Operatia de cezariana este o interventie chirurgicala majora si este urmata de cateva zile mai dificile. Pe langa contractiile de dupa nastere care ajuta uterul sa se reduca, vei experimenta durerea inciziei.
Intorsul pe o parte, rasul, plansul, tusea sau intinsul dupa un obiect de care ai nevoie ti se vor parea greu de realizat.
Ingrijirea dupa nasterea prin cezariana este diferita
Ti se vor administra calmante pentru durerile provocate de incizie si vei fi incurajata sa te dai cat mai curand jos din pat si sa te misti. In acelasi timp, tu nu vei simti decat ca vrei sa stai nemiscata, in pat in pozitie orizontala.
Ca dupa orice interventie chirurgicala, cu cat te vei mista mai repede, cu atat recuperarea va fi mai usoara. Este necesar sa te misti cat mai repede dupa cezariana, pentru a reduce riscul de embolie.
Calmantele vor fi administrate intravenos sau prin cateterul ramas daca ti s-a practicat anestezie epidurala. Analgezicele te vor ajuta sa te misti mai repede si mai usor si nu vor afecta copilul cand vei incepe sa-l alaptezi.
In primele 24 de ore dupa cezariana ti se va intezice sa mananci
Dupa expirarea celor 24 de ore vei incepe o dieta lichida care treptat va devini din ce in ce mai solida. Este important sa respecti indicatiile medicului referitoare la regimul alimentar dupa cezariana. Sonda urinara va fi pastrata pana in momentul in care poti te deplasezi singura si poti merge in siguranta la toaleta.
Incizia exterioara se vindeca in 7-10 zile, iar senzatiile pe care le vei simti vor fi de durere la inceput ce se va transforma intr-un disconfort. Zona va ramane sensibila chiar si cateva luni pana cand tonusul muscular isi va reveni. Cicatricea se va micsora si ea.
In primele saptamani de dupa cezariana este necesar sa mentii o igiena stricta, pentru ca incizia sa nu se infecteze. Daca incizia se inroseste sau colecteaza puroi, anunta doctorul. Incizia interioara, la nivelului uterului se vindeca mai greu, in decursul a 6 saptamani.
Poti face dus chiar din primele zile dupa nastere cu ajutorul unor plasturi speciali, rezistenti la apa.
Externarea dupa o operatie cezariana se face dupa 4-5 zile daca lucrurile evolueaza normal. Vei reveni la spital pentru scoaterea firelor. Un control mai amanuntit se va afectua la 4-6 saptamani de la data nasterii.
Odata ajunsa acasa este necesar sa te menajezi, sa nu ridici greutati si sa gasesti pe cineva care se te ajute, cel putin in primele saptamani.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Cum iti ajuti bebelusul sa vina mai usor pe lume?
Pericolele nasterii medicalizate excesiv
Voi suporta durerea nasterii?
Primele zile acasa cu bebelusul
Reflexele innascute ale bebelusului
Beneficiile alaptarii