Esti in al doilea trimestru, in luna a 6-a de sarcina care dureaza de la saptamana 23 la saptamana 27 de sarcina.
Tu ai 27 saptamani de sarcina, copilul tau este in varsta de 25 saptamani.
Al II trimestru dureaza de la saptamana 14 la saptamana 27, copilul este complet format si incepe sa creasca iar tu incepi sa simti o ameliorare a simtomelor neplacute din prima parte a sarcinii.
Gravida in saptamana 27 de sarcina
Trecem cu bucurie spre Săptămâna 27, când bunăstarea bebelușului e garantată de loviturile inconfortabile date cu elan în pântecele gravidei (când atinge coastele, senzația este aceea de lipsă de aer). Micuțul e activ, sănătos, viguros, bine dezvoltat. Este uimitor modul în care i se observă mișcările.
Un soi de instinct de protecție începe încă de pe acum să se dezvolte. De aceea, în locurile aglomerate, ticsite de oameni (magazine, mijloace de transport în comun, săli de evenimente) gravida se va simți de multe ori expusă, vulnerabilă. La schimb cu starea sa, va primi întotdeauna un plus de atenție de la cei din jur. Rețineți oricum că micuțul se află în cel mai safe mediu posibil. Este amortizat de lichidul amniotic, un adevărat scut împotriva bruscărilor sau a loviturilor. Chiar și șofatul va fi făcut de către femeia însărcinată cu o mai mare responsabilitate și cu mai mulți nervi pe cei care conduc într-o manieră în care nu le pasă de siguranța ei. Instinctul matern e natural, e unic, e dragoste la infinit. Pentru că propria persoană se situează pe locul secund, după copil.
Tot aici și acum facem referire la diabetul gestațional, o forma a bolii de zahăr (denumire dată din popor), care dispare imediat după ce copilul se naște. Sunt predispuse gravidele cu istoric familial, cele care l-au avut deja la o sarcină anterioară și cele cu IMC ridicat (indicele de masa). Testul de toleranța la glucoza se efectuează între săptămânile 24 și 28.
Creșterea normală în greutate în Trimestrul III este de aproximativ 0,5 kg pe săptămână, până în luna a 9-a. Temperatura corporală crește și ea datorită efectelor progesteronului. Transpirațiile sunt mai dese și mai abundente din cauza hormonilor care determină dilatarea vaselor de sânge. Mameloanele inversate (caz întâlnit la 10% dintre gravide) nu sunt un impediment în alăptare. Poziționat corect la sân, bebelușul nu va avea dificultăți la supt. Nu vă impacientați, sunt destule tehnici de a-l hrăni care chiar dau rezultate bune!
Dacă are o stare bună de sănătate, gravida nu trebuie să renunțe la job. În funcție de munca prestată, poate lucra chiar până în ultima lună de sarcină. Dacă oboseala e copleșitoare, programul zilnic se adaptează în funcție de nevoi. Exercițiile fizice specifice trebuie să continue, cu efectuarea de întinderi înainte și după antrenamente. Combat apariția contracțiilor musculare, diminuând tensionarea și ajutatând gravida la relaxare.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Dupa saptamana 27 de sarcina vei intra in ultimul trimestru de sarcina. Uterul s-a marit considerabil si este destul de proeminent. Marimea uterului este influentata de mai multi factori printre care constitutia mamei si cantitatea de lichid amniotic in care pluteste copilul. Intestinele au fost impinse in partea superioara a abdomenului si din acest motiv poti avea senzatia ca mancarea nu s-a digerat. Cu toate acestea pofta de mancare este la cote inalte. Mentine o alimentatie sanatoasa si echilibrata.
Este important sa te simti bine in pielea ta, inclusiv pe perioada sarcinii. Nu renunta la stilul vestimentar pe care il adoptai inainte sa fii nevoita sa schimbi masura hainelor. Nu incerca sa ascunzi noua forma a corpului tau. Lasa-i pe ceilalti sa admire burtica de care esti si tu asa de mandra. Si chiar daca nu faci parte din categoria femeilor care radiaza de fericire toata sarcina, niste haine potrivite, care sa iti urmeze noile forme ale corpului, te vor face sa te simti mult mai bine decat niste haine tip sac in care sa te pierzi cu totul.
In timpul sarcinii acorda o atentie deosebita lenjeriei! Cu atat mai mult este important in aceasta perioada ca lenjeria sa fie din bumbac, de marimea potrivita si confortabila. Acorda o atentie deosebita sutienelor. Evita sutienele cu balene, deoarece ele comprima tesutul si pot interfera cu dezvoltarea normala a sanului, producand pe termen lung probleme legate de canale infundate si mastite. Alege sutienul potrivit ca marime, mai mare decat cea pe care o purtai, mai ales daca vei alapta si care ofera o buna sustinere. Astfel, vei minimiza schimbarile de forma ale sanilor care au trecut printr-o sarcina si alaptare.
Copilul in saptamana 27 de sarcina
COPILUL TAU: Bebelusul masoara acum 25 cm si cantareste in jur de 900-1000 grame. Bebelusul deschide ochii si clipeste ca un adult, reactioneaza la atingerile tale pe burtica sau la zgomote mai puternice. Are chiar si gene care vor proteja dupa nastere globii oculari. O activitate frecventa a bebelusilor la aceasta varsta consta in sugerea degetului care in afara de faptul ca il calmeaza ii intareste muschii obrajilor si maxilarelor. Sistemul sau imunitar se dezvolta. Cand ai un copil esti de-a dreptul ingrozita de comportamentul celor din jur, in numar mare, care stranuta in preajma lui. Mai rar cineva isi acopera gura cand tuseste sau se intoarce sa stranute intr-o directie opusa.
Copilul reacționează la lumină. Pleoapele îi sunt acum complet deschise, poate clipi, însă nu-i capabil de a focaliza. Când uterul se destinde, peretele abdominal se subțiază, permițând pătrunderea luminii. Lichidul amniotic care înconjoară fătul are un volum redus. Este aspirat prin nări și gură în cantități diferite. Cordonul ombilical se alungește odată cu creșterea micuțului. Organele reproductive îi sunt pozitionate perfect, testiculele coborând la nivelul scrotului, iar ovarele având toți foliculii producători de ovule, în viitor. Nu și-a dezvoltat un ciclu de somn-trezire care să corespundă cumva cu ziua și noaptea. Aparent, copilul este mai activ în momentele în care mama încearcă să se odihnească. Am scris „aparent” pentru că atunci când gravida e ocupată cu diverse treburi sau e concentrată la ceva anume, ea nici nu conștientizează amploarea mișcărilor pruncului. Nu există reguli cu privire la un interval orar în care agitația este mai intensă. Monitorizarea loviturilor nu e relevantă pentru sănătatea copilului, ba mai mult, v-ar putea provoca îngrijorări inutile.
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 28 de sarcina
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Te-ar mai putea interesa:
Cum alegem numele copilului nostru?
Trucuri vestimentare in timpul sarcinii
Moduri simple prin care viitorul tatic te poate ajuta
In timpul sarcinii transforma hobby-ul intr-o afacere
Care este cel mai bun lucru in a fi insarcinata?
Evenimente importante in ultimul trimestru de sarcina
Testul de toleranta la glucoza pentru depistarea diabetului gestational
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.