Regresia somnului apare în perioade când bebe exersează noi abilități, psihomotorii (poziția șezut, patru picioare, mers) sau cognitive (limbajul). Ai observat vreo legătură între somnul bebelușului și perioada în care începe să meargă singurel? Abia te-ai obișnuit cu un program oarecare de somn al copilului, și iată că acum totul este din nou dat peste cap, nimeni nu mai apucă să se odihnească, nopțile au redevenit mai mult albe decât gri și simți că te apucă disperarea! Înainte de a-ți smulge părul din cap, observă activitățile și dezvoltarea copilului pe timp de zi, căci agitația sa nocturnă s-ar putea să fie provocată de eforturile sale de a dobândi noi abilități motorii pe timp de zi!
Nopțile și somnul copilului nu sunt la fel de calme ca de obicei?
Nu vă panicați ! S-ar putea să vă aflați într-o fază de regresie a somnului.
Regresia somnului este o deteriorare bruscă care se manifestă prin treziri nocturne destul de frecvente, „puiuri de somn” care devin din ce in ce mai complicate sau chiar imposibile, sau chiar rezistență la adormire, plâns seara la culcare.
Impactul regresiei somnului asupra alimentației și rutinei de somn
Regresia somnului este cel mai adesea legată de dobândirea unei noi abilități, psihomotorie (poziția șezut, patru picioare, mers etc.) sau cognitivă (cum ar fi limbajul, de exemplu). Această etapă face parte din dezvoltarea creierului copilului, nu trebuie privită în niciun caz ca o alertă. Într-adevăr, aceste faze de dezvoltare mobilizează enorm creierul bebelușului sau al copilului, care apoi are nevoie de multe resurse care uneori degradează calitatea somnului. CITEȘTE ȘI: Bebelușul vrea să își petreacă toată noaptea la sân
Aceste regresii de somn pot fi detectate gratie anumitor semnale si modificari comportamentale (hipertonicitate, hiperactivitate, copilul se entuziasmeaza sau se enerveaza rapid, trece de la un joc la altul mult mai repede decat de obicei). Observăm și un bebeluș care nu dă drumul deloc părintelui, care va cere mai multă prezență, atenție, îmbrățișări, fără ca acest lucru să fie legat de stadiul anxietății de separare.
Sfaturi pentru părinți: cum să gestionați regresia somnului
Ca părinți, puteți identifica aceste regresii de somn observând că mijloacele obișnuite de a adormi nu mai funcționează. Se poate întâmpla atunci ca un bebeluș alăptat care obișnuia să adoarma la sân să nu mai facă acest lucru, să nu mai funcționeze balansarea în braț, în cărucior sau chiar în mașină, ca bebelușul să-și refuze categoric patul sau chiar observați o revigorare sau o pierdere a poftei de mâncare, dieta și somnul fiind strâns afectate în timpul unei regresii a somnului.
Identificăm 5 regresii frecvente pe măsură ce copilul crește:
Regresia somnului de la 4 luni, această fază este legată de schimbarea hormonală și de dezvoltarea emoțională. Pe de o parte, se modifică structura somnului copilului (trecând de la adormirea în somn agitat apoi somn calm la adormirea în somn cu unde lente, apoi somn REM) și, pe de altă parte, copilul devine conștient de legătura dintre atașament, care îl unește de părinți și îi este greu să se despartă.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 5 indicii că bebelușul trece printr-un puseu de creștere
Între 7 și 9 luni, acesta este u moment care marchează începutul anxietății de separare, dar este și mai multă autonomie în mișcare (copilul începe să se miște din ce în ce mai mult) care oferă noi abilități fizice sau chiar apariția primilor dinți.
La 12 luni unii bebeluși fac primii pași (noua achiziție din nou) dar toți se confruntă cu o dezvoltare emoțională și cognitivă semnificativă.
La 18 luni regresia somnului se suprapune peste vârful anxietății de separare care reprezintă un pas mare, dar este și dezvoltarea personalității și a vorbirii.
La 2/3 ani copilul devine din ce în ce mai sociabil si se construieste ca o ființă de sine stătătoare cu personalitate proprie prin învățarea vorbirii dar si faza în care întelege că poate spune nu, face alegerile lui. Copilul devine conștient de „puterea sa”, își dă seama că, atunci când este o problemă, își poate face părinții să reacționeze, iar cele două pârghii majore ale sale sunt adesea mâncarea și somnul.
CITEȘTE ȘI: La 1 an explorarea este modul natural de învăţare al copilului și dovadă clară a dezvoltării cognitive
Câteva sfaturi pentru a gestiona mai bine o regresie a somnului la copii
O regresie a somnului durează în medie 5 până la 10 zile și, dacă copilul tău a dormit bine înainte, totul va reveni la normal după cel mult 15 zile. Important este să nu se creeze condiționare, să asculți pentru a încerca să înțelegi de unde vine această regresie și să observi copilul.
O schimbare a mediului poate fi, de asemenea, cauza regresiei somnului, la fel ca și sănătatea în caz de boală sau de dentiție.
Un rol important joacă și sfera emoțională. Adaptarea la creșă, întoarcerea la bonă sunt toate răsturnări de situație care pot complica temporar puțin lucrurile, copilul retrăindu-și o parte din zi noaptea în timp ce își sortează emoțiile. Acestea, indiferent dacă sunt pozitive sau mai greu de digerat, pot afecta somnul.
CITEȘTE ȘI: Ai vrea să dormi măcar o noapte legată pe săptămână? Ce greșeli să eviți când vine vorba de somnul bebelusilor
Este nevoie de răbdare pentru a identifica originea acestor regresii de somn și este mai presus de toate foarte important să nu intrați în panică, sau să credeți că totul s-a terminat dacă munca de somn ar fi fost pusă în aplicare în prealabil. Trebuie sa ai în vedere că această fază nu va dura și să încerci să rămâi cât mai aproape de ritmul tău obișnuit cu ore regulate pentru de somnul de amiază, masa de seară si ora de culcare. De asemenea, vă sfătuiesc să vă păstrați ritualurile obișnuite de culcare, acum nu este momentul să schimbați nimic. Într-adevăr, originea acestei regresii nu are nimic de-a face cu o eventuală ineficacitate a ritualului, este deci necesară menținerea punctelor de referință pe care copilul le cunoaște pentru a-l liniști. Când vine vorba de o nouă achiziție, evident, lăsați copilul să evolueze și să o practice.
S-ar putea să nu ai de ales! Și în acest caz îndepărtați orice presiune: rețineți că atunci când regresia a dispărut, va trebui imediat să lucrați la decondiționarea copilului dacă nu doriți ca acest obicei să persiste și să dureze prea mult.
Regresiile de somn din cauza dentiției?
La unii bebelusi vor trece complet neobservate iar la altii vor fi cu adevarat mai complicate. Sfatul nostru, în ceea ce privește gestionarea bolilor, este să poți să-l ușurezi pe copil pe cât posibil noaptea și să accepți că în preajma descoperirii, bebelușul are nevoie de tine să-l însoțești. Aceasta este o perioadă în care poate avea nevoie de mai multă liniște.
În general, orice schimbare în rutina lui, în ziua lui, poate duce la regresia somnului. Fie că este o schimbare de persoană care are grijă de el în timpul zilei, fie o schimbare de rutină. Acest lucru poate duce la tulburări de somn. Dar nu intrați în panică! Aceste mici dificultăți de somn trec de obicei destul de repede. Încearcă să-ți păstrezi obiceiurile cât mai mult posibil, în timp ce liniștești copilul.
CITEȘTE ȘI: Săptămânile minune și salturile mentale care îi ajută pe bebeluși să-și dezvolte simturile și să descopere lumea
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.