Esti deja mamica fericita a unui pui de om, a unei mici minuni pentru care ti-ai da viata intr-o clipa, fara ezitare. Dar simti ca exista inca un mic detaliu care iti scapa. Incepi sa cochetezi cu ideea unei noi sarcini, a unui al doilea copil, dar te framanta numeroase intrebari. Iata cele mai frecvente dintre ele.
Fie ca provii dintr-o familie numeroasa sau dimpotriva, ai fost singura la parinti si i-ai invidiat pe cei care aveau frati si surori, vine un moment in care simti ca poate ar trebui sa aduci pe lume inca un copil.
Al doilea copil – Cum ma voi descurca din punct de vedere financiar?
Spre surprinderea multor mamici, cresterea celui de al doilea copil poate parea a fi mai putin costisitoare decat la primul copil. Explicatia este simpla si rationala. Acum ai experienta si nu vei mai investi intr-un milion de maruntisuri la moda, dar inutile sau usor inlocuibile prin metode ieftine. Nu mai spunem ca probabil ca ai deja lucrusoare ramase de la primul copil, ai prieteni care au copii si care cauta cui sa dea diverse lucruri care nu le mai sunt de folos pentru ca au depasit etapa respectiva.
Cum sa ma descurc cu doi copii? Sotul lucreaza de dimineata pana seara.
Bagam mana in foc ca te vei descurca. Nu esti cu siguranta prima mama care o face. Nu te subestima ! Solutii se gasesc, optimism si putin simt practic sa fie ! In plus, gandeste-te ca perioada dificila dureaza putin, 3 pana la 6 luni, ca bebelusii cresc dureros de repede si ca probabil iti va fi dor de inca un bebelus cat de curand! Daca te poti baza pe o bunica sau bona lucrurile se simplifica mult.
Oare as putea iubi al doilea copil asa cum il iubesc pe primul?
Nu. Ii vei iubi pe amandoi de doua ori mai mult, pe fiecare dintre ei in parte si pe amandoi la un loc, cand ii vei vedea cum interactioneaza, cat tin unul la altul, cum isi iau apararea unul celuilalt. Resursele de iubire fata de proprii copii sunt nesfarsite.
Al doilea copil – Primul copil nu se va simti dat la o parte sau inlocuit?
Exista un mic risc ca intr-o prima faza, primul nascut sa devina gelos. Insa depinde doar de tine si de tati ca aceasta situatie sa nu existe sau sa fie temporara. Trebuie sa il pregatesti de venirea pe lume a celui mic, sa ii prezinti toate lucrurile pe care le vor putea face impreuna, sa il implici cat de mult posibil in ingrijirea bebelusului. Nu ii spune niciodata ca nu puteti face ceva din cauza existentei celui mic. Nu il obliga sa imparta jucariile cu el, este suficient ca este obligat sa imparta timpul pe care il petrecea cu tine. Nu il certa sau indeparta, nu ii cere sa fie rabdator sau intelegator pentru ca fratiorul sau este mic. Mai ales la inceput, cat interactiunea dintre cei doi copii este limitata, bebelusul mic petrecand majoritatea timpului sugand, dormind sau plangand, deleaga cat mai multe dintre responsabilitatile legate de ingrijirea lui catre un alt membru al familiei, in asa fel incat sa iti ramana timp liber pe care sa il petreci cu cel mare.
Dincolo de dorinta mea, este corect fata de copilul meu sa ii aduc pe lume un frate fara sa aiba nici un cuvant de spus?
Credem cu tarie ca un frate sau o sora este cel mai pretios lucru pe care il poti face pentru copilul tau. Incurajandu-i sa aiba o relatie stransa, le oferi amandorura un sprijin pe termen lung, o persoana in care vor putea avea incredere toata viata lor, iar cand va veni momentul sa nu mai fii, vei pleca stiind ca nu ramane singur pe lume. Iar beneficiile pe termen scurt sunt incontestabile! Copiii care cresc impreuna cu un frate sau o sora sunt mai generosi, mai empatici, mai deschisi si mai comunicativi, stiu sa imparta, sa sara in apararea celor mai slabi.
Draga mamica sau tatic cati copii ai in prezent? Cochetezi cu gandul de a avea si alti copii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.