De la începutul anului și până în prezent, nu cred că există site, medical, de știri sau de altă natură, care să nu fi scris despre gripa de anul acesta. Întrebările curg nestăvilite, iar nevoia de răspunsuri e tot mai mare. Despre gripă și noi, doar că un articol cu cele mai frecvente întrebări și cu răspunsuri de la specialiști.
Diferența dintre gripă și răceală (viroză) nu mai e străină nimănui. Repetăm, pentru înțelesul tuturor, informațiile:
Febra poate să apară în ambele cazuri, ce-i drept mai rar în răceală (viroză), dar e foarte mare (39-40 °C) în gripă.
Nasul înfundat/curgător e semn de viroză, în gripă nu apare.
Tusea este puternică în gripă, apărută din senin, pe când în răceală, deși există, este ușoară sau moderată.
Durerile de cap și cele musculare sunt apanajul gripei, și sunt atât de puternice încât scot pacientul din uz, făcându-l să se simtă epuizat (zace și doarme).
Viroza debutează treptat, în câteva zile iar simptomele apar pe rând, gripa își face simțite simptomele brusc, în câteva ore/peste noapte, iar simptomele enumerate mai sus apar toate în același timp.
Când mergem la doctor? Ce simptome ne trimit de urgență la medic? Când e grav, adică?
Răspuns: Grav este acea stare în care nu mai poți desfășura rutina zilnica din cauza bolii. Un copil febril care nu mănâncă deloc sau care respira greu și care doarme mereu sau e trezit greu este GRAV. Dacă ai muci în nas, febră de 5 zile, tuse rară sau apetit scăzut NU ESTE GRAV. Venitul aiurea la spital, în aceste zile, îți poate aduce gripă dacă nu o aveai deja… Și invers, venitul prea târziu de teamă să nu iei ceva, te poate ucide. (dr. Mihai Craiu, Spitalul virtual pentru copii) Pe lângă cele de mai sus, solicitați ajutor medical pentru orice sugar care are oricare din aceste semne:
- incapacitatea de a se alimenta
- dificultăți de respirație
- plâns fără lacrimi
- semnificativ mai puține scutece ude pe zi ne spune (dr. Ana Cristina Ștefănescu, doctorițadecopii.ro)
Majoritatea virozelor respiratorii (dintre care, cum zic, doar unele, câteva, sunt FIX gripă), încep la fel, așa cum știm cu toții: temperatură ridicată, frisoane, dureri de cap, dureri musculare etc. Îndemnurile recente de la TV cum că „la cele mai mici semne de răceală să fugi la medic fiindcă poate-i gripă“ alarmează, produc panică și, mai ales, ies din logică. Păi, dragilor, „la cele mai mici semne de răceală“ nici medicul nu va putea ști dacă-i gripă sau nu, fiindcă diagnosticul de „gripă-gripă“ se pune exclusiv serologic, pe analiză în sânge. Iar asta se face în situație de epidemii și de gravitate extremă. Există, să știți, chiar și virusuri gripale blânde. În rest ele, răcelile, seamănă leit unele cu altele, mai ales la început. Deci evoluția și contextul epidemiologic și o anume analiză dau diagnosticul corect, nicidecum medicul „la cele mai mici semne“. (dr. Otilia Țigănaș, medic de familie)
Câte zile putem administra antitermice unui copil până să avem confirmarea pentru tratamentul cu antiviral sau antibiotic?
Răspuns: Dacă este vorba de febră (38-39,5 °C), fără niciun alt simptom, adică este bine tolerată (se joacă, mănâncă) și nu apar alte semne de alarmă (înrăutățire marcantă a stării generale) se poate aștepta 3-4 zile înainte de a merge la medic. Este vorba despre copiii cu vârste de peste 5 ani. (dr. Ana Cristina Ștefănescu, doctorițadecopii.ro)
Pe lângă măsurile de igienă, imunizarea copiilor cu vitamina C, echinaceea, D3 este bună? Mă refer la copilul sănătos care nu prezintă stări de răceală în perioada rece.
Răspuns: Vitamina D3 da, vitamina C posibil, echinaceea nu, teoretic. Nu există dovezi credibile de eficiență la copil (dr. Mihai Craiu, Spitalul virtual pentru copii)
Copilul meu a început tratamentul cu Tamiflu, diagnostic gripa virus A, starea copilului este foarte buna, azi termină cele 5 zile de tratament. Mai este cazul de vaccinare și dacă da când se poate face?
Poate face gripă cu altă tulpină decât cea din boala avută. Când e sănătos, peste 1 săptămână sau 10 zile, puteți încerca. Mai durează gripa. Abia a început distracția… (dr. Mihai Craiu, Spitalul virtual pentru copii)
Ideal este să te vaccinezi antigripal în septembrie-octombrie. Dar orice protecție este mai bună decât niciuna, așadar vaccinarea antigripală se poate face ORICÂND în sezon. Și azi, și mâine și în martie. E târziu în sezon, da, dar poate să nu fie prea târziu. Greu am găsit surse sigure în care să fie menționat cât durează să dezvoltam anticorpi protectori după vaccin, media găsită fiind de două săptămâni. Deci încă 2 săptămâni post-vaccinare nu există protecție. (dr. Irina Costache, medic specialist pediatru, alias mămica pediatru, pediatricblog.info)
Cât timp mai este contagios un copil diagnosticat cu gripa de tip A? După încheierea tratamentului? Imediat ce i-au dispărut simptomele?
Răspuns: În general, adulții pot infecta alte persoane încă dinainte ca primele simptome de gripă să se manifeste, iar perioada de contagiozitate durează până la 5-7 zile de la debutul simptomelor de gripă. Odată ce virusul gripal pătrunde în organism, pot trece de la 1 la 4 zile până când încep să apară simptomele. Prin urmare, poți transmite gripa încă dinainte să știi că ești bolnav. Mai mult, unii oameni pot fi infectați cu virusul gripal fără să aibă vreun simptom de boală, răspândind virusul altor persoane. Reține: copiii pot transmite virusul gripal timp de mai mult de 7 zile! (reginamaria.ro) În jur de 20%-30% dintre persoane purtătoare de virus gripal sunt asimptomatice. (dr. Ana Cristina Ștefănescu, doctorițadecopii.ro)
Ce vaccinuri gripale sunt potrivite copiilor?
Răspuns: Vaccinurile pe care NU SCRIE și TETRA, sunt trivalente și merg atât la copii, cât și la adulți. Ele sunt: Influvac și Vaxigrip. Ambele se dau doar peste 6 luni! Între 6 luni și 3 ani inclusiv, se dă jumătate de doză, iar la toți restul peste 3 ani, deci și adulții, doză întreagă.
Vaccinurile pe care scrie și TETRA, sunt mai cu dichis.
INFLUVAC TETRA e DOAR pentru adult, deci doar peste 18 ani inclusiv!
VAXIGRIP TETRA merge și la copil și se dă doză ÎNTREAGĂ, oricui peste 6 luni. Doză întreagă, deci, și la 7 luni și la 70 de ani. (dr. Otilia Țigănaș, medic de familie)
Se poate muri de gripă dacă ești perfect sănătos?
Răspuns: Da, din păcate. Foarte rar, din fericire. Majoritatea celor care mor sunt oameni care au probleme subiacente sau care au vârste extreme: sub 5 ani sau și mai rău sugarii sub 6 luni, cei care au o altă boală cronică, cei care suprainfectează. Pe principiul nu te omoară gripa, dar organismul slăbit este atacat mai ușor și suprainfectează bacterian, conducând la sepsis. Te poate omorî însă și gripa, virusul declanșând în rare situații o furtună a citokinelor, un fel de reacție imună fatală. Este rară? Este foarte rară! Dar asta nu înseamnă că NU există. Că se comunică și în media, probabil se face pentru că este un subiect de interes public. Am citit și eu comunicatul preluat al Centrului National de Supraveghere al Bolilor Transmisibile care a anunțat „decesul unui băiat în vârstă de 12 ani, confirmat cu virus gripal, fără condiții medicale preexistente, nevaccinat antigripal“. Nu sunt în măsura să evaluez neapărat modul de comunicare, probabil sec și faptic, cumva lipsit de empatie dacă vreți, dar nici panicard nu mi s-a părut. Din păcate, se întâmplă. Așa cum se moare de meningococemie fulminans (vezi cazurile de anul trecut ale adolescenților), din nefericire fatale, din fericire (….) foarte rare. (dr. Irina Costache, medic specialist pediatru, alias mămica pediatru, pediatricblog.info)
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.