Stimulentul de insertie este o suma de bani care se acorda parintilor care si-au reluat serviciul inainte ca cel mic sa implineasca varsta de 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap). Iata tot ce trebuie sa stii despre acordarea stimulentului de insertie.
Ce este si ce valoare are stimulentul de insertie?
Stimulentul de insertie este o suma de bani pe care o primesc lunar parintii care incep sa realizeze venituri impozabile inainte de terminarea concediului pentru cresterea copilului (maxim 2 ani sau maxim 3 ani in cazul copilului cu handicap). Valoarea stimulentului de insertie este de 500 de lei lunar. Stimulentul de insertie se acorda pentru fiecare nastere.
Perioada de acordare a stimulentului de insertie este reglementata prin Legea nr 166/2012 si variaza in functie de durata concediului de ingrijire a copilului pentru care a optat parintele.
- Parintii care au optat pentru CIC pana la implinirea varstei de 1 an si obtin venituri impozabile inainte ca copilul sa implineasca un an au dreptul la stimulentul de insertie pana ce minorul va implini 2 ani.
- Parintii care au optat pentru CIC pe durata a doi ani si obtin venituri impozabile inainte ca copilul sa implineasca 2 ani au dreptul la stimulentul de insertie pe perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
- In cazul copilului cu handicap, perioada de acordare a stimulentului se prelungeste pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.
In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara de crestere a copilului si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata indemnizatiei se suspenda din acel moment. Acordarea stimulentului de insertie nu presupune plata impozitului si nici contributiile sociale obligatorii stabilite de lege.
Dosarul intocmit in vederea solicitarii acordarii stimulentului de insertie trebuie sa contina urmatoarele acte:
- Cerere tip care poate fi descarcata de pe site-ul DAC (Directia de Asistenta Comunitara) pe raza careia se afla domiciliul parintelui
- Cartea de identitate a parintelui, original si copie
- Certificatul de nastere al cpilului, original si copie
- Livretul de familie
- Certificatele de nastere ale tuturor copiilor nascuti dupa 2006, original si copie
- Certificat de casatorie
- Adeverinta eliberata de angajator care sa ateste ca parintele a beneficiat de concediu de maternitate pre si post natal (cu precizarea perioadei), a realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterior nasterii copilului sau realizeaza venituri in prezent (cu precizarea datei reluarii activitatii)
- Declaratie pe propria raspundere ca este singurul beneficiar al stimulentului
- Dosar cu sina din carton
- Extras de cont pe numele beneficiarului, in cazul in care se doreste plata in cont bancar, la una dintre bancile agreate: BCR, ProCredit Bank, Banca Transilvania, Romexterra Bank, BRD, Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST, ING.
Stimulentul de reinsertie se acorda incepand cu ziua in care parintele si-a reluat activitatea si se acorda pana la data la care copilul implineste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.