Anul 2014 a adus cateva schimbari in conditiile de acordare ale indemnizatiei de crestere a copilului. Din fericire pentru viitoarele sau proaspetele mamici, modificarile sunt bune. Principalii beneficiari vor fi părinții care au familii mari, cu mai mult de 3 copii. Citeste si tu pentru a afla daca poti beneficia de indemnizatie si ce acte iti vor fi necesare.
In anul 2014, indemnizatia care le ajuta pe mamici sa isi creasca micutii va fi calculata la 85% din media veniturilor care au fost castigate de parinte in ultimele 12 luni. Atat indemnizatia, cat si concediul de crestere a copilului se vor acorda separat, pentru fiecare dintre nasteri. Asta inseamna ca o mamica care naste un al doilea copil inainte de a iesi din concediul de maternitate va primi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil nascut si isi va putea prelungi, fara probleme, concediul.
In acest an, indemnizatia de crestere a copilului se va acorda indiferent de numarul copiilor, nu numai pentru primele trei nasteri. Deci familiile numeroase se vor bucura nu numai de o casa plina de veselie, dar si de mai multi banuti.
Indemnizatia de crestere copil – Doua variante de concediu pentru parinti
Parintii care raman acasa cu micutii pot alege din doua variante de concediu, iar indemnizatia se va calcula in functie de varianta aleasa. Pentru parintii care aleg sa stea acasa un an, ajutorul va fi de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni pana la nasterea copilului. Minimul care va putea fi incasat este de 600 de lei, iar ajutorul maxim va fi de 3.400 de lei.
Pentru parintii care doresc sa ramana acasa in primii doi ani de viata ai copilului, indemnizatia se va calcula la fel, dar se va incadra intre limitele de minim 600 de lei si maxim 1.200 de lei. Optiunea legata de durata concediului se va exprima in scris si nu mai poate fi modificata.
Cine poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
Indiferent de varianta aleasa, indemnizatia se va acorda pana la varsta de 2 ani a copilului sau pana la varsta de 3 ani, in cazul in care copilul sufera de un handicap. De ajutor pot beneficia parintii biologici, persoanele care au adoptat un copil, cele care iau in plasament un copil sau persoana care ii este tutore copilului.
Pentru a primi indemnizatia, cetatenii romani, straini sau apatrizi trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei si trebuie sa locuiasca pe teritoriul Romaniei impreuna cu copilul sau copiii pentru care solicita acordarea indemnizatiei. De asemenea, este obligatorie achitarea obligatiilor catre bugetul local pentru bunurile detinute in proprietate. Exceptie de la aceasta ultima regula fac persoanele care ingrijesc singure un copil.
Indemnizatia de crestere a copilului – Cazuri speciale
In cazul sarcinilor cu gemeni, tripleti sau multipleti indemnizatia lunara va creste cu cate 600 de lei incepand de la cel de-al doilea copil, pentru fiecare copil din sarcina. In cazul in care mamica naste un al doilea copil cat timp inca mai incaseaza o alta indemnizatie, in perioada de suprapunere se va acorda o suma suplimentara de 600 de lei.
Persoanele care au muncit in cele 12 luni anterioare nasterii copilului vor face un calcul cu veniturile totale realizate. Suma se va imparti la 12, iar daca in urma calculului rezulta o suma mai mica de 600 de lei, persoana va primi 600 de lei pentru cresterea copilului.
Actele necesare pentru primirea indemnizatiei de crestere a copilului:
Indemnizatia se acorda pe baza unei cereri completate care trebuie sa fie insotita de urmatoarele acte:
In copie si original:
- copia dupa actul de identitate al solicitantului si dupa certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul; daca este cazul, actele doveditoare pentru adoptie sau plasament;
- livretul de familie sau certificate de nastere ale altor copii ai familiei;
- certificat de casatorie;
Mai este necesara:
- adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca solicitantul a realizat venituri salariale timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului si nivelul acestora;
- sau alte acte din care sa rezulte ca persoana a realizat venituri sau a urmat sau urmeaza studii liceale sau superioare.
Cererile pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acesteia se depun la primaria comunei, orasului, municipiului sau a sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
Pana la data de 5 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite cererile inregistrate in luna anterioara agentiilor sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Cererile trebuie solutionate in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau de respingere. Decizia va fi comunicata solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.
Afla mai multe de aici despre legislatia gravidei si a mamei care alapteaza
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.