Începutul școlii și reluarea grădiniței, cu emoțiile și nostalgia aferente, sunt un motiv de bucurie pentru copii și părinți, deopotrivă. Totuși, reintrarea în colectivitate vine și cu o serie de riscuri suplimentare și de neplăceri mai mult sau mai puțin delicate, pentru care e bine să fii pregătită.
Virozele
Odată cu reînceperea școlii, răcirea vremii și venirea toamnei, sezonul virozelor e declarat deschis. E normal ca toți copiii să răcească de mai multe ori pe an, dar asta nu face ca lucrurile să fie mai puțin neplăcute pentru toată lumea.
Ce poți face? Stimularea sistemului imunitar prin mijloace cât mai naturale este o soluție eficientă pentru ca organismul copilului tău să poată răspunde adecvat contactului cu diverși microbi, atât de ușor de transmis în colectivitate. Suplimentele de cătină, bogate în vitamina C, efectul antimicrobian al mierii și propolisului, aportul adecvat de vitamina D și zinc sunt câteva dintre cele mai simple metode de a te asigura că juniorul are la îndemână resursele necesare pentru a lupta eficient cu virusurile și pentru a se recupera cât mai repede.
Păduchii
Considerați încă un motiv de rușine, păduchii sunt departe de a indica existența unor probleme de igienă personală. Din contră, se pare că aceștia preferă scalpul curat! Păduchii sunt insecte de dimensiuni mici – paraziți – fără aripi, care trăiesc pe scalpul uman și care se hrănesc cu sânge pe care îl extrag direct prin mușcătură. Nu sunt periculoși, nu transmit boli și nu sunt un semn al igienei personale precare. Păduchii nu sunt sezonieri, se întâlnesc pe tot parcursul anului în orice colț al lumii. Mușcătura lor provoacă iritația și mâncărimea scalpului. Vestea că un copil din aceeași clasă sau grupă cu copilul tău are păduchi e imposibil să te bucure, dar e de dorit să îți menții calmul. Spre deosebire de alte vremuri, în prezent există tratamente eficiente, simple, necostisitoare și neinvazive pentru a scăpa de micile insecte și de ouăle lor.
Dezanoplum este un dispozitiv medical eficient împotriva păduchilor, atât în stadiile lor active de dezvoltare, cât și în faza de ou. Substanța activă este reprezentată de dimeticonă, un produs special destinat uzului extern, care poate fi folosit în siguranță de către copii, adulți, femei însărcinate și mame care alăptează.
Dimeticona acționează prin blocarea căilor respiratorii și, deci, a respirației paraziților. Mulțumită acestui tip de acțiune, ea este eficientă atât asupra insectelor mature, pe care le omoară, cât și a ouălor care se usucă.
Utilizarea Dezanoplum este atât de simplă, încât copilul tău nici nu trebuie să afle despre faptul că a fost infestat cu păduchi. Până la urmă, știm cu toții cât de vorbăreți sunt micuții! Pur și simplu lichidul se aplică pe scalpul și pe părul uscat, care se masează bine până la umezirea completă. Părul se acoperă cu o cască timp de minim 10 minute, în funcție de gradul de infestare, după care se piaptănă cu pieptenul special, inclus în pachet, pentru îndepărtarea insectelor și lindinelor moarte.
La final, părul se spală cu șamponul obișnuit, de două ori, pentru îndepartarea completă a reziduurilor chimice, după care se clătește.
Gripa
Deși se înscrie în categoria virozelor, gripa merită un paragraf aparte din două motive importante: de obicei, reușește să dea întreaga familie peste cap mai tare decât alte viroze comune, dar poate fi prevenită prin vaccinare.
Epidemiile de gripă sunt frecvente în sezonul rece, iar mersul în colectivitate expune întreaga familie unui risc suplimentar. Din fericire, la recomandarea medicului curant al copilului, vaccinul antigripal te poate proteja pentru un an întreg.
Angina pultacee
Angina pultacee sau faringita streptococică este o infecție bacteriană care poate presupune riscuri mai mari pentru sănătate decât o simplă durere în gât. Aceasta se transmite cu ușurință în colectivitate, prin aerosoli, iar identificarea unui caz îi determină adesea pe părinți să recolteze un exsudat faringian copiilor lor, chiar dacă aceștia sunt asimptomatici.
Cele mai comune complicații ale anginei pultacee sunt nefrita streptococică, pericardita streptococică și afectarea articulară. Din acest motiv, tratamentul corect cu antibioticele potrivite se impune.
Bolile copilăriei
Rubeolă, roseola, varicelă, boala gură-mână-picior, herpangina sunt doar câteva dintre bolile copilăriei pe care majoritatea celor mici le contactează în colectivitate, la grădiniță sau la școală. Majoritatea evoluează neplăcut timp de câteva zile, după care copilul se recuperează în termen de aproximativ o săptămână.
Unele dintre bolile copilăriei pot fi prevenite prin vaccinare; în cazul altora, o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ sunt singura metodă de a stimula imunitatea, pentru a face față mai bine provocărilor.