Copiii mici sunt deliciosi cum stalcesc cuvintele cand abia incep sa vorbeasca. Insa, cu rabdare, micutii trebuie sa invete sa vorbeasca corect, atat din punct de vedere al pronuntiei cat si corect gramatical. Ce putem face pentru a ajuta copilul sa isi dezvolte limbajul mai repede dar mai ales in mod corect? Exista cateva strategii care stimuleaza copilul sa comunice cu adultii. Nu trebuie sa uiti ca desi isi doresc sa inteleaga si sa fie intelesi, bebelusii se nasc fara niciun fel de abilitate in acest sens, cu exceptia plansului. Incet incet, copiii invata sa comunice prin mimica, gesturi, onomatopee si, in cele din urma, prin limbajul articulat. Iata ce poti face ca sa il stimulezi pe cel mic sa vorbeasca repede si mai ales corect!
Jucati-va! Niciodata nu exista „prea multa joaca” atunci cand e vorba de un copil.
Este foarte bine sa ii povestesti, sa ii vorbesti, dar nu este nici pe departe la fel de eficient ca atunci cand te asezi pe podea langa el si patrunzi in lumea lui. Acolo, langa el, il poti invata cuvinte in timp ce ii arati obiecte sau faci anumite miscari. Il poti aseza la tine in brate si sa va aplecati impreuna spunand „Jos”, si apoi va puteti ridca spunand „Sus”. Ii poti arata si denumi jucarii, culori, forme. Tine minte ca cei mici invata cuvinte noi inainte de a fi capabili sa le rosteasca.
Interactiunea cu cel mic trebuie sa fie entuziasta si plina de caldura.
Stim ca e obositor sa fii parinte, insa atunci cand interactionezi cu copilul este important sa fii entuziast tot timpul. Mai ales daca ai un copil care e mai interesat de joc decat de interactiunea sociala, este si mai important sa ii captezi atentia si sa fii plina de caldura. Ca sa fie mai clar, imagineaza-ti ca esti un felinar care se aprinde ori de cate ori copilul intra in camera. CITEȘTE ȘI: Primele cuvinte ale bebelușului
Foloseste un limbaj superior celui folosit de copil.
Copiii inteleg mai multe decat pot verbaliza. Scopul tau este sa ii stimulezi capacitatea de intelegere, sa ii antrenezi abilitatea de a interactiona cu alti indivizi si sa il inveti sa raspunda. Intr-o prima faza, copiii folosesc diverse sunete sau silabe ca sa isi exprime bucuria, cheful de joaca, tristetea, durerea, dorintele. Stimuleaza copilul sa foloseasca aceste sunete cat mai des.
Asociaza-le cu sunete noi, silabe noi pe care le rostesti tu insati. Denumeste apoi subiectul interesului sau. Repeta-i cuvinte simple, care vor produce o schimbare placuta in lumea sa, odata rostite. Nu il intreba daca vrea sa joace fotbal, cel putin nu la inceput, ci rezuma-te la expresii mai simple de tipul „sut si goooooool!!”.
Repetitia e mama invatarii.
Creierul bebelusului trebuie sa repete si sa se antreneze pentru a creea conexiunile neuronale necesare viitorului adult. In procesul deprinderii limbajului articulat, alege cuvinte simple care denumesc jucariile preferate, mancarea preferata, obiecte iubite sau deosebit de interesante, si pe care le poti repeta de multe ori de-a lungul unei zile. CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea creierului copilului – Ce trebuie să știe părinții
Imitarea este calea cea mai scurta de invatare pentru cei mai multi dintre noi.
Copilul trebuie sa invete sa imite pentru a reusi sa invete sa vorbeasca. Initiaza jocuri in care ii imiti sunetele sau silabele pe care le spune si apoi cere-i sa te imite la randul sau. Despre importanta pe care o are un vocabular bogat in dezvoltarea ulterioara a copilului si in obtinerea unei performante scolare satisfacatoare, am discutat aici. Cum copiii invata totul prin joc, ne-am hotarat sa iti prezentam cateva jocuri amuzante care ii vor ajuta pe copii sa se exprime mai usor, sa inteleaga si sa redea sensul si semnificatia cuvintelor si, desigur, sa invete cuvinte noi. CITEȘTE PE LARG DESPRE: 8 Jocuri pentru copii care le dezvoltă vocabularul și îi ajută să se exprime mai ușor
Vorbeste clar cand esti in prezenta copilului.
Altfel, copilul nu aude cuvintele corect si nici nu va invata sa le pronunte corect. Unii copii vorbesc „de parca ar avea prune in gura”, cum se spune in popor, si aceasta poate fi din vina adultilor care vorbesc prea repede si fara sa articuleze corect fiecare cuvant. Vocabularul influenteaza esential multe aspecte din viata de mai tarziu a copilului tau. Suntem siguri ca iti doresti ca cel mic sa aiba cat mai multe cuvinte in vocabular. Un limbaj bine dezvoltat ofera un bun start in multe! CITEȘTE PE LARG DESPRE: Un limbaj bine dezvoltat oferă un bun start în multe! Ajută copilul să dobândească un vocabular bogat
Evita sa ii vorbesti copilului in jargon.
Nu ii faci nici un bine, nu ii aduci nici un serviciu si faci sa fie mai greu de inteles de catre cei din jur. Are destul de timp sa invete sa vorbeasca astfel. La inceput, este de preferat sa il ajuti sa invete sa vorbeasca cat mai corect. Astfel ii va fi mai usor sa comunice cu cei din jur. In plus te scuteste pe tine de a explica de ce anumite expresii cunt in regula sa fie folosite cu familia si prietenii dar suna anapoda la medic sau la gradinita.
Nu folosi limbaj bebelusesc cand vorbesti cu copilul.
Multi adulti sunt tentati sa diminutiveze totul atunci cand stau de vorba cu un copil mic. De asemenea, ei se stramba, folosesc un ton ascutit si obositor, lalaie cuvintele. Toate acestea sunt in defavoarea copilului, care in loc sa asculte un limbaj corect pe care sa il imite ulterior, abia daca mai intelege ceva din ce i se spune. Gandeste-te si practic: diminutivele sunt intotdeauna mai lungi si mai greu de pronuntat decat cuvintele originale!
Fii un parinte politicos!
Atunci cand bebelusul iti spune ceva, chiar daca e o doar o insiruire de sunete sau silabe aparent fara sens pentru tine, opreste-te din ceea ce faci, priveste-l si asculta-l, asa cum ai face daca chiar ai pricepe ceea ce ti se spune. Incet incet vei incepe sa poti traduce chiar si acest non-limbaj, iar satisfactia copilului cand vede ca este inteles il va stimula sa incerce iar si iar.
Foarte important!Daca cel mic a implinit deja 3 ani si vorbeste tot limba „bebeluseasca”, este obligatoriu sa consulti un medic specialist. Copilul tau poate avea dificultati de invatare, de pronuntie, poate avea probleme cu auzul sau alte probleme. Pana la urma, o evaluare in plus nu strica niciodata. CITEȘTE ȘI: Semnele autismului la copii – Mami, observă aceste indicii timpurii!
Cand a reusit bebelusul tau sa lege primele propozitii simple? Ce consideri ca l-a ajutat cel mai mult in dezvoltarea vorbirii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.