Parintii se confrunta tot timpul cu intrebari legate de sanatatea copilului lor, iar ingrijirea dintisorilor celui mic nu este o exceptie. Exista tot felul de zvonuri legate de „chimicalele” din pasta de dinti, iar fluorul este subiectul care naste dezbateri aprinse. Este el cu adevarat bun pentru ingrijirea dintilor? Cand putem incepe sa folosim o pasta cu fluor pentru a-l invata pe cel mic sa se spele pe dinti?
Pasta de dinti este o substanta folosita pentru a ne ajuta sa mentinem igiena orala si sa prevenim aparatia cariilor. Pentru a promova o buna sanatate a dintilor este importanta alegerea unei periute de dinti potrivite, a unei paste de dinti eficiente si mentinerea unui program de curatare a dintilor. Este esential sa inveti copilul, cat mai devreme, ca trebuie sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi. Poti incepe sa il speli pe dinti pe cel mic inca de la aparitia primului dintisor de lapte, dar ii poti masa gingiile cu periuta speciala din silicon chiar si inainte de acest moment. Pana la varsta de un an poti folosi o periuta mica din silicon, care se pune pe un deget, iar dupa varsta de un an se poate folosi o periuta speciala pentru copii (de dimensiune si duritate mai mica). In ceea ce priveste pasta de dinti, si aici poti sa gasesti produse specifice pentru cei mici care sunt foarte sigure si contin cantitati mult mai mici de fluor decat produsele pentru adulti. Citeste mai multe despre cum inveti copilul sa se spele pe dinti
Cum ajuta fluorul din pasta de dinti?
Fluorul din pasta de dinti este o substanta care ajuta la prevenirea cariilor. El apare si in mod natural in anumite plante si animale si chiar in surse de apa netratate. Ajutorul pe care fluorul il ofera in ingrijirea dintilor este motivul pentru care si apa de la robinet este imbogatita cu fluor, iar majoritatea pastelor de dinti de pe piata contin fluor.
Actiunea benefica a fluorului a fost descoperita inca din anii `30, cand a fost observat faptul ca oamenii din zone unde apa continea fluor in mod natural aveau mai putine carii decat cei din alte zone. Fluorul reuseste sa protejeze dintii prin alterarea structurii smaltului care devine mai rezistent la atacul acizilor produsi de bacteriile din gura. De asemenea, reduce capacitatea bacteriilor de a produce acid. Totusi, fluorul devine mai putin eficient atunci cand o carie a reusit deja sa apara. Acesta este motivul pentru care spalarea dintilor trebuie sa devina un obicei si folosirea fluorului trebuie sa nu lipseasca.
Poate fluorul sa fie periculos pentru copii?
La fel care orice substanta care este folosita in exces, si fluorul poate cauza probleme daca este inghitit in cantitati mai mari decat cele recomandate. Acesta este motivul pentru care scuipam pasta de dinti dupa ce ne-am spalat. Este important sa ii invatam si pe cei mici, cat mai devreme, sa scuipe pasta de dinti si sa se clateasca dupa ce au periat dintisorii de lapte. Poate fi utila folosirea unei paste de dinti fara aroma pentru a-i face pe copii sa inteleaga ca pasta de dinti nu este buna de mancat. Inghitirea unei cantitati prea mari de fluor poate duce la aparitia fluorozei dentare. Aceasta reprezinta o situatie in care smaltul dintilor nu se dezvolta adecvat, fiind poros. Fluoroza poate duce la un aspect patat al dintilor si, in timp, dintii isi pot schimba culoarea in zonele patate, devenind galbeni sau maro. De asemenea, inghitirea unei cantitati prea mari de fluor poate provoca toxicitate care apare ca durere de stomac.
Expunerea prelungita la fluor poate avea efecte negative asupra felului in care se formeaza oasele. In mod normal, totusi, un copil nu va putea ingera cantitati de fluor mai mari decat cele recomandate. Este important doar ca pasta de dinti si apa de gura, la fel ca mai toate substantele existente in casa, sa nu fie la indemana copilului atunci cand acesta este foarte mic.
Ce fel de pasta folosim pentru a spala copilul pe dinti?
Putem imparti expunerea la fluor in doua tipuri: cea sistemica si cea topica. Cea topica se refera la fluorul aplicat local, care nu este inghitit. Copiii sub trei ani se vor spala pe dinti cu o pasta care are un continut redus de fluor. Un continut de 1000 ppm (parti la milion) este potrivita pentru micuti. De asemenea, pentru cei foarte mici (de pana intr-un an) se poate folosi o pasta de dinti fara fluor sau numai o cantitate de pasta de dinti de dimensiunea unui bob de mazare. Dupa ce trec de varsta de trei ani, cei mici se pot spala cu o pasta de dinti cu fluor normala. Este important sa invatam copilul sa nu inghita pasta de dinti si, mai tarziu, apa de gura. Daca pasta de dinti nu este inghitita, atunci fluorul pe care il contine nu va reprezenta o problema.
Fluorul din dieta copilului
Expunerea la fluor de tip sistemic se refera la cantitatea de fluor care este inghitita. Principala sursa de fluor pentru majoritatea copiilor este apa sau alte lichide (ceaiuri, sucuri sau laptele praf). Cantitatea de fluor care se gaseste in apa de la robinet nu ar trebui sa puna probleme de sanatate unui copil, dar puteti afla mai multe informatii de la furnizorul de apa menajera. Apa imbuteliata poate sa nu contina fluor, iar daca il contine, atunci acest lucru ar trebui sa apara pe eticheta. Din pacate, majoritatea apelor imbuteliate romanesti nu au pe eticheta informatii despre cantitatea de fluor. Este recomandat ca cel mic sa consume totusi apa care contine fluor. Fluorul inghitit intareste dantura si contribuie la pastrarea unor dintisori sanatosi si bine pregatiti sa reziste multa vreme. Cantitatea de fluor din apa care este considerata optima este de 0,7 pana la 1,2 ppm (parti per milion). Exista si suplimente cu fluor care pot fi cumparate din comert, dar acestea ar trebui administrate numai la recomandarea medicului.
Ai citit vreodata informatii care ti-au provocat ingrijorari legate de fluor? Ti-ai invatat micutul sa se spele pe dintisori? Ce fel de pasta folosesti pentru copil?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.