Experientele senzoriale ale bebelusului din burtica sunt limitate. Locul este stramt si inghesuit, bebelusul se poate atinge doar pe sine insusi sau uterul care il adaposteste, iar intunericul este deplin. Si totusi, bebelusul invata in fiecare zi. Toata lumea stie ca in burtica mamei bebelusul se formeaza din cele doua celule care se contopesc. Ca i se formeaza fiecare organ, fiecare parte a corpului, ca pana la nastere creste si creste. Dar aproape nimeni nu isi pune problema ca bebelusul invata inca de cand e in burtica mamei multe lucruri. Iata ce:
Ce invata bebe inca din burtica ta – Vocea mamei
Desi felul in care te aude bebelusul din burtica seamana cu felul in care auzi atunci cand esti cu capul scufundat in apa, el totusi te aude! S-a demonstrat ca imediat dupa nastere sugarul este capabil sa distinga vocea mamei dintre mai multe voci pe care le aude, si ca vocea mamei si a tatalui il linistesc, spre deosebire de alte voci straine.
Nu e nici o problema daca nu te simti confortabil cantand sau citind povesti unui bebelus nenascut, sau daca ti se pare usor ciudat sa ii vorbesti cu voce tare. El este expus permanent la discutiile pe care le porti, zi dupa zi, cu toti cei din anturajul tau, asa ca te aude vorbind chiar daca nu i te adresezi direct.
S-a observat de asemenea ca nou-nascutii tind sa se linisteasca mai repede atunci cand asculta muzica la care au fost expusi in repetate randuri cand erau in uter. Bebelusii sunt asadar capabili sa deosebeasca mai multe linii melodice intre ele si sa o recunoasca pe cea la care au fost expusi mai frecvent in perioada sarcinii.
Ce invata bebe inca din burtica ta – Bebe recunoaste limba.
Nu numai ca fatul este obisnuit cu vocea mamei si a tatalui, vocile pe care le aude cel mai des, dar s-a constatat ca el deprinde si sonoritatea limbii pe care o vorbesc parintii, ritmul in care se vorbeste, „muzica” limbii.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul din burtică poate plânge pentru a comunica foamea, oboseala, frica sau doar pentru a te informa că vrea o mângâiere
Ce invata bebe inca din burtica ta – Mirosul mamei.
Oricat ar parea de ciudat, mirosul mamei ii este familiar nou-nascutului. Pus in contact piele pe piele, nou-nascutul se linisteste asezat pe mama lui, fapt care nu se intampla daca in locul mamei se afla orice alta persoana.
Ce invata bebe inca din burtica ta – Bebe invata sa inghita.
Inca din perioada petrecuta in burtica, bebelusul stie sa inghita. El inghite lichid amniotic, formand, ulterior, urina si primul meconiu. Corpul sau mic se antreneaza pentru primele clipe de viata, cand se va atasa la sanul mamei si va inghiti primele picaturi de colostru.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Ce invata bebe inca din burtica ta – Bebe invata sa respire.
Desi, evident, in uter copilul nu poate sa respire efectiv, s-a observat ecografic ca realizeaza miscari respiratorii. Cutia toracica, diafragmul si muschii abdominali invata sa se sincronizeze si sa actioneze sinergic, in asa fel incat in primele clipe petrecute in afara uterului, bebelusul va sti sa respire singur prima „gura” de aer.
Ce invata bebe inca din burtica ta – Gusturi diferite.
Se pare ca abilitatea de a percepe diverse gusturi se dezvolta la fat intre saptamanile 8 si 14 de sarcina. Gusturile si aromele pe care mama le consuma in timpul sarcinii modifica lichidul amniotic, trecand astfel la bebelus. Unele studii demonstreaza ca este esential ca dieta mamei sa fie cat mai diversa in perioada sarcinii, pentru ca bebelusul sa accepte mai tarziu micile variatii de gust ale laptelui matern si, dupa 6 luni, noile alimente care ii vor fi servite.
CITEȘTE ȘI: Cum interpretăm mișcarile bebelușului din burtica în sarcină
Ce invata bebe inca din burtica ta – Suptul.
Ecografiile repetate au demonstrat ca inca de prin saptamana 20 de sarcina, fetusul incepe sa isi suga degetele de la manute. Astfel ca, inca dinainte de a se naste, el stie sa foloseasca sanul matern.
Ce invata bebe inca din burtica ta – Visatul.
Studiile facute au demonstrat ca incepand din saptamana 34 de sarcina, tiparul de somn al fatului este foarte asemanator tiparelor de somn ale nou-nascutilor. Astfel ca ei trec si prin faza de somn profund, REM (rapid eye movement) caracteristica viselor. Desigur ca nimeni nu poate sti ce anume poate visa un fetus, care nu are nici experienta lumii asa cum o stim noi, nici capacitatile cognitive la care suntem noi obisnuiti sa ne referim. Insa, fara nici o indoiala, ei viseaza!
Te-ai fi gandit vreodata cat de plina de activitate este de fapt viata unui bebelus nenascut?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.