Trecerea de la scutece la folosirea consecventă a oliței sau a vasului de toaletă este o etapă foarte importantă în dezvoltarea copilului. Fără excepție, părinții au emoții legate de această perioadă, așa că ne-am gândit să adunăm mărturiile mamelor referitoare la renunțarea la scutec pentru a vedea că nu ești singură!
💬 Roxana: Încă suntem în această luptă, avem aproape 3 anișori, suntem băiețel mare și independent în multe lucruri. Vorbește deja perfect, știe ce înseamnă să vrea să facă nr 1 sau 2, încercăm să îi explicăm că tati, mami, colegii, toți copiii mari fac la veceu, avem chiloței. L-am lăsat pe el să își aleagă chiloțeii ca să îl motivez. Dar dacă nu-i pun scutec plânge și cere scutecul. Rar îmi zice că vrea să facă, de obicei îmi spune după ce a făcut pe el. Încerc să îl las 15 minute ud să se simtă incomodat, ca să vadă că nu-i bine… Dar el tot îmi cere scutecul înapoi. Încet încercăm să îl convingem.
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR: Renunțarea la scutec poate începe foarte devreme sau târziu, în funcție de preferințele fiecărei familii. Încă din primele zile de viață se poate practica Elimination Communication, o tehnică ce presupune urmărirea atentă a semnalelor pe care le transmite nou-născutul referitor la nevoia de a urina sau defeca. Pentru copiii mai mici de doi ani, procesul de renunțare poate dura mai mult decât în cazul copiilor mai mari de doi ani. Majoritatea problemelor legate de renunțarea la scutec se întâlnesc la copiii la care procesul a debutat după vârsta de doi ani. Cele mai recente studii sugerează că procesul de renunțare la oliță ar trebui să înceapă înainte ca bebelușul să împlinească 24 luni. Citește pe larg aici: Renunțarea la scutec, o etapă complexă. Ghidul celor mai populare metode moderne de renunțare la scutec și ratele lor de succes
💬 Andra: În Austria copiii merg și până la 4 ani cu scutec. Băiatul cumnatei mele a renunțat pe la 3 ani, dar nu de tot. Făcea treaba mică la toaletă, iar pentru treaba mare îi trebuia scutec, abia pe la 4 ani a renunțat complet. Renunță ei, când sunt pregătiți! Nu forțați, pot face infecții din cauza asta. Nu vă luați după lume, dacă e fericit copilul, nici nu contează.
💬 Mădălina: Eu i-am zis că nu mai am bani de scutece, i-am arătat că ăla e ultimul scutec pe care îl mai am, a stat cu el până a căzut singur de pe el și aia a fost! De atunci nu i-am mai pus deloc, 2 ani și 8 luni avea.
💬 Silvia: Cu explicații pe întelesul ei (1 an si 10 luni), cu răbdare si implicare, cu olița cu muzicuță, premii care constau într-o ștampilă pe mânuță, la alegere… Mai sunt “accidente” cu pipi pe parcursul zilei, dar nu zilnic… cu “treaba mare” nu mai avem probleme… Mai așteptăm un pic pentru renunțarea și pe timpul nopții… desi de multe ori se trezeste cu scutecul uscat! CITEȘTE ȘI: Renunțarea la scutec – Cum alegem olița perfectă
💬 Sheyla: Când se trezea dimineața cu scutecul uscat cam 4 zile la rand mi-am dat seama că e pregătit să renunțe la el, a fost foarte ușor cu olița. Treaba mică o făcea direct la toaletă, iar treaba mare la oliță. Acum are aproape 4 ani, face totul la toaletă. Părerea mea e că trebuie să fie copilul pregătit, apoi noi!
💬 Sasha: La primul, am uitat conștient să-i pun scutecul la somn și n-a udat patul, al doilea treptat pe oliță după vârsta de doi ani, la al treilea pur și simplu nu a mai vrut să-i pun scutecul, la al 4-lea nu știu, că are abia 1 an și 3 luni.
💬 Raluca: Când s-a simțit pregătit!! La 3 ani! Am așteptat să ieșim din anotimpul rece, să fie îmbrăcat cât mai lejer! „Mami, fac pișu’…fuguța la oliță! … pe la ora 2, 3 noaptea puneam copilul pe oliță și făcea… a fost destul de ușor! Un copil mai mărișor înțelege mai bine ce are de făcut, zic eu… să nu grăbim chiar atât de mult lucrurile!! Citește și despre: Metode pentru învățarea la oliță a copilului – E pregătit să renunțe la scutece?
💬 Georgiana: De pe la 1 an și 6 luni am încercat să o dezvăț de scutec, dar se mai întâmplau accidente, cam pe la 1 an și 8 luni spunea singură când făcea și o puneam la oliță, de multe ori făcea la wc, pe timpul nopții îi puneam scutec, dar pe la 2 ani a refuzat să-i mai pun scutecul și uite așa ne-am dezvățat complet, nu vă grăbiți, fiecare are ritmul lui!
💬 Mirela: Fetița noastră a renunțat singură în jurul vârstei de 2 ani și 9 luni. Nu a mai vrut ziua să îl poarte, am mai mers o perioadă doar noaptea cu el, cam inca 1 an sau un pic mai puțin de 1 an. Fiecare copil are ritmul lui și nu trebuie forțat nimic.
💬 Roxana: Nu l-am dezvățat, pentru că nu e așa simplu, de azi faci la toaletă… A încercat singur când a fost pregătit și a conștientizat ce se întâmplă, că poate să țină, că e în puterea lui să spună când și unde și să se abțină până ajunge. Avea 2 ani și 2 luni în luna decembrie, când a anunțat pentru prima dată „evenimentul” și s-a dus la baie. Nu am insistat, nu am forțat, doar i-am explicat prin exemplul propriu ce se întâmplă și unde trebuie să se întâmple.
💬 Elena: Din câte am citit îmi dau seama cât de norocoasă am fost la prima fată, singură a renunțat la scutec pe timp de zi, la 1 an si 10 luni, urmând ca la 2 ani și 9 luni să renunțe și pe timp de noapte. Ziua aveam probleme dacă plecam la drum lung și îi puneam scutec, o trecea de treaba mare, trebuia să oprim să facă la toaletă, nu mai voia în scutec deloc. Sper că și cu a doua să am același noroc!
💬 Denisa: Acordându-i timp, așa l-am ajutat, fără a pune presiune. Când a fost pregătită atunci a renunțat, la vârsta de 3 ani.
💬 Alexandra: Noi am renunțat de câteva săptămâni, a venit de la sine, fetița de 3 ani și 8 luni. Oricât am vrut eu mai repede, nu am reușit nicicum. Pe ea a ajutat-o și faptul că acum merge la grădiniță și a văzut și alte fetițe fără scutec.
💬 Ioana: Fiind alături de el …presiunea și graba nu fac decât să amâne procesul cât mai mult…răbdare și multă încredere în micuții noștri!
💬 Marcela: A renunțat ușor, la 2 ani, am prins vara, era cald – prima dată cu treaba mică și ulterior cu cea mare. Nu mai suporta scutec pe ea, fiind cald purta doar chiloței și rochițe și era foarte ușor să meargă la wc. Totul depinde de copil, dar și de perseverența părinților! Că dacă noi, ca părinți, nu îi ajutăm, stimulându-i și lăsăm mereu după ei, “îl las că are timp” sau “nu vrea, ce vrei să îi fac?”, mergând pe ideea aia… Ei,mititeii, nu se dezobișnuiesc prea curând de anumite lucruri.
💬 Olga: Eu cu fetița în joacă, făcusem din scaune și pături căsuță, i-am zis că trebuie să facem nani fără scutec, i-am dat scutecul jos și am dormit câteva ore în căsuța din scaune și uite-așa am renunțat din prima zi la el (avea 2 ani și 5 luni)!
💬 Larisa: Cu toți cei 3 copii a fost vara în care au făcut 2 ani, când a fost suficient de cald afară… scutecele s-au terminat, le-am spus că mai avem 2 bucăți și gata, alții nu mai sunt! Olița o luasem de ceva vreme, am pus-o la vedere, să se familiarizeze cu ea! Când am scos scutecul, l-am scos de tot, și ziua și noaptea, nu am vrut să-i bulversez! Băiețelul a învățat mai greu, fetițele mai repede! Acum, cea mică are 2 ani și 5 luni, de 5 luni nu are scutec, a renunțat la oliță și a trecut la toaletă!
💬 Maria: Eu am 4 copii, primii 3 copii la 2 ani nu au mai vrut scutec.. .iar acum, cu ultimul, are 2 jumate azi, vara l-am lăsat fără scutec pe afară bineînțeles că a făcut pe el, chiar și pe canapea … acum, de vreo 2 luni, face la baie singur, nu vrea pe oliță, vrea ca frații lui, la baie… bineînțeles, eram toți la început și îl aplaudam, îi ziceam Bravo și se bucura imens. Acum doar noaptea îi pun scutec.
💬 Anca: Când a fost ea pregătită, a renunțat singură. Exact în ziua când a împlinit 2 ani. Și a făcut direct la toaletă, olița zbura 5 metri! Mi-a spus că ea este fetiță mare și nu mai vrea scutec și aia a fost, atât ziua cât și noaptea, pentru ambele nevoi. Nici nu s-a scăpat vreodată pe ea. Am fost norocoasă.Tot în aceeași zi a renunțat și la suzetă, și la sticla pentru lapte. Așa s-a hotărât ea.
După cum vezi, renunțarea la scutec este un proces care decurge în mod diferit pentru fiecare familie și pentru fiecare copil. Important este ca cel mic să nu se simtă presat sau certat atunci când mai are accidente; până la urmă, nici nouă nu ne ies lucrurile noi așa, simplu, din prima încercare! Cu răbdare, optimism și încurajări, procesul de renunțare la scutec se poate desfășura rapid, cu veselie și liniște! Citește pe larg despre: Când e de preferat să înceapă procesul de renunțare la scutec – Ce impact are asupra copilului dacă se începe prea devreme sau prea târziu
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.