Perioada sarcinii este una in egala masura minunata si stresanta. Iti faci un milion de griji legate de viata care creste in burtica, iar intrebarile cu substrat ale binevoitorilor nu sunt de natura sa te linisteasca sau sa te ajute. De cand exista atatea metode de monitorizare a sarcinii si a evolutiei fatului, gravidele sunt parca si mai stresate decat erau odinioara. Sa aiba un bebelus sanatos este cea mai mare dorinta a unei femei insarcinate. Orice afirmatie sau intrebare care pune la indoiala, oricat de indirect, acest lucru, este de natura sa deranjeze. Iata cateva lucruri pe care nici o gravida nu vrea sa le auda.
Ce bine arati, nici nu se cunoaste ca esti insarcinata!
Da, stim, acesta ar trebui sa fie un compliment. In realitate, nu este. Daca sarcina nu se cunoaste, inseamna ca burta e inca prea mica deci bebelusul nu se dezvolta bine? Inseamna ca nu am luat destul ingreutate si i-as putea face rau bebelusului? Inseamna ca organismul meu nu se schimba, deci poate hormonii mei nu sunt suficienti si exista riscul unei nasteri premature?
CITEȘTE ȘI: Cele mai importante 10 alimente de consumat în timpul sarcinii
Presupuneri legate de sexul copilului si alte variatiuni pe aceeasi tema
O viitoare mama este interesata in primul rand de sanatatea copilului pe care il va naste. Chiar daca ar avea vreo preferinta legata de sexul viitorului copil, tot sanatatea acestuia primeaza. Expresii de tipul „E fetita? Lasa, sa fie ea sanatoasa!” sau „Lasa ca fetele sunt mai cuminti” sau simplele „Inca o fetita?” sau „Inca un baiat?” se potrivesc ca nuca-n perete.
„Incurajari” de tipul „sa vezi ce rau o sa fie mai prin ultima luna de sarcina”!
Ei bine, poate in cazul tau nu o sa fie. Oricine isi poate imagina ca e destul de complicat sa faci anumite lucruri atunci cand nu iti mai vezi varfurile ghetelor din cauza burtii, dar asta face parte din seria neplacerilor temporare, un cost mic pentru bucuria de a tine in brate un bebelus.
CITEȘTE ȘI: Sarcina, nașterea și nou-născutul – peste 100 de răspunsuri de la specialiști
Diverse opinii despre cum ar trebui sa aleaga sa nasca viitoarea mamica
Stim cu totii ca in Romania inca mai poti opta pentru cezariana la cerere. Mai stim si ca au inceput sa apara medici obstetricieni care accepta si incurajeaza nasterea naturala dupa o cezariana. Dar fiecare femeie are motivele sale intime sa aleaga sa nasca intr-un fel anume, iar discutiile pe aceasta tema nu sunt binevenite, decat daca le initiaza ea. Este deplasat sa ii relatezi unei gravide cat de crunte sunt durerile in timpul travaliului sau cum, dupa cezariana, te simti oribil. Nimeni nu isi imagineaza ca o nastere este la fel de placuta ca o plimbare in parc si chiar nu este necesar sa sporesti temerile viitoarei mame.
Oau, ce mare arati!
Pai, cum ar trebui sa arate o gravida?
Oricum, aceasta este o afirmatie pe care ar trebui sa stii deja ca nu e politicos sa o rostesti in nici o circumstanta, nu?
CITEȘTE ȘI: Magia primelor zile acasă cu bebelușul. Cum abordăm corect crizele de adaptare neonatală
Opinii despre numele viitorului copil
In principiu, numele copilului ar trebui sa fie exclusiv alegerea celor doi parinti. Desigur, ei sunt liberi sa implice in acest proces pe oricine isi doresc: viitori bunici, nasii de cununie, nasii de botez ai copilului, copiii pe care ii au deja, daca sunt destul de mari incat sa poata avea o parere in aceasta privinta. Este insa nedrept sa le rapiti parintilor acest drept insistand sa isi boteze copilul cu numele cine stie carei rude, al vreunui sfant sau cu numele pe care dumneavoastra l-ati fi dat fiicei dumneavoastra daca ati fi avut una. Daca nu ai ales numele copilului viziteaza sectiunea cu nume de copii
Presupuneri despre luna de sarcina in care se afla gravida
Ca si in cazul comentariilor referitoare la dimensiunile burtii (sau, mai rau, a gravidei in intregul ei), acestea pot induce agitatie si stress. Oare burta nu e destul de mare, de m-a intrebat daca sunt abia in luna a 5-a cand eu sunt in luna a 7-a? Este mult mai elegant sa intrebi, pur si simplu, in ce luna sau saptamana de sarcina este viitoarea mamica.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Pot sa pun mana pe burta ta?
Desi intrebarea e mai bine venita decat atingerea burtii fara a cere permisiunea, multe femei considera ca gestul este intim si nu isi doresc ca burta sa le fie atinsa de simpli cunoscuti. Pe de alta parte, este penibil ca la intrebarea mai sus pomenita sa raspunzi cu un „Nu” sec. Asadar, este indicat sa lasi burticile gravide in pace.
CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină – Adaptarea bebelușului în primele 3 luni de viață
„Amenintarile” de tipul „lasa ca o sa vezi tu dupa ce se naste…!”
Sunt absolut nepoliticoase, nefondate si lipsite de tact. Da, gravida isi doreste din suflet sa vada cum o sa fie dupa ce se naste. Sa vada ca tine in brate un prunc sanatos si fara nici o problema. Sa vada cum incet, incet incepe sa isi poata lega din nou singura sireturile de la ghete. Si oricum nu va sti ce inseamna sa cresti un nou-nascut decat cand se va pomeni cu el in brate. Descrierile colicilor din carti raman simple date pana nu trebuie sa faci fata unui asemenea episod, ca si sentimentele relatate de mamele care si-au pus prima oara copilul la san, care raman simple dulcegarii pana ce traiesti singura acele clipe.
Sugestii despre cum ar trebui crescut copilul
Dincolo de faptul ca gravida din fata ta se roaga deocamdata doar sa aiba un copil sanatos, nu e treaba nimanui, in afara de a ei si a tatalui copilului, daca cel mic va dormi singur in camera lui sau va dormi intre parintii sai din prima zi de viata. Tipul de alimentatie, locul de somn, leganatul sau neleganatul, caruciorul sau sistemele de purtare, toate sunt exclusiv optiuni ale celor 3 care formeaza micuta familie: mama, tatal si bebelusul. Replicile sarcastice de tipul „Sper ca nu o sa va luati si voi acuma dupa prostiile astea moderne de crestere a copilului” sunt de prost gust, neavenite si nepoliticoase.
CITEȘTE ȘI: Prima respirație a nou născutului și primele momente ale mamei cu nou născutul
Nu uita ca gravida este o persoana pe care furtuna hormonala a facut-o sensibila si irascibila. Nici o gravida nu va nega ca de cand cu sarcina, trairile sale emotionale au devenit mai puternice si mai intense. Asadar, cantareste-ti de doua ori vorbele inainte de a le rosti.
Indiferent de bunele tale intentii, aminteste-ti ca o gravida care nu este asaltata cu sfaturi, le va cere singura atunci cand va avea nevoie de ele. Iar daca s-a intamplat sa nu apeleze la tine, atunci probabil ca a apelat la altcineva, mai apropiat sau cu care se simte mai confortabil sa discute despre asemenea lucruri. Nu ar trebui sa fie nici o problema, pentru nimeni!
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Tu ce sfaturi si pareri ti-ai fi dorit sa NU auzi cand ai fost insarcinata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.