E aproape imposibil să ne imaginăm cât de mult se va schimba viața noastră în momentul în care rămânem însărcinate și, totuși, toate știm că universul nostru nu va mai fi același. Planurile, sentimentele, stilul de viață chiar și alimentația vor fi total diferite, atunci când aflam că vine un bebelus. Lucrurile pe care le facem cu plăcere acum sau alimentele de care suntem îndrăgostite se pot transforma în mici coșmaruri; viceversa e și ea valabilă.
Este bine să te lași pradă tuturor poftelor pe care le simți în perioada sarcinii, deoarece senzațiile tale sunt normale, fie că tânjești după alimente dulci, acre, amare sau picante. Evident, trebuie să rămâi în limita stabilită și să respecți restricțiile impuse de medic, dacă este cazul. De asemenea, trebuie să îți ții greutatea în limitele normale, altfel îți va fi foarte greu să o stabilizezi după naștere.
Ceea ce este important de știut este că bebelușii, așa cum vă spuneam și în alte articole, incep sa isi dezvolte palilele gustative încă din perioada gestațională, prin intermediul lichidului amniotic. De aceea, dacă îi faci cunoscute diferite alimente încă din timpul sarcinii îți va fi mult mai ușor în perioada diversificării alimentare.
Experții Béaba ne sfătuiesc ca, indiferent de momente mai puțin bune care pot sa apara in timpul sarcinii, să profităm din plin de această periodă, deoarece durează doar 9 luni. Trebuie să trăiești viața în ritmul vostru (al tău și al bebelușului), să înveți să te bazezi pe familie și să te lași ghidată de corpul tău și de noua viață din interior tău.
Iată câteva sfaturi practice de alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii de la experții Béaba
Alimentatia in timpul sarcinii: Nu merge pe premisa “mănânc pentru 2”! Necesarul de energie este același în primul trimestru de sarcină. Schimbă-ți regimul, adăugând 200 de calorii pe zi, în cel de-al doilea trimestru și 400 în cel de-al treilea trimestru. Corpul tău își va cere singur hrana, tu trebuie să mănânci o gama variata de alimente, cat mai diversificat, dar nu în exces.
Alimentatia in timpul sarcinii: Fii atentă la nevoile bebelușului tău! Micuțul are nevoie de calciu, magneziu și de multe proteine, de aceea trebuie să incluzi în regimul tău alimentar iaurt sau alte lactate, printre care si brânza cu coajă (deoarece este cea mai bogată în calciu). Pentru a fi mereu hidratată, consumă multe lichide și optează pentru o apă îmbuteliată bogată în magnezium, pentru că nu are calorii suplimentare și, ca adaos, e și ea bogată în atât de necesarul calciu.
Evident, doctorul îți va prescrie suplimente alimentare, care să îți asigure tot ce ai nevoie în timpul sarcinii, dar ajută-te singură, mâncănd carne roșie (bogată în fier) și legume, care abundă în vitamina B9 (acidul folic).
Alimentatia in timpul sarcinii: Mintea ta trebuie să stea la mintea lui! Pentru ca sistemul lui nervos să se dezvolte așa cum ar trebui, tu ai nevoie de Omega 3, pe care îl poți obține consumând pește (somon organic, sardine sau macrou) de cel puțin 3 ori pe săptămână și folosind regulat ulei de rapiță. Peștele ajută la dezvoltarea fizică și intelectuală a micuțului tău, deoarece este, de asemenea, bogat în iod. Citeste mai multe despre cele mai bune surse de Omega 3
Alimentatia in timpul sarcinii: It goes without saying: Trebuie să renunți la consumul de alcool și la tutun dacă nu înainte de a-ți plănuii mărirea familiei, cel puțin atunci când testul e pozitiv, iar consumul de cafea și cel de ceai trebuie să fie moderate, deoarece cafeina pot irita copilul. Pentru hidratare, bea multă apă, infuzii, sucuri de legume și fructe proaspete și smoothies.
Alimentatia in timpul sarcinii: Grețuri matinale? Le poți face față cu ghimbir: mestecă-l proaspăt sau răzuiește-l și fă-ți infuzie. Dacă preferi ghimbirul uscat, limitează-te la maximum 2 grame pe zi. Mănâncă puțin și des și nu te forța cu alimente pe care organismul tău le refuză.
Alimentatia in timpul sarcinii: Regimul tău alimentar trebuie să abunde în fibre (legume și cereale integrale) și lichide, pentru a nu avea probleme cu constipația. Copilul crește, colonul tău suportă din ce în ce mai multă presiune, pe care tu o vei resimți dacă nu urmezi aceste sfaturi.
Alimentatia in timpul sarcinii: Ferește-te de bacterii! Dacă nu ai făcut testul pentru depistarea Toxoplasmozei, ferește-te de pisici în timpul sarinii și de mâncarea crudă sau contactul cu iarba și plantele ce pot fi infestate. Ferește-te, de asemenea, de apa provenită din surse netestate, laptele nepasteurizat, de brânzeturile din lapte crud, dar și de pate, pentru a nu te infecta cu bacteria listeria monocytogenesis.
Urmează aceste sfaturi atât în timpul sarcinii, cât și pe perioada în care îți alăptezi bebelușul. Nimic nu ar trebui să fie dramatic în această perioadă, așa că bucură-te de ea la maximum!
Pentru a ne face viața mai ușoară și mai plăcută, experții Béaba ne-au pregătit câteva rețete potrivite pentru nevoile nostre din această periodă: simple, sănătoase, echilibrate din punct de vedere nutrițional și, foarte important, delicioase.
Noi am făcut o selecție pentru tine și își prezentăm 3 rețete nemaipomenite pe care le poti incerca in timpul sarcinii:
Infuzie impotriva grețurilor matinale
Supă de mango
Tartă cu pere și brânză
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.