Cu pași repezi ajungem și la Săptămâna 33, când toate visele și speranțele din ultimele luni sunt pe cale să se îndeplinească. Esti in al treilea trimestru, in luna a 8-a de sarcina care dureaza de la saptamana 32 la saptamana 36 de sarcina. Tu ai 33 saptamani de sarcina,copilul tau este in varsta de 31 saptamani. Al III trimestru dureaza de la saptamana 28 la saptamana 40, corpul tau se pregateste pentru nastere, copilul continua sa creasca;
TU: Daca bebelusul s-a intors cu capul in jos, pregatindu-se pentru nastere vei respira mai usor iar disconfortul abdominal se va mai atenua. Sanii devin mai grei pregatindu-se de alaptare iar sfarcurile se intaresc. Daca pana acum ti-au curs cateva picaturi din sani de acum incolo sanii ar putea sa curga mai mult. Pozitia bebelusului poate afecta nasterea si poate fi aflata prin palparea abdomenului de catre doctor. De cele mai multe ori copilul sta in uter intr-o pozitie ghemuita, cu capul indoit spre trunchi, cu mainile indoite si incrucisate si cu picioarele indoite si incrucisate in fata abdomenului. Doctorul care urmareste evolutia sarcinii tale va folosi termenul de prezentatie pentru pozitia pe care o va avea bebelusul in uterul tau. Afla cum s-a pozitionat bebelusul tau. In acesta perioada poti lua si 400-500 gr in greutate pe saptamana. Desi te ingrasi din ce in ce mai mult kilogramele care se vad pe cantar nu sunt chiar toate ale tale. Uite o estimare:
2-3,5 kg bebelusul
900 g placenta
1,8 – 2,2 ml volumul crescut de sange
400 – 900 g cresterea sanilor
1,3 – 1,8 ml lichidul din tesuturi
Gandul ca vei naste in curand ar putea sa te copleseasca. Mai ales daca esti la prima nastere. Nu trebuie sa te ingrijorezi sau sa ai unele indoieli ca nu te vei descurca. Cu cat stii mai multe despre nastere, cu atat te vei simti mai increzatoare ca totul va decurge bine. Toate mamele trec prin durerea nasterii. Este important sa stii si sa accepti de la inceput ca durerea face parte din acest proces, unul extraordinar, de a aduce un copil pe lume.
Gravida ia săptămânal în greutate între 0,5–1 kg. Tendința de încetinire a creșterii apare în ultimele săptămâni de sarcină. După naștere, silueta poate reveni la forma inițială, continuând cu o dietă sănătoasă și efectuând exerciții fizice adecvate. Aveți rabdare, procesul este de durată, tot de durată a fost și perioada în care corpul a tot suferit transformări. Sunt și femei care se refac după naștere destul de repede, fără a depune niciun efort. Obișnuim să spunem despre ele că-s norocoase. Aveți încredere, toate kilogramele în plus se vor topi, totul va reveni la cum era înainte.
De acum, în orice moment al zilei sau al nopții, se pot experimenta una ori două alarme false, mai ales dacă e vorba despre primul bebeluș așteptat. Mușchii uterului se contractă pentru 1-2 minute ca și metodă de pregătire a organismului pentru travaliul propriu-zis. Moment e potrivit pentru a se exersa modul de respirație specific în timpul nașterii (învățat la cursurile prenatale), un prilej de familiarizare cu senzațiile viitoare, pe care gravida le va întâlni la începerea travaliului.
Yoga constituie o practică excelentă pentru echilibrul din mintea și trupul gravidei. Asistată de un instructor care îi concepe un antrenament adecvat corpului și săptămânii de sarcină în care se află, ea efectuează exerciții ce o vor ajuta mult în deschiderea pelvisului și în întărirea musculaturii picioarelor. Practica se va aplica, cu ușurință, eficiență și succes, în timpul travaliului.
Cursurile prenatale sunt de un real folos. Viitoarele mame au oportunitatea de a discuta pe teme specifice nașterii, de a primi o multitudine de informații despre cum e să devii părinte, de a asculta sfaturi utile, de a scăpa de temeri și îngrijorări. O comunicare ce are ca topic tehnici de travaliu testate, tehnici de respirație în timpul durerilor, susținere practică și emoțională din partea partenerului, articole necesare în spital, îngrijire nou-născut, cu tot ceea ce presupune acest proces, e foarte utilă. Desigur, într-un mediu prietenos, confortabil, în care sunt bine-veniți și tații.
Corpul se adaptează pentru a optimiza cantitatea de calciu necesară copilului. Dacă alimentația mamei a fost deficitară în acest element, va trebui administrat un supliment de Vitamina D pentru metabolizare (doză de 10 mg/zi). Iar meniul, ar fi indicat să cuprindă produse lactate, produse îmbogățite cu calciu (iaurt/lapte de soia), conserve de pește (sardine/somon), fructe uscate, legume verzi, excelente în prevenirea pierderii masei osoase. Rețineți că un pahar cu lapte conține 300 mg de calciu, iar necesarul zilnic este de circa 800 mg.
În situația în care mama intenționează să-și reia rapid activitatea la locul de muncă, încă de pe acum ar fi bine să se intereseze de creșele din zona de proximitate, cu locuri disponibile și condiții adecvate de funcționare, de listele de așteptare și programul de asistență oferit. Ori, să decidă din timp implicarea buncilor, a bonei, în activitatea de babysitting.
Te-ar mai putea interesa:
Optiuni de calmare a durerilor in timpul travaliului
Cum iti dai seama ca a inceput travaliul ?
Ce reprezinta scorul Apgar ?
Primele zile acasa cu bebelusul
Cum arata nou-nascutul?
COPILUL TAU: Bebelusul masoara acum 30 cm si cantareste in jur de 2 kg. Copilul nu mai are foarte mult loc, miscarile lui fiind mai mult rasuciri si rostogoliri. Stratul de grasime de sub piele a crescut atat de mult incata pielea din rosie a devenit roz. El sau ea este posibil sa aiba capul plin de par. Unii bebelusi se nasc chiar cu centimetri buni de par. O alimentatie echilibrata care asigura necesarul de calciu bebelusui il ajuta sa-si fortifice toate oasele. Doar oasele de la nivelul craniului vor ramane mai moi si flexibile astfel incat bebelusul sa poata trece prin canalul de expulzie.
Calciul consumat de mamă trece prin placentă și este asimilat de făt, cu scopul de a-i întări oasele. Unghiile celui mic au crescut până la vârful degetelor și au o consistență foarte moale. Articulațiile îi sunt încă foarte flexibile. Rădăcina nasului este aproape complet formată. La unii bebeluși, fizionomia rotunjită a feței denotă aspectul de dolofan. La ecografie se observă acum diferite expresii faciale, i se distinge inclusiv zâmbetul (o grimasă ce seamănă cu un surâs). Încă puțin și plămânii îi vor fi apți pentru a-l susține în mediul extern, după naștere. Deocamdată e în procesul de pregătire, exersând cu regularitate mișcările respiratorii. Copilul se află în poziția ideală pentru începerea travaliului (cu capul în jos și bărbia în piept).
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 34 de sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.