Coagularea este un mecanism fiziologic normal care are loc după o leziune. Acest lucru se datorează faptului că atunci când un vas de sânge este deteriorat, sângele curge din afara corpului sau în țesut. Organismul fiind capabil să oprească această pierdere de sânge printr-un proces complex de coagulare numit hemostază. În timpul hemostazei, vasul deteriorat se contractă pentru a reduce fluxul sanguin, trombocitele aderă la leziune și se reunesc pentru a forma un cheag de trombocite. Se inițiază astfel cascada de coagulare. În timpul procesului de coagulare, corpul activează diverși factori proteici pentru a crea o rețea de fibrină pentru a stabiliza cheagul de sânge inițial. Acest cheag funcționează ca o barieră și este destinat să prevină pierderea ulterioară a sângelui. Se menține până când rana sa este vindecată.
Trombofilia, o boală genetică hemoragică cauzată de un deficit de factor VIII denumită și factorul antihemofilic A care este o proteină gasită în plasmă în cantități mici, ea joacă un rol de cofactor în cascada coagularii. Trombofilia modifica procesul de coagulare, ea duce la formarea inadecvată sau excesivă de cheaguri. Cheagurile de sânge sunt numite trombi sau tromb (singular) sau tromboză atunci când apar într-un vas de sânge. Tromboza se poate sparge, rupe și bloca vasele de sânge din alte părți ale corpului, aceștia numindu-se emboli.
Care sunt simptomele trombofiliei?
În majoritatea cazurilor, trombofilia nu are simptome vizibile. Cu toate acestea, riscul de tromboză crește la femeile gravide din cauza modificărilor fiziologice ale hipercoagulabilității care apar în timpul sarcinii. Totuși printre acestea cele mai vizibile semne ale trombofiliei sunt: fenomenul de greutatea picioarelor, crampe, edem de seară, varice, tulburări trofice ale pielii (dermo-hipodermită, ulcer la picioare).
CITEȘTE ȘI DESPRE: Morfologia fetală de trimestru 1,2 și 3. Cea mai importantă evaluare ecografică a fătului în sarcină
Ce riscuri poate provoca tromboza la sarcină?
Gravidele cu trombofilie care nu sunt tratate au un risc crescut de a dezvolta cheaguri care pot bloca vasele de sânge, acestea împiedică oxigenul și substanțele nutritive să ajungă la făt, punându-i astfel viața în pericol. La începutul sarcinii (primele 5 până la 7 săptămâni), invazia trofoblastică a arterelor spirale uterine duce la apariția de dopuri vasculare care produc o hipoxie embrionara, periculoasă pentru o buna dezvoltare. În acest stadiu embrionul este lipsit de oxigen. Acești trombi conduc la apariția unor patologii de sarcină cum ar fi întârzierea creșterii vasculare intrauterine, hematom retroplacentar, eclampsie și sindrom HELLP, aceste patologii par să fie asociate de asemenea cu un risc crescut de pierdere fetală.
În sarcina normală, trofoblastul invadează arterele spirale care își pierd peretele muscular și devin mai mobile permițând fluxul maxim de sânge către placentă. Interacțiunea anormală la mama care prezinta tromboza duce la invazia trofoblastică anormală a arterelor spirale, rezultând vase mai mici si îngustate. Vasculopatia ulterioară și tromboza secundară din hipercoagulabilitate pot duce la vasculopatie placentară care poate declansa travaliu prematur asociată cu existența trombofiliilor care sugerează o puternica relație cauză-efect între trombofilii și complicațiile obstetricale severe enumerate. Sarcina este asociată cu o stare hipercoagulabilă, crescută mai ales in familiile cunoscute cu antecedente de trombofilie diagnosticul fiind esențial, ecografia este cel mai eficient test și lipsit de pericol pentru mamă si pentru făt. CITEȘTE ȘI: Mișcările fetale: când mișcă bebe în burtica mamei, cum se simt, când număram mișcările
Tratament pentru trombolifilie în timpul sarcinii
Odată mama diagnosticata cu trombofilie, este important ca ginecologul să colaboreze cu hematologul pentru a stabili un tratament adecvat pentru a obține o sarcină la termen. Diluantele de sânge, cum ar fi aspirina și heparina – acest medicament este utilizat pentru a preveni coagularea sângelui în tratamentul trombozei venoase profunde și a emboliei pulmonare. Heparina mai este adesea utilizată după apariția unui atac de cord și în angina instabilă). Medicul le poate prescrise cel mai adesea înainte și în timpul sarcinii.
Cel mai potrivit medicament pentru trombolilie în sarcină este heparina cu greutate moleculară mică. Datorită administrării sale, prognosticul femeilor cu tromboflebita s-a îmbunătățit considerabil, reducând nu numai riscul de avort spontan, ci și rezolvând multe cazuri de eșecuri repetate ale implantării. Heparina avand efect anticoagulant, promovează irigarea adecvată către placentă. Are proprietăți antiinflamatorii și imunomodulatoare iar aceasta interacționează cu moleculele de adeziune care participă la implantarea embrionilor.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Ce precauții speciale ar trebui să iau în timpul sarcinii cu trombofilie?
În plus față de toate controalele prenatale care se fac în mod regulat în timpul sarcinii, femeile cu trombofilie care sunt tratate cu heparină în diferite momente se efectuează următoarele teste:
Ecograf Doppler: pentru a verifica dacă fluxul de sânge în artera ombilicală este adecvat și că bebelușul primește suficiente substanțe nutritive și oxigen. De asemenea, ajută la observarea creșterii și dezvoltării fătului.
Monitorizarea ritmului cardiac: pentru a verifica ritmul cardiac al bebelușului și variațiile acestuia pe măsură ce copilul se mișcă. Este folosit pentru a vă asigura că bebelușul primește suficient oxigen.
Analize de sange: pentru a verifica dacă anticoagularea se încadrează în domeniul terapeutic dorit.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Sarcina cu risc crescut. Complicații care impun monitorizare minuțioasă și o atitudine specială de-a lungul sarcinii
Există o dietă de urmat pentru combaterea trombofiliei?
Nu există o dietă specifică care să vindece trombofilia.
Cu toate acestea, anumite alimente pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. De exemplu, lămâia este utilă în eliminarea toxinelor, uleiul de măsline reduce nivelul colesterolului, usturoiul are efecte anticoagulante, țelina este bogată în antioxidanți și fitoelemente care reglează tensiunea arterială, sucul de afine îmbunătățește circulația sângelui, vinul roșu reduce riscul de infarct sau tromboză, morcovul previne atacurile cardiace și echilibrează nivelul colesterolului.
CITEȘTE ȘI: Magia primelor zile acasă cu bebelușul. Cum abordăm corect crizele de adaptare neonatală
De ce e mai important sa prevenim trombofilia decât să o tratăm?
Deoarece sunt cunoscuți factorii de risc pentru apariția trombozei venoase și datorită potențialului grav al complicațiilor sale, măsurile preventive sunt puse printr-un tratament preventiv care este prescris pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (tratament anticoagulant, cunoscut și sub numele de tratament „antitrombotic”. Se recomanda purtarea șosetelor de compresie în timpul sarcinii și până la 6 săptămâni după naștere, totuși aceste indicații preventive în timpul sarcinii sunt mai controversate, iar raportul beneficiu/risc al unui astfel de tratament ar trebui să fie evaluat foarte bine deoarece trombofilia printre principalele cauze de deces matern în țările dezvoltate. Asta implică o bună înțelegere a utilizării și indicații anticoagulante de către obstetricieni și optimizarea diagnosticului, ceea ce este mai dificil pentru femeia însărcinată.
Printre indicațiile frecvente se remarca:
- rămâneți activă, faceți plimbări regulate acestea vă poate ajuta in a pune in miscare fluxul sangvin
- beți multă apă pentru a evita deshidratarea deoarece este mai probabil să dezvoltați un cheag dacă sunteți deshidratată
- cel mai important discutați cu medicul de familie sau cu moașa dacă sunteți gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă și aveți trombofilie pentru a putea preveni viitoarele probleme majore in sarcină.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.