Esti in al doilea trimestru, in luna a 6-a de sarcina care dureaza de la saptamana 23 la saptamana 27 de sarcina.
Tu ai 25 saptamani de sarcina, copilul tau este in varsta de 23 saptamani.
Al II trimestru dureaza de la saptamana 14 la saptamana 27, copilul este complet format si incepe sa creasca iar tu incepi sa simti o ameliorare a simtomelor neplacute din prima parte a sarcinii.
TU: Deoarece musculatura pelvina se strange poti avea neplacuta surpriza sa pierzi cativa stropi de urina cand razi sau tusesti. Exercitiile Kegel te-ar putea ajuta in acest sens.
Nici cu dormitul nu stai prea bine. Dincolo de faptul ca nu iti vine somnul iti gasesti deja mai greu o pozitie confortabila. Ai observat ca ungiile si parul iti cresc mai repede ca de obicei ? Acest lucru se intampla datorita activitatii hormanale din timpul sarcinii.
Cresterea in greutate iti produce vergeturi in zonele in care te-ai ingrasat. Vergeturile se vor estompa dupa nastere. Continua sa iti ingrijesti pielea folosind creme hidratante, speciale pentru perioada nasterii. Desi nu sunt foarte eficiente impotriva vergeturilor ai mare nevoie de hidratare. Ai grija si la aportul de lichide zilnic.
In timpul sarcinii trebuie sa te feresti si mai mult de pericolul toxiinfectiilor alimentare care ti-ar putea afecta sanatatea si se pot transmite copilului, cu atat mai mult cu cat in aceasta perioada sistemul tau imunitar nu functioneaza la cote maxime din cauza modificarilor din organism.
Pentru evitarea infectiilor in timpul sarcinii un sfat bun este sa stai departe anumite alimente care ar putea fi contaminate cu Listeria, Escherichia Coli si Salmonela.
Printre alimentele care ar putea fi contaminate cu listeria si care sunt de evitat se numara: laptele si branza de vaci sau de capra nepasteurizate, branzeturile cu mucegai si cele albastre, pateurile, mancarurile gatite si reincalzite, salatele de cruditati cumparate gata gatite, carnea de pui insuficient gatita, pestele. Tu ai o lista cu alimente ce trebuie evitate in timpul sarcinii?
Testul de screening al nivelurilor sanguine de glucoza pentru diabetul gestational se poate efectua de la inceputul sarcinii dar este recomandat ca test de rutina din saptamanile 24-28 de sarcina. Daca acest test indica niveluri ridicate ale glucozei in sange se va programa un test de toleranta la glucoza.
Testul de toleranta la glucoza este un test care permite diagnosticarea sigura a diabetului gestational.
Te-ar mai putea interesa:
Medicamentele in timpul sarcinii
Care sunt infectiile grave in sarcina?
Ghidul analizelor de sange in sarcina
Preeclamsia
Efectele fumatului asupra bebelusului nenascut
Ce plante, condimente si alimente sa eviti in sarcina?
Cum alegem numele copilului nostru?
COPILUL TAU: Bebelusul masoara acum 23 cm si cantareste in jur de 630 grame.
Dintii permanenti incep sa se dezvolte in muguri. Acestia nu vor iesi pana cand dintii de lapte nu vor cadea, in jurul varstei de 6 ani. Culoarea parului bebelusului s-a definitivat. Ea se schimba dupa nastere sau in primul an de viata.
Oasele se fortifica, creierul se dezvolta in continuare. Bebelusul poate sa stranga pumnii, sa-si prinda cealalta manuta sau piciorusele.
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau si in Saptamana 26 de sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.