Spalatul pe dinti trebuie sa ajunga sa faca parte din rutina copilului cat mai devreme posibil. Cum se procedeaza insa pentru a ajunge la acest rezultat?
Cand incepem sa spalam bebelusul pe dinti?
N-o sa-ti vina sa crezi, igiena orala trebuie sa inceapa inainte ca bebelusul sa aiba dinti. Acest lucru este important pentru creearea unei rutine si pentru a-l obisnui pe cel mic cu actiunea in sine.
Cu ce facem igiena orala a bebelusului?
Curatarea si masajul gingiilor poate fi placut pentru bebelusi. Poti inveli degetul intr-o bucata de tifon si sa stergi gingiile bebelusului o data pe zi. O alta metoda este reprezentata de folosirea periutei gingivale. Aceasta este facuta dintr-un silicon moale si are forma unui degetar.
Dupa aparitia primilor dinti, poti folosi o periuta de dinti pentru copii adecvata varstei.
Cum alegem periuta de dinti?
Exista in prezent pe piata o gama foarte variata de produse destinate igienei dentare a copiilor. Este bine sa alegi o periuta de dinti cu parul moale, pentru a nu rani gingiile delicate.
Desigur, aceasta trebuie sa corespunda varstei copilului. Capul periutei nu trebuie sa fie de dimensiuni mari, iar copilul cu siguranta va aprecia o periuta de dinti colorata si cu aspect amuzant. Dupa varsta de 3-4 ani poti opta pentru o periuta electrica pentru copii.
Cand incepem sa folosim pasta de dinti?
Exista in comert pasta de dinti destinata diverselor categorii de varsta, incepand de la 6 luni. Cantitatea de pasta pe care trebuie sa o folosesti este mica, cel mult de marimea unui bob de mazare, si este suficient sa o folosesti o singura data pe zi.
Pana la varsta de 2 ani cumpara o pasta de dinti care nu prezinta efecte nedorite daca este inghitita deoarece va trece ceva timp pana cand copilul va invata sa scuipe. Trebuie sa scrie acest lucru pe eticheta.
Exista in magazinele naturiste si alte paste de dinti, mai naturale, care reprezinta o alternativa binevenita mai ales in cazul copiilor foarte mici, care nu stiu sa clateasca si sa scuipe.
Nu in ultimul rand, pasta de dinti trebuie sa fie si pe placul celui mic. Un gust prea intens, mentolat, de plante il poate deranja. Alti copii nu agreeaza gustul de „guma de mestecat”. Asadar, trebuie sa fii deschisa la experimente si sugestii. In fond, spalatul pe dinti trebuie sa devina o rutina placuta, nu o povara.
Este bine sa retii ca pasta de dinti se alege in functie de varsta copilului si nu este o idee deloc buna sa folosesti pasta de dinti pentru adulti chiar cand copilul a mai crescut.
CITEȘTE ȘI: Cum recunoști demineralizarea dinților de lapte și care sunt cauzele
Cand poate copilul sa se spale singur pe dinti?
In principiu, copilul poate incepe sa faca asta singur cam la varsta la care incepe sa stapaneasca si alte deprinderi.
Un copil de 2 ani va sti cu siguranta sa bage in gura periuta de dinti, si trebuie laudat si incurajat pentru asta, insa este putin probabil sa reuseasca sa faca o igiena temeinica a dintilor. Asadar este necesar sa il insotesti – sa ii pui pasta pe periuta, sa te asiguri ca nu cade de pe inaltator – si dupa ce a terminat, sa il lauzi si sa il convingi sa iti permita sa il ajuti, ca sa fii sigura ca nici ultima maseluta nu a ramas neperiata.
In plus, iti poti insoti ajutorul cu explicatii sau si mai bine, poti oferi exemplul personal. Cu siguranta cel mic va aprecia, ca parte a ritualului de seara, spalatul pe dinti alaturi de unul dintre parinti!
Abia dupa varsta de 4-5 ani, daca observi ca cel mic este destul de meticulos si face o treaba temeinica, il poti lasa sa se spele singur pe dinti, verificand totusi periodic – si discret ! – daca isi pastreaza bunele obiceiuri.
Tu la ce varsta ai inceput sa il speli pe dinti pe cel mic?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.