Beneficiile sucurilor de fructe si legume sunt binecunoscute, dar exista cateva greseli pe care chiar si cei mai experimentati utilizatori ai storcatorului sunt tentati sa le faca. Descopera-le si evita-le!
Sucurile de fructe si legume sunt esentiale pentru o viata sanatoasa si lunga. Un suc preparate in casa ii ofera corpului o doza uriasa de vitamine, inundandu-ti corpul cu nutrienti esentiali, antioxidanti, enzime si minerale. Imunitatea este stimulata, iar organismul functioneaza la cote maxime. Daca in dieta familiei tale sucurile naturale au un rol bine definit, e perfect. Daca nu, este momentul sa incepi acum. In ambele situatii, exista cateva greseli pe care multa lume le face si pe care te sfatuim sa le eviti.
Uneori, crud nu e neaparat mai bun
O mare parte dintre fructe si legume sunt foarte nutritive atunci cand sunt consumate crude, dar exista si vegetale care ar trebui consumate doar gatite, deoarece caldura dezactiveaza unele enzime care sunt greu de digerat. Vinetele, cartofii, dovleceii, fasolea, cartoful dulce si rubarba nu se vor include in sucurile proaspete. Mai mult decat atat, unele legume si fructe contin niste substante care in stomac duc la formarea acidului cianhidric, putand fi fatale daca sunt consumate in doze mari. Ele se gasesc in samburii de mar, caise, prune, piersici si cirese, asadar asigura-te ca storci doar fructul, fara aceste seminte.
Prea multe fructe
Fructele sunt bogate in vitamine, fibre si alti nutrienti. Dar sucul de fructe este bogat in fructoza, un zahar natural. Atunci cand fructele sunt transformate in suc, fructoza se concentreaza in suc, iar fibrele sunt eliminate. Glicemia creste spectaculos, te poti balona si te poti ingrasa daca bei o cantitate excesiva de suc de fructe. Solutia este sa incluzi in sucurile tale un fruct dulce, pentru gust, si legume sau frunze verzi. Lamaia, ghimbirul, menta si castravetele ofera o aroma mai placuta sucurilor de legume.
Suc pentru mai tarziu
Sucul expus la lumina si caldura incepe sa se degradeze imediat. Nu se strica, dar beneficiile sale se diminueaza pe masura ce trece timpul dintre momentul stoarcerii si cel al consumului. In mod ideal, sucul trebuie baut imediat ce a fost stors. Daca il vei consuma pe stomacul gol, cu minim 30 de minute inainte de masa, va optimiza absorbtia nutrientilor. Daca nu poti consuma sucul in primele 15 minute dupa ce a fost stors, pune-l intr-un recipient inchis ermetic pentru a limita contactul cu aerul si pune-l in frigider.
Ingredientele nu sunt taiate la dimensiunile corecte
Desigur ca nimanui nu ii place sa petreaca mult timp in bucatarie, dar este important ca bucatile de fructe si legume sa fie taiate la dimensiunile specificate de catre producatorul storcatorului pe care il folosesti. Mai ales in cazul aparatelor care preseaza la rece, bucatile rea mari pot chiar distruge piesele componente. Un tocator bun, un curatator eficient de legume si un cutit ceramic sunt de mare ajutor pentru a-ti usura sarcina.
Insuficiente legume
Organismul uman are nevoie de varietate, in plus, ce e prea mult strica. Incearca sa variezi cat mai mult ingredientele folosite. Diferite fructe si legume, de diferite culori, asigura un aport variat de nutrienti. Este esential sa rotesti mai ales vegetalele care contin o cantitate mare de goitrogeni. Acesti compusi naturali interfereaza cu hormonii tiroidieni, iar efectul lor cumulativ poate fi nociv mai ales daca suferi de o boala a tiroidei. Asadar, daca stii ca ai acest tip de probleme de sanatate, fa un program saptamanal in care sa rotesti legumele cu frunze verzi si ingredientele din aceeasi familie cu varza.
Insuficiente legume cu frunze verzi
Nu multa lume stie sa includa in retetele de sucuri legume cu frunze verzi. Totusi, ele sunt bogate in clorofila, care contribuie la imbunatatirea oxigenarii organismului. Aceste legume ajuta la detoxifiere, imbunatatesc circulatia si nivelul de energie. Si toate acestea fara a afecta nivelul glicemiei. Cele mai apreciate si mai la indemana sunt spanacul, kale, papadia, salata verde si patrunjelul.
Lipsa relaxarii
Sucul tau zilnic trebuie sa fie si un moment de relaxare. Daca esti stresat, digestia devine mai lenta. E important sa iti bei sucul calm, in liniste, apreciindu-i calitatile, intr-o stare psihica pozitiva. Nu da peste cap paharul de suc, incurajeaza-l si pe cel mic sa il bea inghititura cu inghititura si eventual sa il tina cateva clipe in gura inainte de a-l inghiti. Amestecul cu saliva este cel care initiaza primele etape ale digestiei.
Nu in ultimul rand, iti reamintim cat de important este sa cureti storcatorul de fructe imediat dupa utilizare. Altfel, fragmentele fine de pulpa se usuca si se lipesc de piesele componente, si nu vei uita prea curand cat a trebuit sa muncesti ca sa il aduci intr-o stare decenta!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.