Sentimentul acela nepretuit atunci cand sunt privita de copilul alaptat este fara doar si poate una dintre cele mai frumoase experiente pe care le voi avea. Si pentru a fi 100% sincera, sunt o persoana destul de comoda, nu m-as fi vazut trezindu-ma in toiul noptii, sa prepar biberoane, sa sterilizez, cand asa usor si firesc mi-a fost si imi e sa dorm cu ei in pat si sa aiba sanii la discretie, fara sa fac eu ceva in sensul asta. Poveste de alaptare trimisa de Gabi, mama a 2 copii, 5 si 2 ani.
Te-ai informat despre alaptare in timpul sarcinii sau nu te-a preocupat acest aspect?
Daca te-ai informat, de unde ai “colectat” aceste informatii?
Da, la prima sarcina am citit articole, intrat pe grupuri despre alaptare (pe Facebook), am fost la cursuri Lamaze sutinute de o moasa care era pe cale sa devina si consilier in alaptare, mi-am cumparat ghidul in alaptare scris de Jack Newman. Imi amintesc ca eram foarte hotarata sa alaptez si determinata sa ma informez corect din timp.
Cum a fost debutul alaptarii, cand ai pus copilul la san dupa nastere, cum au decurs primele zile?
Dupa ambele nasteri am pus copiii la san rapid, dupa aproximativ 30 de minute, la primul copil alaptarea a avut un inceput dificil, multe ragade extrem de dureroase, o atasare incorecta, multe nopti nedormite si alaptari foarte dese. La cel de-al doilea copil lucrurile au decurs ceva mai lin, ma simteam mai sigura pe mine, aveam experienta alaptarii primului copil si eram sigura ca orice problema as intampina, voi sti cum sa o gestionez.
Ai simtit ca ai nevoie de sprijin in alaptare?
Ai primit acest sprijin?
De la cine sau sub ce forma?
Da, am avut nevoie de sprijin constant mai ales la primul copil, de la sprijin fizic pentru a ma ajuta sa atasez copilul pentru ca imi era teama de durerile asociate atasarii, pana la sprijin emotional pentru ca aveam indoieli. Am primit sprijin de la partener, de la moasa si de la pediatra copiilor. La al doilea copil am simtit nevoia de sprijin astfel incat copilul cel mare sa nu se simta abandonat pt ca petrec mult timp cu bebelusul la san.
Ai simtit vreodata ca ti se pun piedici in alaptare? Detaliaza
Da, incepand de la membrii familiilor noastre, carora li se parea ca nu e alimentat suficient copilul, pana la medicii la care mergeam pentru cu totul alte probleme, toata lumea simtea nevoia sa dea vina pe alaptat. Nu doarme bine noaptea? Intarca-l. Inca nu vorbeste? Intarca-l. La primul copil, cand aveam si eu anxietatile mele legate de rolul de mama a fost destul de dificil sa nu iau in seama toate parerile. Ce m-a ajutat foarte mult a fost faptul ca am fost pe aceeasi lungime de unda cu partenerul de viata, care m-a sustinut neconditionat in alegerile legate de cresterea copiilor, inca de la inceput, a fost promotorul alaptarii in aceeasi masura in care eram si eu.
CITEȘTE ȘI: Alăptarea bebelușului mai mare de 12 luni și presiunile celor din jur | Cum să le faci față?!
Care au fost greutatile intampinate pe parcursul alaptarii si cum ai reusit sa le depasesti?
Cred ca cea mai comuna e oboseala, in anumite perioade. Pe langa ea, am avut ragade primele 3 luni (la primul copil), canale infundate si mastita. Cu ragadele m-a ajutat foarte mult ca partenerul a fost implicat si m-a incurajat in permanenta, stia ca sunt hotarata sa alaptez si ca imi doresc foarte mult sa reusesc, iar faptul ca a fost acolo sa ma sprijine m-a ajutat enorm, mai ales cand imi trecea prin minte sa renunt pentru ca era prea greu. Insa imi amintesc ca invatase si el protocolul pentru canal infundat si stia ce trebuie sa am in casa mereu pentru asta. In privinta celorlalte a ajutat mult ca am citit din timp, am aplicat cand a fost cazul si ca am fost pe grupuri de alaptare, am intalnit comunitati de mame extrem de saritoare, cu multe am legat niste prietenii frumoase.
In ce mod crezi ca te-a ajutat pe tine alaptarea, care sunt avantajele pe care le-ai identificat pentru tine?
Cred ca alaptarea m-a ajutat sa am o relatie similara simbiozei cu copiii mei, cel putin in primul an de viata. Nu cred ca pot explica in cuvinte ce simt cand alaptez, insa stiu ca a contribuit si la relatia de atasament si m-a ajutat sa le ghicesc uneori aproape telepatic, nevoile lor. Sentimentul acela nepretuit atunci cand sunt privita de copilul alaptat este fara doar si poate una dintre cele mai frumoase experiente pe care le voi avea. Si pentru a fi 100% sincera, sunt o persoana destul de comoda, nu m-as fi vazut trezindu-ma in toiul noptii, sa prepar biberoane, sa sterilizez, cand asa usor si firesc mi-a fost si imi e sa dorm cu ei in pat si sa aiba sanii la discretie, fara sa fac eu ceva in sensul asta.
In ce mod crezi ca l-a ajutat pe copil alaptarea, ce avantaje ai identificat pentru el?
Am observat la amandoi copiii un sentiment de liniste si siguranta la san. Indiferent ce se intampla in jurul lor, daca ii puneam la san, starea lor se ameliora. Fie ca erau necajiti, bolnavi, speriati, indurerati, orice, sanul ii facea sa se simta mai bine. Cred ca este unul din momentele cand simt iubirea noastra neconditionata. Am trecut prin nenumarate viroze, am vazut cum alaptarea le scadea temperatura corporala, cum ii ajuta sa isi regleze tranzitul intestinal, au fost dati cand alaptarea a constituit hidratarea de baza, in momentele respective m-am felicitat ca nu am renuntat atunci cand era mai greu si ca am putut sa le ofer asta.
CITEȘTE ȘI: Alăptarea când copilul este bolnav
Cum s-au raportat membrii familiei (partener/parintii tai/socrii tai/eventuali frati mai mari ai copilului) la acest aspect, al alaptarii?
Cu mici exceptii, au fost incurajatori. Au fost momente cand, din cauza lipsei de informare, am auzit si sfaturi eronate din partea familiei, nicodata nu au fost rau intentionate si nici insistente. Pe masura ce a trecut timpul, toti au fost de parere ca e un lucru minunat ca ii alaptez mai mult decat ar fi stiut ei ca se poate si m-au incurajat sa continui cat de mult pot.
Ai simtit vreodata ca ai dori sa intrerupi alaptarea, ca nu mai rezisti?
Ce te-a facut sa nu pui in practica acest gand?
Au fost momente, as minti sa spun ca nu, perioade extrem de obositoare,probleme cu coloana si dureri intense, insa de fiecare data m-a facut sa renunt la gandul acesta privirea lor cand erau la san.
Cat a durat alaptarea? Cum s-a incheiat?
La primul copil 2 ani si 5 luni, a fost o intarcare ghidata in timpul sarcinii cu cel de-al doilea copil, a ajutat faptul ca lactatia scazuse foarte mult. Regret ca s-a terminat asa alaptarea lui, a fost atasat de san si relatia noastra este asa apropiata si datorita alaptarii, a fost copilul alaptat si plimbat in sistem in lung si in lat. Al doilea copil are 2 ani si imi doresc sa mergem pe intarcare naturala, sa nu o ghidez eu, ci sa decida ea.
Daca ar fi sa dai cateva sfaturi despre alaptare viitoarelor mame, care ar fi acelea?
Sa aiba incredere in ele, sa citeasca inainte, sa ia legatura cu persoane specializate, sa nu plece urechea la orice medic, majoritatea sunt prost informati in privinta alaptarii, sa isi faca intentiile cunoscute si familiei, sa le solicite sprijinul neconditionat, orice ajutor e binevenit.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.