Toata lumea stie ce se intampla cand esti gravida: iti creste burtica! Dar mai apar multe alte modificari ale corpului in sarcina; unele „de bine”, altele mai putin placute. Sa facem o scurta trecere in revista!
Parul in timpul sarcinii
In mod surprinzator – si de data asta este o surpriza placuta – parul tau va cunoaste una dintre cele mai bune perioade in timpul celor noua luni. Se va ingrasa mai greu, va deveni stralucitor, va cadea mai putin, va creste mai repede si va arata mai bogat. De toate acestea fiind raspunzatori hormonii secretati in timpul sarcinii.
Tenul in timpul sarcinii
Legat de ten, dupa cum ti-e norocul. Unele femei se plang ca in primul trimestru de sarcina tenul lor devine dificil: cosuri si puncte negre. Altele din contra, se bucura de curatarea tenului, care devine deodata mai putin pretentios si mai usor de ingrijit. La unele femei, pe fata si pe corp apar pete mai puternic pigmentate, mai mult sau mai putin vizibile. Vestea buna este ca ele dispar dupa nastere.
Sanii in timpul sarcinii
Aici avem vesti bune, zicem noi. Desi sensibili si poate chiar usor durerosi, sanii tai vor cunoaste si ei o perioada de glorie. Inca din primele saptamani de sarcina s-ar putea sa fie nevoie sa schimbi marimea la sutien.
In ultimul trimestru de sarcina, aceasta devine o certitudine. Iti recomandam sa fii atenta in ceea ce priveste sustinerea sanilor, pentru ca ei sa revina cat mai aproape de aspectul initial dupa sarcina si alaptare. Foloseste sutiene de marimea potrivita, din bumbac, preferabil fara sarme. Este o perioada in care ar fi bine sa iei in calcul posibilitatea de a investi in cateva sutiene de calitate.
Pielea in timpul sarcinii
Pe langa pigmentarile despre care vorbeam, pielea ta va mai fi supusa unui proces „traumatizant”: intinderea. Este important sa mentii elasticitatea pielii pentru a reduce aparitia vergeturilor, mai ales pe burta si pe sani, dar si pe coapse sau brate, mai ales daca faci parte din categoria gravidelor cu castig ponderal mare in sarcina.
Mainile si picioarele in timpul sarcinii
Mai ales in ultimul trimestru, multe gravide sufera de o retentie moderata de lichide, considerata normala. Cu toata „moderatia”, aceasta retentie te va face sa renunti la inele (sau sa le muti pe alt deget) si chiar sa iti schimbi marimea la pantofi. Este posibil sa ai destul de des dureri la nivelul incheieturii mainii si al degetelor – suferi de asa-numitul sindrom carpian, o alta neplacere frecventa in sarcina.
Bazinul in timpul sarcinii
Chiar daca ai crescut in greutate extrem de putin – practic ai adaugat doar kilogramele bebelusului, greutatea placentei si a lichidului amniotic – este putin probabil sa ti se potriveasca pe solduri hainele de odinioara. Conformatia bazinului se modifica, oasele se indeparteaza pentru a face loc de trecere copilului in timpul nasterii. Situatia va reveni la normal in relativ scurt timp.
Castigul ponderal in sarcina
Controlul greutatii in sarcina este una dintre grijile si problemele oricarei gravide cochete. Se considera ca o femeie cu o greutate normala in momentul conceptiei, va castiga 12-18 kilograme pe durata sarcinii. In cazul femeilor subponderale, se recomanda ca aceasta crestere sa fie mai mare, in timp ce femeilor supraponderale li se recomanda sa fie atente la dieta pentru a reduce castigul de kilograme.
Vestea buna este ca o parte din kilogramele adunate se datoreaza retentiei de lichide si ca, mai ales daca vei alapta, vei reveni mai repede la greutatea initiala.
Alaturi de bucuria aparitiei unui copil in viata ta, sarcina reprezinta si un cortegiu de mici neplaceri. Din fericire, toate sunt trecatoare, cu putina grija si rabdare, la 6 luni dupa nastere ai toate sansele sa fi revenit la forma in care erai inainte de a deveni mama.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.