Atunci când devii tătic pentru prima oară, senzaţie e oarecum asemănătoare cu cea pe care o ai când cobori dintr-o navetă spaţială, pe o planetă locuită de extratereştri. Terenul e nefamiliar, habar nu ai ce e de făcut, şi bineînţeles, cineva tocmai s-a scăpat pe el. După ani de zile în care ai străbătut viaţa din postura de copil mare, acum toată lumea se aşteaptă să te comporţi ca un adult. Există scutece care trebuie schimbate, mese nocturne la care ajutorul tău este aşteptat, hormoni postpartum care generează stări pe care mai bine le eviţi. Şi desigur, ar trebui să faci faţă la toate astea, fără să dai vreun semn de slăbiciune. Dacă ai trecut deja prin asta, sau dacă pur şi simplu vrei să îţi susţii prietenul, iată care sunt câteva dintre lucrurile pe care proaspeţii tătici şi-ar dori să le audă, indiferent dacă sunt sau nu dispuşi să recunoască.
Te porţi de parcă ai fi fost tată toata viaţa ta!
Nu există multe lucruri mai înfricoşătoare decât să îţi fie pus nou-născutul in braţe şi să fii lăsat să te descurci cum ştii. Transformarea in părinte se petrece într-o milisecundă şi se presupune că aşa, dintr-odata, ar trebui să ştii ce ai de făcut. Ajută-l pe proaspătul tătic cu un compliment în legătură cu felul în care se pricepe să îngrijească bebeluşul. Spune-i că arată minunat în postura de tătic, sau că pare să aibă o legătură apropiată cu bebeluşul său. De fapt, nu prea contează exact ceea ce spui, cât e important să îi transmiţi că face o treabă bună. Citește și despre: Luna Tatălui și concediul paternal – 5 motive pentru care e foarte bine să stea tati în concediu alături de bebe
Nu stau mult
Indiferent ce relaţie ai avea cu familia, nu veni decât atunci când eşti invitat să cunoşti bebelusul. Uită-te la puiul de om adorabil, ascultă-i pe părinţi vorbind în versuri despre marea lor creaţie şi apoi pregăteşte-te să pleci, înainte de a le fi consumat puţinele resurse de energie. Oricât de apropiaţi aţi fi, probabil că sunt epuizaţi, că nu au mai dormit cum trebuie de ceva vreme şi nici nu au mari speranţe să facă asta prea curând, iar organizarea cu un bebelus mic pe langa ei e cu siguranta dificila. Te vor iubi şi mai mult dacă demonstrezi că ştii când să pleci.
Ţi-am adus….
….nu contează ce. Serios, chiar nu contează, ca e o caserola cu mancare pe care să o reîncălzească mai târziu, nişte bere sau o cutie cu ciocolată, chiar şi o carte despre proaspeţii tătici este bine primită. Nu e vorba despre valoarea în sine, ci despre faptul că te-ai gândit la nevoile tinerii familii. În general, ceva de mancat sau de ronţăit este bine primit.
Ai nevoie de ceva de la magazin?
Taţii sunt, în general, însărcinaţi cu diversele cumpărături. Proaspăta mămică e acasă alăptând, aşa că tatăl este expediat să cumpere hârtie igienică sau felicitări cu mulţumiri pentru urările făcute şi pentru cadouri. Chiar dacă reprezintă o ocazie bună de a ieşi din casă şi de a schimba aerul, la un moment dat si tatăl poate obosi să tot facă aceste comisioane, dacă îl scuteşti fie şi de un singur drum până la magazinul din colţ, îţi va fi recunoscător.
Bebeluşul tău e cel mai frumos/simpatic!
Ei na, serios acum, cui nu-i place să audă asta? Nu te sfii să îl admiri pe micuţ, cu cât mai mult entuziasm. Părinţii nu se satură niciodată să audă cât de grozav e bebeluşul lor: frumos, deştept, unic, cu achiziţii atât de surprinzătoare pentru vârsta lui. Un subiect de conversaţie minunat şi extrem de apreciat, atunci când parcă nu mai ştiţi ce să vă spuneţi.
Cum e să fii tătic?
Ştii care e cel mai nasol lucru atunci când eşti bărbat? Nu poţi să vorbeşti niciodată despre cum te simţi. Mă rog, teoretic poţi, dar societatea nu vede asta cu ochi buni, pentru că pur şi simplu nu este o practică obişnuită. Şi aici, intervii tu: întreabă cum i se pare sa fie tată. Dacă e entuziasmat, se va bucura să îşi împărtăşească bucuria, dacă e speriat, se va bucura să poată împărtăşi asta cu cineva, altcineva decât proaspăta mămică, la fel de speriată ca şi el, care probabil nu îi va aprecia sinceritatea. Uneori e de mare ajutor ca pur şi simplu să vorbeşti despre lucrurile care te preocupă, pentru ca presiunea lor sa se reducă. Citește și despre: Dragă mamă-soacră, îți mulțumesc pentru felul în care ai reușit să-l crești pe fiul tău, un fiu care gândește, trăiește și iubește cu toată ființa lui
Cum a fost nasterea?
Naşterea poate fi un eveniment foarte frumos din viaţa unei familii. Sau, poate fi exact opusul. Nu presupune că numai femeile sunt deschise să discute despre asta, într-o lume care tinde spre normalitate şi spre implicarea tatălui în tot ceea ce ţine de aducerea pe lume a copilului său, şi bărbaţii au lucruri de povestit. Unii bărbaţi de confruntă şi ei cu o veritabilă furtună de sentimente, despre care nu prea au ocazia să discute. Probabil că îţi va fi recunoscător pentru ocazia de a se descărca puţin, vorbind despre momentele dificile sau extrem de emoţionante.
Ai chef de o bere/cafea/ un joc de tenis?
Toţi părinţii îşi fac griji despre cum viaţa lor socială va fi iremediabil distrusă, odată bebeluşul născut, iar primele sale săptămâni de viaţă nu sunt de natură să aducă gânduri optimiste pe această temă. Este destul de probabil ca la scurt timp după naştere, invitaţiile să fie în mare măsură refuzate, dar o jumătate de oră la o cafea s-ar putea sa fie o binecuvântare. Si apoi, nu e vorba numai despre a participa la ieşiri, cât despre a vedea că prietenii sunt încă acolo, se gândesc la el şi aşteaptă momentul în care va reveni in grup.
Soţia/partenera ta este minunată
Adevărul e că puţine lucruri reuşesc să lege un cuplu aşa cum o face momentul naşterii. Poate doar clipele în care îţi priveşti partenera îngrijind bebeluşul vostru. Această afirmaţie, venită din partea ta, nu va aduce decât un sentiment de mândrie, împlinire şi optimism. Şi da, multă apreciere din partea mămicii. Citește și despre: Respect pentru părinții care își lasă copilul să fie BĂRBATUL, SOȚUL și TATĂL care își dorește el să fie pentru familia lui
Hai să vă fac o poză de familie
Părinţii moderni sunt experţi în a-şi face selfie-uri. Dar mai grozav decât un selfie de familie este o fotografie făcută de altcineva, care le va rămâne în albumul de familie ca o excelentă amintire nu numai a cum au fost ei la un moment dat, ci şi a faptului că şi în cele mai dificile momente, au prieteni care le-au fost alături.
Cum au fost primele tale conversaţii cu partenerul tău, proaspăt fericit tătic?
CITEȘTE ȘI DESPRE: Ce omoară dragostea între părinți după nașterea copilului? CELE 10 PORUNCI ale căsniciei (pentru el și ea)
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.