Domeniul cresterii copilului, ca orice domeniu de larg interes, este populat din plin de mituri perpetuate din generatie in generatie. Haideti sa vedem care sunt cele mai intalnite si mai durabile mituri despre cresterea copilului astfel incat sa nu fim tentate sa le dam crezare:
- Plansul “dezvolta plamanii”
- Putem preveni sau remedia trasaturi fizice precum picioarele cracanate” sau urechile “clapauge”
- Copilului nu trebuie sa-i arati prea multa afectiune deoarece “si-o ia in cap”
- De la 1 an bebelusul poate sa manance “de toate”, ca “un om mare”
- Bataia e rupta din rai.
- Copilul singur la parinti va fi un egoist/ egocentrist
- Copiii sunt niste adulti in miniatura.
- Bebelusul/copilul nu trebuie alaptat noaptea, caci ii vor aparea carii.
Mituri despre cresterea copilului – Plansul “dezvolta plamanii”
Din pacate vorba “lasa-l sa planga, ca-si dezvolta plamanii” inca mai circula cu succes printre parinti. Lasatul copilului sa planga nu doar ca nu “dezvolta plamanii” dar este o procedura pe cat de cruda pe atat de periculoasa. Lasand copilul sa planga mult, neconsolat, i se pot accentua problemele cu o eventuala hernie ombilicala, se poate ineca cu voma, poate avea un episode de apnee sau poate suferi chiar leziuni cerebrale, deci nu e deloc recomandat sa lasam copilul sa plnga.
CITEȘTE ȘI: Plânsul care duce la leșin | Spasmul hohotului de plâns un eveniment în care copilul NU respiră
Mituri despre cresterea copilului – Putem preveni sau remedia trasaturi fizice precum picioarele cracanate” sau urechile “clapauge”
Acest mit se refera la faptul ca unii parinti sunt convinsi ca daca “leaga” picioarele bebelusului acestea vor fi drepte sau daca lipesc urechile copilului cu leucoplast (frecvente cazuri reale, oricat ar fi de greu de crezut!) ele isi vor “reveni”, nu vor mai fi indepartate de cap. Acesti parinti duc o lupta inutila cu genetica si chinuie copilul degeaba, caci daca in familie barbatii au “paranteze”, exista toate sansele sa devina si copilul asa, chiar daca e legat fedeles, iar daca copilul mosteneste un parinte/ruda cu urechi clapauge, doar otoplastia il va putea ajuta si in niciun caz cat e bebelus.
Mituri despre cresterea copilului – Copilului nu trebuie sa-i arati prea multa afectiune deoarece “si-o ia in cap”
Variatiuni pe aceeasi tema:”pe copil sa-l pupi doar in somn” din acelasi motiv, fireste, sau “copilului trebuie sa-i arati ca tu esti seful, altfel il scapi de sub control”. Acestea sunt niste conceptii pe cat de deformate pe cat de triste, insa din pacate unii parinti subscriu lor deoarece se tem mereu sa nu faca ceva gresit care sa le duca copilul pe calea dnului Goe sau mai rau.
Copilul nu este un dusman fata de care trebuie sa fim mereu in garda nici o creatura care are drept scop in viata de a manipula parintii iar atitudinea noastra fata de el trebuie sa fie de deschidere, iubire neconditionata, intelegere si respect si atunci, drept consecinta fireasca, asta vom avea si noi in schimb. Cenzurandu-ne afectiunea fata de ei riscam sa ajunga adulti cu probleme de relationare iar fiind excesiv de autoritari riscam sa devina rebeli in adolescenta, dornici de a scapa “de sub tiranie” si de a-si manifesta personalitatea fara oprelisti!
Mituri despre cresterea copilului – De la 1 an bebelusul poate sa manance “de toate”, ca “un om mare”
Multi parinti considera ca dupa implinirea varstei de 1 an nu mai trebuie sa se gateasca separat pentru copil caci el e pregatit sa manance cot la cot cu ceilalti membri ai familiei. Dar ei uita sa ia in considerare ca acest lucru ar fi valabil daca in famile s-ar manca foarte sanatos, fara sare in exces, fara prajeli, mancare picanta, asocieri corecte si fara a fi indigeste, etc. Avand in vedere ca pana la varsta de 1 an laptele e hrana de baza a copilului ar fi cel putin nepotrivit ca de la 1 an sa-l trecem pe sarmale, snitele, ciolan cu fasole sau mancare chinezeasca, deci grija pentru alimentatia copilului trebuie sa continue, el neputand manca chiar “de toate”.
Mituri despre cresterea copilului – Bataia e rupta din Rai
Desigur ca e rupta din Rai, acolo neavand nimeni nevoie de asa barbaritate. Lasand gluma la o parte, bataia, chiar si sub forma de “simpla palma la fund” este o forma de abuz si un semn de slabiciune si neputinta din partea noastra, dovada ca desi suntem maturi nu reusim sa facem fata unui copil fara a ceda nervos si a face uz de superioritatea noastra fizica. Pe langa faptul ca e interzisa prin lege, orice parinte ar trebui sa stie ca bataia nu afecteaza doar fizic ci mutileaza afectiv si in niciun caz nu e o “forma de educatie”, caci educatia nu are de ce sa doara. Afla care sunt efectele negative pe termen lung ale bataii asupra copilului.
Mituri despre cresterea copilului – Copilul singur la parinti va fi un egoist/egocentrist
Nu neaparat, asa cum nu neaparat un copil provenind dintr-o familie numeroasa va fi un monument de generozitate. Altruismul este o trasatura de caracter care se cultiva inca din frageda pruncie si nu are legatura directa cu numarul de frati existenti intr-o familie ci cu abilitatea parintilor de a educa si cu personalitatea copilului. Copilul unic poate invata sa fie generos avand exemplul parintilor si al celor din jur, poate invata cat de frumos e sa imparti din interactiunile cu alti copii, nu neaparat frati, poate invata sa devina responsabil si sa se gandeasca si la altii avand in grija un animalut, de exemplu. Experienta ne arata clar ca nu toti adultii egocentristi au fost singuri la parinti si nu toti cei generosi au macar un frate, asa ca este o falsa problema iar parintii de copil unic nu ar trebui sa fie ingrijorati caci copilul nu e “damnat” prin faptul ca nu are frati. CITEȘTE ȘI: Mituri despre copilul singur la părinți
Mituri despre cresterea copilului – Copiii sunt niste adulti in miniatura
Aceasta gandire poate fi foarte periculoasa, multi parinti avand de la copii, chiar mici, asteptari ca de la un adult. Nu rar ni se intampla sa auzim cum o mama se plange nervoasa ca bebelusul de 1 an “nu intelege, domnule, ca nu are voie la prize sau sa se catere pe geam sau sa umble cu cutite” sau ca un copil de 2 ani “nu intelege ca-l poate calca masina daca trece strada in fuga”. Sa nu uitam ca noi suntem adultii responsabili pentru copii si noi trebuie sa cream un mediu sigur pentru ei, nu sa avem asteptarea ca ne vor intelege explicatiile si vor avea notiunea pericolului de la varsta mici.
Mituri despre cresterea copilului – Bebelusul/copilul nu trebuie alaptat noaptea, caci ii vor aparea carii
Multe mame lupta pentru a reusi sa-si dezvete bebelusul sa suga pe timpul noptii, manate fiind de bune intentii caci este vehiculata ideea ca laptele ramas in gurita favorizeaza aparitia cariilor. Insa acele carii nu degeaba se numesc “de biberon”! Mamele pot continua sa alapteze noaptea si ani de zile, la cererea copilului, caci laptele matern nu este cariogen. Dimpotriva, contine lactoferina, un agent care actioneaza asupra acidului din gura si care nu permite dezvoltarea cariilor.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.