Exista nenumarate discutii despre unde le este cel mai bine bebelusilor sa doarma. Unii medici sunt ferm convinsi: doar in patutul lor sunt in deplina siguranta. Parintii ii contrazic: din timpuri stravechi, puii de om, asemeni oricaror alti pui, se simt cel mai bine doar in imediata apropiere a mamelor lor. Disputa continua de multa vreme si se va prelungi probabil, si exista si studii care demonstreaza statistic unde sunt bebelusii cel mai in siguranta.
Mituri despre co-sleeping
Exista teorii pe care probabil le-ai citit si tu si care promoveaza cateva afirmatii legate de avantajele co-sleepingului. Ele sunt insa doar partial adevarate. Iata cateva dintre ele:
Co-sleeping inseamna sa dormi neaparat in acelasi pat cu bebelusul.
Fals. Se considera ca practici co-sleeping daca micutul este in aceeasi camera cu tine. Nu este neaparat sa se afle in patul adultilor.
Co-sleeping inseamna sa te odihnesti mai bine noaptea.
Adevarat. Se pare ca bebelusii care simt apropierea mamelor lor, dorm mai multe ore legat.
Co-sleepingul reduce riscul de moarte subita a nou-nascutului.
Fals potrivit ultimelor studii. Teoria conform careia ascultarea respiratiei mamei si a batailor inimii ei, ii regleaza bebelusului ritmul respirator este cel putin discutabila. In plus, respiratia mamei poate fi ascultata si de un bebelus care doarme in patul sau langa patul parintelui. Citește și despre: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Unde este sigur sa doarma bebelusul – Ce ne spun cifrele?
Un grup de cercetatori a efectuat un amplu studiu privind riscul de sufocare la care sunt expusi bebelusii care dorm in patuturi speciale pentru ei, in patul adultilor si in alte spatii. Oamenii de stiinta au vrut sa stabileasca daca numarul de decese prin sufocare creste ca urmare a raportarilor mai precise sau exista o crestere propriu-zisa si de asemenea sa stabileasca daca riscul la care sunt expusi micutii care dorm in patul adultilor este sau nu mai mare decat cel pe care il implica spatiile speciale de somn pentru bebelusi. CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși! 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie
Au fost incluse in acest studiu toate cazurile de moarte accidentala prin sufocare raportate in Statele Unite ale Americii din anul 1980 pana in 1983 si din 1995 pana in 1998, la bebelusii cu varste mai mici de 11 luni. Au fost luate in calcul varstele copiilor, datele demografice, spatiul in care dormeau si caracteristicile sale si de asemenea raportul medicilor legisti despre cum s-a produs incidentul. Informatiile au fost prelucrate cu ajutorul unor programe statistice speciale.
Au fost studiate in anii 80 un numar de 513 de decese, si in anii 90 un numar de 883 cazuri. Intre cele doua perioade, numarul de cazuri de moarte subita a nou-nascutilor care dormeau in paturile lor a scazut de la 192 la 107, in timp ce numarul de decese ale bebelusilor care dormeau in paturile adultilor a crescut de la 152 la 391, iar al celor care dormeau pe canapele sau scaune a crescut de la 33 la 110. Prelucrarea atenta a datelor a demonstrat ca riscul de sufocare la care sunt expusi micutii care dorm in patul adultilor inainte de varsta de 8 luni este de 40 de ori mai mare decat cel al bebelusilor care dorm in spatiul lor special amenajat.
Concluzia studiului a fost imposibil de contestat: numarul de cazuri de moarte prin asfixiere a copiilor care dorm pe alte suprafete decat cele special destinate este in crestere. Cele mai optimiste estimari evalueaza o crestere a riscului de pana la 20 de ori, iar recomandarea specialistilor a fost ca publicul sa fie corect informat in legatura cu aceste aspecte. Citește și despre: Mama, tu ești TOTUL pentru mine! Aș vrea să te vezi așa cum te văd eu: puternică, frumoasă, absolut uimitoare!
Deci, sa renuntam la co-sleeping?
Pediatrii ne raspund raspirat: nicidecum, sa-l practicam controlat si inteligent. Este bine ca bebelusul sa doarma in aceeasi incapere cu parintii sau macar cu mama, dar asta nu inseamna sa il culci in patul tau. O varianta este sa folosesti landoul, pe care sa il amplasezi intr-o zona sigura a patului, astfel fiind eliminat riscul sa va rostogoliti peste bebelus sau sa il acoperiti cu pilota. A doua varianta este sa desfiintezi una dintre lateralele patului special pentru bebelus si sa il alipesti in lateralul patului adultilor: bebe poate fi alaptat in somn in pozitie orizontala, poate fi linistit cu o atingere de mana, te simte aproape si este totusi ferit de riscul de accidente.
Indiferent ce afirma antropologii, nu uita niciodata ca evolutia omenirii a insemnat, printre altele, scaderea ratei mortalitatii infantile si prelungirea sperantei de viata. Nimic nu te impiedica sa ramai conectat de copilul tau inca din prima zi de viata, dar fa-o intelept si fara a-l pune in pericol! CITEȘTE ȘI: Bebelușul meu doarme cel mult 2 ore legate noaptea. Nu am fost niciodată atât de disperată, aveam halucinații de la oboseală
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.