Descoperă secretele vieții de mămică într-o lume plină de sfaturi și opinii. Ia decizii informate și simte-te încrezătoare în calitatea de mamă. O mare parte dintre părinţi spun că s-au simţit neajutoraţi când s-au văzut ajunşi acasă, împreună cu bebeluşii lor. Oricât de bine te-ai pregăti pentru acest moment, e firesc să îţi fie teamă că nu vei şti ce ai de făcut. Există mii de cărţi care îţi vor spune exact care sunt nevoile bebeluşului, mii de aplicaţii care îţi spun când trebuie să facă bebeluşul anumite lucruri, mii de tabele redactate de profesionişti. Le-ai parcurs pe toate şi totuşi iată-te neajutorat şi timorat.
Este momentul în care vei primi cele mai multe sfaturi, solicitate sau nu. Familia, prietenii, vecinii, toată lumea are o părere şi e gata să ţi-o împărtăşească, vrei sau nu vrei. Şi de multe ori, mamele ajung să se simtă criticate pentru alegerile pe care le fac: este de parca nu s-ar pricepe să facă nimic aşa cum trebuie.
#1 Viaţa de mamă- Cum să răspunzi comentariilor străinilor?
Atunci când cineva îţi pune întrebări despre modul în care ai ales să îţi creşti copilul, sau când ţi se spune că un lucru sau altul ar trebui făcute diferit, nu înseamnă că trebuie neapărat să intri în detalii. De pildă, un vecin îţi poate sugera să îi dai suzeta, deşi hotărârea ta este să nu apelezi la ea. Un străin de la magazin s-ar putea să îi spună copilului tău că e prea mare ca să mai fie dus în braţe. Mai ales dacă persoana este bine intenţionată sau dacă oricum nu vă mai întâlniţi a doua oară, probabil că e bine să ai câteva fraze pregătite, care să scurteze discuţia, cum ar fi:
Mulţumesc pentru sugestie, o să mă gândesc la asta!
Deocamdată ne e bine aşa, dar poate mai târziu ne vom răzgândi
Aveţi dreptate, e greu să adormi un bebeluş/să faci copilul să devină mai independet, dvs cum aţi procedat?
Încă lucrăm la asta, sunt sigură că lucrurile se vor schimba în bine.
Moaşa/medicul de familie mi-au recomandat sa fac așa, pur şi simplu le urmez indicaţiile.
Ştiu că pare muncă grea, dar am încercat mai multe variante şi asta ni se potriveşte cel mai bine.
Sau ai putea pur şi simplu să zâmbeşti, să mulţumeşti pentru recomandare şi să schimbi subiectul.
Citește pe larg despre: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
#2 Viaţa de mămică – Cum discuţi cu prietenii şi familia?
Dacă cei apropiaţi sunt sursa criticilor, va fi ceva mai complicat să apelezi la soluţia schimbării subiectului de discuţie. Fiecare dintre noi are nevoie de susţinerea şi încurajarea persoanelor importante din vieţile noastre, iar opiniile diferite pe asemenea subiecte nu sunt de ajutor. Dacă crezi că poate fi util să discutaţi în detaliu, cu argumente, un anumit subiect, probabil că cea mai bună idee este să rezervi un moment relaxat pentru acest moment. De pildă, poţi începe prin a spune că te-ai gândit la recomandările primite la ultima voastră întâlnire şi că ai vrea să vorbiţi mai mult pe această temă.
Înainte de a deschide subiectul, întreabă-te ce doreşti de fapt să obţii. Poate că discuţia e purtată cu partenerul sau cu un bunic care se va ocupa frecvent de copil, şi atunci este important să cădeţi de acord asupra stilului de educaţie, astfel încât să fii liniştită în privinţa modului în care este tratat copilul tău. Dar de cele mai multe ori, nu are nici un sens să munceşti să convingi pe cineva că tu ai dreptate. Mai ales când e vorba despre cineva care s-a raportat la copiii săi într-un mod cu totul diferit de cum ai făcut-o tu, nu e deloc constructiv să încerci să îi convingi că au procedat greşit.
Te poate ajuta să te gândeşti că poate persoana din faţa ta a crescut copii cu ceva vreme în urmă, când accesul la informaţie era limitat, că poate aparţine unei alte culturi sau că sfaturile pe care le-a primit la vremea aceea erau foarte diferite de ceea ce ştim noi acum. Mai degrabă ar fi util să recunoşti că au făcut ce au ştiut mai bine cu informaţia pe care o aveau la momentul respectiv… cam la fel cum faci şi tu azi. Citește și despre: Mami, tu ești extraordinară și faci o treabă extraordinară! 6 motive să nu îți mai critici stilul de mămiceală
#3 Viaţa de mămică – Exprimarea părerilor şi emoţiilor personale
De cele mai multe ori, cât de simţi criticată sau atacată, tot ceea ce îţi doreşti este să ai o şansă cinstită să îţi exprimi punctul de vedere sau să îţi aperi dreptul de a lua propriile hotărâri în materie de parenting. Chiar dacă interlocutorul nu îşi va schimba opinia, tot te vei simţi mai bine pentru că ai reuşit să te exprimi. Dacă nu ai nici o intenţie să îţi impui punctul de vedere, conversaţia poate începe altfel:
Ştiu ca deciziile noastre în materie de creşterea copiilor sunt foarte diferite, dar sunt sigură că ai făcut cum ai crezut că e mai bine pentru familia ta, exact aşa cum fac şi eu.
Când îmi spui că îmi răsfăţ copilul mă simt criticată şi rănită.
Dacă ar exista o reţetă universală pentru creşterea copiilor, vieţile noastre ar fi mult mai simple, dar chiar îmi face plăcere să îmi descopăr bebeluşul şi să aflu care îi sunt nevoile.
Stiluri diferite la bebeluşi diferiţi şi părinţi diferiţi!
CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși! 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie
#4 Viaţa de mămică – Descrie genul de ajutor de care ai nevoie
Pentru cei mai mulţi părinţi, deciziile care trebuie luate zi de zi sunt obositoare, astfel că tot ceea ce ne dorim este un pic de susţinere afectivă de la apropiaţi. Atunci când familia şi prietenii propun sugestii practice, probabil că o fac în ideea de a te ajuta să te descurci mai bine, dar este la fel de probabil ca tu să percepi aceasta încercare ca pe o critică la adresa ta.
Când este vorba doar despre o eroare de comunicare, cel mai eficient este să le explici celor dragi de ce anume ai nevoie:
Ştiu ca îţi este greu să mă vezi atât de obosită şi apreciez faptul că te oferi să ai grijă de bebeluş astfel încât să mă pot odihni, dar chiar dacă e obositor, mă simt mai bine atunci când îl am cu mine. Dacă vrei să mă ajuţi, mi-ar plăcea mult să vii să luăm prânzul într-o zi / să îmi ţii companie într-o seara / să ieşi puţin în parc cu cel mare, ca să pot moţăi puţin odată cu bebeluşul.
Ai dreptate, am nişte probleme legate de alăptare, dar e foarte important pentru mine să le dau de capăt. Cel mai mult m-ar ajuta nişte încurajări şi puţină susţinere care să mă ajute să trec peste aceste zile grele.
Când îţi spun că am avut o zi proastă, nu am nevoie de soluţii care se presupune că mi-ar uşura viaţa. Îmi e de mare ajutor să mă asculţi şi să-mi oferi o îmbrăţişare, atunci simt că am putere să continui.
Mă adaptez din mers, aşa cum face orice părinte, şi încerc să fac ce e mai bine pentru noi. Chiar dacă ţi se pare ciudat că fac lucrurile altfel decât tine, înseamnă mult pentru mine că ne vrei binele şi că ne iubeşti chiar şi atunci când nu suntem de acord. Citește și despre: 10 Îndemnuri bine intenționate dar greșite pe care le primesc mamele de bebeluși
#5 Viaţa de mamă- Dezacordurile cu personalul medical
Se poate întâmpla ca medicul sau un alt cadru medical să vină cu propuneri cu care nu eşti de acord, sau să îşi critice alegerile luate, ca părinte. Poate fi vorba despre o asistentă care propune diversificarea prea devreme când bebe nu e pregătit sau despre un medic care recomandă o intervenţie electivă pe care nu o doreşti. Multor părinţi le vine greu să ignore instrucţiunile primite de la persoanele investite cu autoritate, aşadar îţi propunem să te informezi şi să îţi pregăteşti de acasă materialele şi subiectele pe care urmează să le discutaţi.
Dacă nu ştii cum să abordezi subiectele delicate pe care ai vrea să le dezbaţi, iată câteva sugestii:
Cere informaţii. Care sunt beneficiile manevrei pe care o propuneţi? Care este probabilitatea ca lucrurile să se desfăşoare astfel? Care sunt dovezile ştiinţifice care susţin această decizie? Care sunt alternativele pe care le am la dispoziţie? Pot cere o a doua opinie?
Oferă informaţii.
Discută cu medicul despre informaţiile pe care le ai şi despre sursa lor. Caută surse de încredere, cum sunt publicaţiile medicale sau ghidurile OMS. Oferă toate informaţiile care crezi că ar putea fi de folos – un medic îngrijorat de greutatea bebeluşului tău s-ar putea să îşi reconsidere opinia dacă află că şi celălalt copil al tău s-a situat pe percentila 5 la aceeaşi vârstă. Pe de altă parte, recomandările acestuia se pot schimba dacă află că există un istoric de alergii în familie.
Nu îţi fie teamă să îţi exprimi opiniile şi emoţiile
Înţeleg că dvs consideraţi că este în interesul fiicei mele, dar pentru mine ca mama este important să înţeleg exact recomandarea pe care o faceţi şi justificarea ei.
Medicii au intenţii bune.
Chiar dacă nu eşti de acord cu recomandările făcute pe un anumit subiect, este în interesul copilului să comunicaţi şi să colaboraţi. Cadrele medicale au experienţă şi sunt pregătite într-o anumită specialitate; experienţa ta se limitează la propriul copil. Cunoştinţele lor şi experienţa ta sunt cea mai bună colaborare, când vine vorba despre sănătatea celui mic. Citește și despre: Cred în dragoste la prima vedere deoarece sunt mămică! Prima zi din viața unui bebeluș, magia primei întâlniri
#6 Viaţa de mămică – Cum faci faţă sentimentului că eşti criticată?
Să fii părinte este obositor şi dificil, iar critica din partea celor dragi nu face decât să agraveze şi mai mult lucrurile. Este important să ai grijă şi de tine şi să găseşti soluţii să îţi gestionezi nervii. Prezenţa unui prieten sau apropiat, dispus să te asculte fără să te judece sau să se simtă obligat să facă sugestii, este o adevăată comoară. Poate că ai deja mecanisme personale pentru a face faţă stresului: poate prin sport, poate prin relaxare sau meditaţie. Poate fi greu să îţi respecţi obiceiurile, ca proaspăt părinte, dar e important să investeşti în tine măcar puţin timp.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.