Te-ai gândit vreodată că, deși nu ai această intenție, comunicarea ta cu educatoarea copilului tău se poate dovedi lipsită de respect? Iată câteva exemple oferite de o educatoare cu o vechime de 20 ani în lucrul cu copiii. Toți părinții vor să se facă plăcuți de către noi, până la urmă noi suntem cele care se ocupă de copiii lor, 8 – 10 ore pe zi. Așa că încearcă să îi ia pe copii la timp și se gândesc la un dar drăguț de Sărbătoti și ne mulțumesc din când în când pentru ceea ce facem. Dar, în ciuda acestor eforturi, există unele aspecte lipsite de respect în comunicarea dintre educator și părinți, de care e bine ca aceștia din urmă să afle.
#1 Iei copilul cu 2 minute înainte de terminarea programului, când ai o mulțime de întrebări importante, la care e nevoie de 15 minute ca să ți se răspundă. E de înțeles: probabil, ca părinte, voiai de ceva timp să adresezi aceste întrebări și nu se întâmplă prea des să surprinzi educatoarea singură, fără alți copii care să întrerupă discuția. Dar gândește-te cum te simți tu, cu câteva minute înainte de terminarea programului. Poate te grăbești să pleci ca să ajungi undeva – de exemplu, la grădiniță, să îți iei copilul. În aceeași situație se află și educatoarea, care dorește să ajungă, în cele din urmă, acasă la propria familie. Poate soțul o așteaptă la poartă, în mașină. Poate are și copiii cu el. Nu ar fi mult mai bine și mai politicos să întrebi când e un moment potrivit pentru o mică discuție, sau să încerci să ajungi ceva mai devreme?
Fiecare zi e o cursă contra cronometru, trebuie să reușesc să plec de la serviciu câteva minute mai devreme, ca să prind autobuzul, ca să ajung la grădiniță înainte de terminarea programului. Șeful mă înțelege, dar se uită urât la mine, colegii spun că am tratament preferențial, iar dacă e aglomerat și depășesc ora de închidere a grădiniței, doamna e nervoasă și nemulțumită. Când să mai apuc să mai discut cu ea, între patru ochi, despre copil…?
#2 Copilul tău are scaun în prezența ta și te aștepți ca îngrijitoarea să îl schimbe/șteargă
Se întâmplă destul de des să apară această situație și nu e deloc plăcută. Atâta timp cât părintele este prezent, e de datoria lui să se ocupe de propriul copil. Poți merge la baie împreună cu el, poți folosi șervețelele noastre umede, hârtia igienică, săpunul, dar te vei ocupa singur de această situație. CITEȘTE ȘI: Vârsta potrivită pentru grădiniță – Este pregătit copilul pentru colectivitate?
#3 Nu iei în serios observațiile referitoare la comportamentul copilului
Nu e ușor pentru educatoare să îți comunice nemulțumirile și problemele legate de comportamentul copilului, dar face parte dintre îndatoririle sale și încearcă să și-i îndeplinească bine și cu profesionalism. Dacă un anumit copil este agresiv cu colegii săi, dacă nu reușește să se îmbrace singur, dacă nu este învățat să folosească toaleta, trebuie să fii informat. Și e de dorit să iei în serios aceste informații și să lucrezi împreună cu educatoarea pentru a corecta lucrurile. Dacă le ignori, nu îți ajuți copilul și nici nu contribui la progresul colectivului din care face parte. Citește și despre: Cum arată copilul care NU este pregătit de grădiniță: urmărește aceste indicii
Mi se întâmplă ca doamna educatoare să mă cheme și să îmi spună că R. a făcut una, alta, și sincer, nu mai știu cum să reacționez. Vorbesc cu el acasă despre asta, citim, îi arăt cum să se poarte cu alți copii, îl corectez când lovește, dar cât e la grădiniță, e răspunderea educatoarei. Mă deranjează să fiu trasă la răspundere în fiecare zi, fără să fiu ascultată când vorbesc despre eforturile pe care le fac și fără să mi se propună soluții.
#4 Îmbraci copilul în haine scumpe și te superi că s-a murdărit
E de înțeles faptul că îți dorești să ai un copil drăgălaș și îngrijit. Se știe că toate hainele alea scumpe ajung, de cele mai multe ori, să rămână mici înainte să fi fost purtate suficient. Dar la creșă și la grădiniță importantă este învățarea, iar în timp ce învață, copiii se pot murdări: cu mâncare, învățând să se hrănească independent, cu plastelină, cu acuarele, cu cerneală, cu apă și noroi și cu un milion de alte lucruri. Iar treaba educatoarei este să aibă grijă de siguranța și educația copilului, nu de rochițele scumpe.
#5 Nu saluți educatoarea la sosire sau la plecare
E adevărat că educatoarele nu au, în general, timp pentru discuții lungi, mai ales atunci când trebuie să se ocupe de un grup de copii. Dar asta nu înseamnă că nu e nevoie să saluți la sosire și la plecare. Chiar dacă ești ocupat, cu gândurile în o mie de direcții, rezervă-ți 10 secunde să saluți. Majoritatea părinților o fac, dar nu toți.
#6 Pretinzi atenție 1 la 1 în contextul unui grup de copii
De multe ori părinții le roagă pe educatoare să îi hrănească pe unii dintre copii, să aibă grijă să nu se împiedice, să nu cadă, să nu se lovească. E ușor de înțeles această preocupare a părinților, dar aceștia trebuie să înțeleagă faptul că o educatoare trebuie să se ocupe de un întreg grup de copii și, oricât și-ar da silința, nu poate să îndeplinească aceste cerințe.
CITEȘTE ȘI: Cum a fost azi la grădi? Ce să-l întrebăm pe copil cănd vine de la gradiniță?
Nu mă aștept ca doamna să stea tot timpul lângă M., dar mă aștept ca ea să fie atentă la nevoile individuale ale fiecărui copil și să își adapteze puțin abordarea față de fiecare dintre ei. Un copil are nevoie de ajutor la legat șireturile, altul nu se descurcă la modelat, unuia îi e teamă de oamenii în halate albe și plânge când o vede pe doamna asistentă… Totuși, copiii aștia sunt ființe umane, nu roboței, nu animale, și grija pentru ei înseamnă și atenție individuală.
#7 Nu vii să iei copilul bolnav
Cu toții avem nevoie să muncim, iar un telefon de la grădiniță, care te anunță că trebuie să vii să iei copilul acasă pentru că e bolnav, poate pica într-un moment foarte prost. Chiar și așa, e important să ajungi cât mai repede. Copiii bolnavi au nevoie de atenție 1 la 1, pe care nu o pot primi în condițiile de la grădiniță. Și nu încerca să contești decizia luată de educatoare, când ești sunat: în contextul unui grup, primează binele acestora, nu părerea șefului tău. CITEȘTE ȘI: Ești mulțumită de mâncarea de la grădiniță? Ai vrea să-i schimbi meniul copilului tău?
#8 Nu aduci materialele de lucru solicitate de mai multe ori
Poate fi vorba despre coli albe sau colorate, hârtie creponată, lipici sau acuarele, șervețele umede sau hârtie igienică: nici unul dintre aceste lucruri nu sunt solicitate în mod inutil. Copilul trebuie să fie îngrijit corespunzător și trebuie să aibă materialele cu care să lucreze, așadar e important să le aduci cât mai repede după ce au fost solicitate.
Grădinița este un mediu în care copiii pot înflori și pot învăța o mulțime de lucruri, pot obține numeroase deprinderi și se pot bucura de compania altor copii. Pentru asta, o comunicare deschisă între părinte și educatoare este esențială.
Citește și despre: Cele mai importante 5 sfaturi pentru o acomodare ușoară a copilului la grădiniță
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.