Cunoscuta si ca „despamperizarea” in termeni de mamiceala, renuntarea la scutece este, nu se stie de ce, motiv de stres printre mamici. De fapt, lucrurile ar trebui considerate absolut firesti si lasate sa decurga de la sine.
Renuntarea la scutec este o noua etapa in dezvoltarea celui mic. Copilul se maturizeaza, are controlul sfincterelor, este constient de ceea ce face, de momentul in care simte nevoia sa urineze sau sa faca treaba mare, invata sa anunte din timp si sa astepte pana ce ajunge pe olita sau la toaleta. Iata cateva sfaturi practice pentru ca etapa pampersului sa ramana istorie.
Asteapta ca cel mic sa fie pregatit.
Daca cel mic nu este destul de mare incat sa detina controlul sfincterelor, nu va invata sa faca la olita. Parintii care insista sa puna copiii pe olita la fiecare trezire sau dupa fiecare masa nu fac decat sa „vaneze” momentele in care toti copiii au o probabilitate mai mare de a face ceva.
CITEȘTE PE LARG DESPRE: Când este copilul pregătit să renunțe la scutece?
Scoate pampersul si pune-i copilului chilotei sau lasa-l dezbracat.
De multe ori copiii efectiv uita ca vor sa urineze, iar pampersul care le permite sa fie mereu uscati nu ii ajuta sa acorde atentie acestui „detaliu”. Daca cel mic este imbracat in chilotei, va simti ca se uda atunci cand urineaza si va deveni atent la acest aspect. Pentru mai mult succes poti alege chilotei cu personajul preferat din desenele animate.
Imprieteneste copilul cu olita.
Olita trebuie sa fie in raza vizuala a copilului ceva timp, pentru ca el sa o accepte cu usurinta. Nu il obliga sa se aseze, mai degraba incurajeaza-l, provoaca-l in joaca. Lasa-l sa se aseze intai imbracat. Jucati-va impreuna cu papusile, puneti-le pe rand sa faca la olita, laudati-le cu entuziasm dupa ce au facut. Recreeaza jocul cat mai aproape de realitate.
CITEȘTE ȘI: De ce să nu-l pui devreme pe bebe la oliță
Cumpara mai multe olite, asemanatoare sau diferite.
Cate o olita plasata strategic in fiecare incapere poate fi o strategie buna pentru familiarizarea copilului cu obiectul in cauza si pentru a nu rata momentul potrivit. Atunci cand abia incep sa ceara olita, copiii nu se pot tine prea mult, deci e bine sa o ai la indemana. Mai multe olite diferite pot reduce stresul deplasarilor in care, poate, uiti acasa olita „cunoscuta” si nu gasesti sa cumperi una identica.
CITEȘTE ȘI: Renunțarea la scutec – Cum alegem olița perfectă
Alege olite cat mai simple.
Exista pe piata o oferta foarte variata de olite, care de care mai „smechere”, care canta, au beculete, aplauda atunci cand se uda si asa mai departe. Credem ca olitele simple au mai multe sanse de succes. Copilul trebuie sa stie ca olita are un scop precis, nu este o jucarie. Plus ca e bine sa te gandesti si la partea practica – o olita simpla de dimensiuni potrivite de spala mai usor si mai bine!
Entuziasmeaza-te!
Chiar daca e mai mult o intamplare, chiar daca e doar un succes partial deoarece a udat si chilotelul pana sa ajunga la olita, lauda-l pe cel mic pentru reusita. Copiii adora sa le produca bucurie parintilor, iar inceputurile folosirii olitei sunt o mare realizare. In plus, intre 2 si 3 ani, copiii sunt de acum constienti de sentimentele si aprecierea celor din jur, care conteaza enorm pentru ei.
Alege anotimpul potrivit.
Iarna nu este un moment bun sa te apuci de operatiunea renuntarea la pampers, caci exista o probabilitate destul de mare sa fie necesar sa speli multe randuri de haine sau chiar covoare si mochete.
Tu ce metode ai aplicat ca sa scapi de scutec?
La ce trucuri ai apelat? Care au avut succes?
CITEȘTE ȘI: De ce e bine sa NU grabim copiii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.