Auzim tot mai des în ultima vreme despre cât este de important ca bebelușii să se nască natural, să fie puși imediat în contact piele pe piele și să fie alăptați exclusiv la sân timp de 6 luni. Auzim și că este bine ca stomăcelul bebelușului să fie colonizat cu bacterii de la mamă. Teoria, în principiu, o știm, dar practica însă ne dă planurile peste cap. În maternitate foarte puțini bebeluși scapă fără să primească lapte praf iar procentul nașterilor prin cezariană este unul ridicat. Nu mai vorbim despre ora magică, care aproape că nu există și despre lipsa contactului piele pe piele care nu există nici măcar după această primă oră de viață. Și pentru că suntem într-o perioadă delicată atunci situația este una și mai grea. Și nu mai avem putere să luptăm pentru ce ne dorim. Doar că, înainte de renunța, ce-ai spune dacă ai afla mai multe informații și-atunci vei putea decide ce este important pentru tine și ce îți dorești!
Ce este microbiomul
Ei bine, noi, oamenii suntem alcătuiți din miliarde și miliarde de microorganisme care trăiesc pe noi și în noi. Aceste microorganisme se află pe pielea noastră, în urechi, în nas, în gură, etc. Cele mai multe, însă, se găsesc în tractul digestiv/intestin. Fie că vorbim despre bacterii, viruși, ciuperci sau alte tipuri de microbi (archea și protozoa), toate acestea, împreună, constituie microbiomul uman. Iar fiecare dintre noi are un microbiom “personalizat” în funcție de naștere, contactul piele pe piele și alăptare.
Tipul de naștere poate modifica MICROBIOMUL
Pe toată perioada sarcinii, microbii se modifică, pregătindu-se de naștere și alăptare. În momentul nașterii naturale, din momentul ruperii apei și până ajunge pe lume, bebelușul este învăluit de microbii mamei. După care bebelușul este pus pe pieptul mamei, pentru a lua contact cu alți microbi aflați pe pielea ei, pentru ca, mai apoi, să ajungă la sân și a se hrăni cu lapte, încărcat la rândul său cu anticorpi, celule imunitare, microbi, macronutrienți, adică grăsimi, carbohidtrați și proteine, și tot ce îi mai trebuie pentru a crește sănătos.
Laptele matern este personalizat și răspunde întotdeauna nevoilor bebelușului, lucru care nu se întâmplă dacă pruncul primește lapte praf. Mai mult decât atât laptele matern are misiunea de a hrăni microbiomul într-un mod sănătos, dezvoltând celulele bune și eliminându-le pe cele rele. Pe scurt, microbiomul mamei este transferat bebelușului iar laptele ei îl hrănește pe mai departe. Toți acești pași conduc la dezvoltarea unui microbiom puternic ce îi va conferi bebelușului o sănătate de fier pentru întreaga viață. CITEȘTE ȘI: Nașterea vaginală. Cum poți ajuta la dezvoltarea microbiomului bebelușului tău
De ce este important microbiomul
Că este vorba despre digestie, despre metabolism sau despre sistemul imunitar, microbii sunt vitali pentru sănătatea noastră. Și, în funcție de cum este “antrenat” microbiomul încă de la început, anumite microorganisme se vor dezvolta față de altele care vor fi eliminate. Astfel, orice modificare adusă microbiomului la începutul vieții va avea efecte de durată asupra metabolismului și imunității. Toate acestea reprezintă motive în plus pentru a încerca nașterea naturală, atunci când este posibil, contactul piele pe piele imediat după naștere și alăptarea exclusivă.
Dacă își este teamă de nașterea naturală, ia legătura cu o moașă, o doula, un ginecolog care să te ajute să iei o decizie informată. După naștere, bebelușul pus piele pe piele pe mămică și mai apoi și acasă, este extrem de important, nu numai pentru a se realiza transferul de microbi ci și pentru a stabiliza temperatura bebelușului și pentru a exista o conectare veritabilă, lucru care va ajuta trecerea mai blândă a colicilor și puseelor de creștere. CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Despre ora magică este bine să întrebi medicul cu care vei naște sau să încerci să întrebi un reprezentant al maternității alese. Iar acasă, nu îți fie teamă că bebelușul va răci sau se va zgâria pe fețișoară cu mănuțele. Pune o păturică peste tine și peste el și fii liniștită că zgârieturile îi vor trece rapid. Este mai important contactul piele pe piele.
Legat de alăptarea exclusivă, indiferent de cât de “bine” suntem noi, cei care am primit zeamă de morcov, de orez sau ceaiuri înainte de 6 luni, studiile actuale arată diferit. Dacă în organismul bebelușului ajunge și altceva în afara laptelui matern înainte de perioada recomandată de Organizația Mondială a Sănătații, atunci și microbiomul va fi dat peste cap, cu consecințe de lungă durată asupra sănătății pruncului. Dacă simți că ai nevoie de ajutor legat de alăptare, cheamă fără ezitare un consultant acreditat în lactație IBCLC.
În concluzie, indiferent de ce auzi în stânga și-n dreapta, dacă tu ai fost informată corect și ai luat cea mai bună decizie pentru tine și copilul atunci luptă-te pentru ea. Cere ajutor fără rușine dacă simți că ai nevoie! CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.