Din păcate, vara aduce (ca orice alt sezon, de altfel) și unele neplăceri. Iar de la „neplăceri“ la „probleme“ nu este decât un singur pas, dacă nu știm ce avem de făcut. Cum se manifestă acestea, dar mai ales cum le putem ocoli pentru a ne putea bucura de vară?
Majoritatea acestor probleme sunt cauzate de lipsa unei igiene corespunzătoare sau, și mai simplu spus, de respectarea unor reguli simple de sănătate. Vinovații sezonieri, cum sunt insectele, soarele puternic, căldura și activitățile specifice verii, pot rămâne doar surse de distracție, n-ar trebui să se transforme în probleme. Iată care sunt aceste probleme pe care ni le poate aduce vara, dar și setul de reguli pentru a le ocoli cu grație:
Intoxicațiile alimentare
Dureri abdominale puternice, diaree, greață, vărsături și letargie. Așa își face apariția o infecție a tractului digestiv, cauzată de ingerarea unor alimente contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii, virusuri sau paraziți. Există și o listă cu alimente cu risc crescut de contaminare. Pe ea sunt trecute produsele lactate, fructele de mare și carnea insuficient pregătită termic. Agravarea simptomelor reprezintă apariția de sânge în scaun, deshidratare, precum și afectarea unor organe sau a sistemului nervos.
Atât de mulți sunt cei vinovați de intoxicațiile alimentare încât îi voi enumera doar, fiindcă este imposibil să-ți dai seama dacă este vorba despre bacterie, virus, parazit ori… substanță chimică: Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus aureus, Toxoplasma gondii, E. coli, Salmonella, Giardia, Trichinella, Taenia solium, pesticide, mercur, plumb. Diagnosticarea greșită poate fi fatală, așa că fugi la doctor cu cel mic de îndată ce apar simptomele se agravează. La copii, riscul cel mai mare în cazul în care varsă și are diaree este deshidratarea.
Ce poți face tu: este recomandat să introduci repaosul alimentar pentru cel puțin 24 de ore, excepție făcând apa și sărurile de rehidratare sau băuturile cu electroliți, vitale în acest caz pentru a lupta cu deshidratarea. După ce trece senzația de greață și se opresc vărsăturile și scaunele diareice poți reintroduce treptat mâncarea solidă (orez fiert, pâine prăjită, covrigei), nu grăsimi sau prăjeli și nici produse lactate (cu excepția laptelui de la sân).
Când devine urgență medicală: fugi imediat la doctor dacă micuțul începe să vomite lichidele de rehidratare.
Cum previi: Respectând niște reguli de igienă simple, precum:
- prepararea termică adecvată a cărnii și a produselor din carne;
- păstrarea alimentelor în condiții adecvate de temperatură;
- spălarea fructelor și a legumelor sub jet de apă;
- spălarea mâinilor după ce venim de afară, de la toaletă sau după contactul cu carnea crudă;
- evitarea servirii mesei în locuri insalubre;
- atenție la ce bagă cel mic în gură! Curiozitatea poate duce la intoxicație alimentară.
Mușcătura de căpușă
După țânțari, căpușele par să fi devenit inamicul numărul 1 al plimbărilor de vară prin natură. Mușcătura de căpușă poate fi la fel de periculoasă, atât pentru copii, cât și pentru adulți, deoarece prin mușcătură ea transmite o mulțime de boli.
Mușcătura de căpușă este nedureroasă. Cei mai mulți nu găsesc insecta nici după ce i-a mușcat. Acestea se hrănesc, de obicei, mai puțin de o oră, dar transmit boala într-un minut. Nu înțepătura cauzează infecția, ci toxinele, secrețiile, microorganismele pe care le conține saliva lor. Simptomele încep să apară, de regulă, abia după ce căpușa se desprinde și cade. Acestea se caracterizează prin înroșire locală, mâncărime, senzație de arsură și, rar, dureri locale.
Simptomele apar în termen de câteva zile până la câteva săptămâni. Acestea sunt febra, amorțeala mâinilor și a picioarelor, eczeme, stări de confuzie, palpitații, durerea și umflarea articulațiilor, respirație sacadată, paralizie. Citește și despre: Muscatura de purice
Bolile care pot fi transmise prin mușcătura de căpușă sunt:
- boala Lyme sau „boala cu o mie de fețe“, al cărui simptom caracteristic este erupția circulară cu o zonă roșie în centru;
- babesioza este greu de diagnosticat, singurele simptome fiind febra moderată și o ușoară stare asemănătoare anemiei;
- febra Rocky Mountain se manifestă prin erupții la încheieturi care, apoi, se extind spre trunchi, dureri de cap și musculare, greață, vărsături, diaree;
- febra de Colorado are ca simptome febra, starea de oboseală accentuată, cefalee și fotofobie, grețuri și vărsături, uneori o erupție cutanată;
- Tularemia (sau febra iepurelui) se manifestă prin ulcerații locale, febră, frisoane, cefalee, dureri musculare și articulare.
Diagnosticul se pune foarte greu. Dacă apar simptomele, adresați-vă unui specialist în boli infecțioase.
Ce poți face tu: controlează pielea copilului după o plimbare din natură și du-l de urgență la medic pentru a-i înlătura insecta din piele, dacă există. Metodele de prim ajutor utilizate acasă nu fac decât să provoace leziuni suplimentare copilului.
Când devine urgență medicală: de la primele simptome (vezi mai sus) sau imediat ce ai descoperit căpușa înfiptă în piele.
Cum previi: evitând, desigur, zonele cu iarbă și arbuști. Sprayurile speciale împotriva insectelor pot fi de ajutor dar, cu toate aceste măsuri, controlează copilul când vine de afară, precum și animalele de companie, dacă sunt.
Miliaria sau alergia la căldură
Pielea sensibilă a copiilor și a bebelușilor manifestă cel puțin un episod de miliarie cauzat de căldura excesivă din timpul verii. Principalul simptom al acestei afecțiuni este o inflamație a glandelor sudoripare, care apare atunci când canalele de eliminare a transpirației se blochează iar retenția produce umflarea acestor canale. Cel mai adesea apare vara, când e cald și umezeală, însă s-au văzut cazuri când a apărut și iarna, ca urmare a înfofolirii exagerate a bebelușilor, datorită procesului de supraîncălzire. Evident, este caracteristică bebelușilor și copiilor mici, cei care nu au pielea pe deplin dezvoltată, dar s-a întâmplat și adulților care s-au mutat recent într-un climat cald și umed.
Copiii fac, de regulă, două forme ale acestei alergii: miliaria rubla, care se manifestă printr-o erupție cu aspectul unor pete roșii, și miliaria cristalină, caracterizată printr-o erupție de vezicule pline cu lichid, de mărimea unui vârf de ac. Ambele forme sunt însoțite de mâncărimi ușoare. Erupția apare pe gât, mâini și trunchi, dar poate fi și generalizată.
Ce poți face tu: du copilul într-un mediu răcoros și dezbracă-l dacă e prea gros îmbrăcat. Folosește hăinuțe subțiri, confecționate din fibre naturale. Pentru a-i ameliora mâncărimile, poți să-i pui comprese cu apă rece pe zonele afectate. Nu sunt interzise băile, dar acestea să nu fie fierbinți, ci să-l răcorească pe cel mic, astfel previi mâncărimile.
Când devine urgență medicală: când erupția se agravează prin scărpinare și, astfel, pielea afectată se poate suprainfecta. Mergi de urgență la medic, unde, probabil, vi se va prescrie o mixtură cu dermatocorticoizi.
Cum previi: evitând înfofolirea copilului. Este singula regulă simplă, pe care dacă o respecți poți evita neplăcutele episoade de alergie la căldură ale celor mici.
Citește și despre:
Înțepăturile de insecte la copii – Măsuri generale de protecție
Când copilul muscă: motive si cum îl dezveți
Bebe mușcă sânul în timpul alăptării? Ce poți să faci pentru a-l opri
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.