Raguseala este definita ca o dificultate in producerea sunetului atunci cand incerci sa vorbesti. Vocea poate fi usor ingrosata, cu o schimbare abia perceptibila a timbrului, sau poate fi atat de alterata incat copilul abia sa poata vorbi.
Raguseala este cauzata de afectarea corzilor vocale, iar la copii ea se asociaza laringitei. O vom trata insa separat, caci laringita la copii poate fi o urgenta medicala, in functie de varsta micutului.
Cauzele raguselii pot fi numeroase, de la suprasolicitarea corzilor vocale prin tipat, pana la patologia virala sau bacteriana. Alergiile, tusea persisteta, refluxul gastro-esofagian, inhalarea de substante iritante, plansul prelungit, secretiile nazale sunt doar cateva dintre cele mai frecvente cauze care determina aparitia raguselii la copii.
Severitatea afectiunii este variabila, dar netratata, ea ajunge pana la afonie. Alte simptome asociate sunt senzatia de gadilat in gat, de corp strain, inabilitatea de a produce sunete clare, schimbarea vocii, durere sau dificultate la inghitire.
Ce remedii homeopatice poti folosi?
Homeopatia este extrem de eficienta in cazurile de raguseala. Avand in vedere ca exista o multitudine de cauze extrem de diferite care pot determina acest simptom, este de asteptat ca medicul sa iti puna multe intrebari legate de momentul si cauzele care au determinat-o si sa adapteze tratamentul in functie de raspunsurile pe care le primeste.
Remedii frecvent utilizate, cu rezultate foarte bune, sunt:
Aconitum: se recomanda in cazul raguselii provocate de expunerea prelungita la aer rece, asociata cu febra si tuse seaca, sufocanta, anxietate, sete si dorinta de a sta afara pentru a respira mai usor.
Beladonna : atunci cand copilul are senzatia ca gatul ii este contractat. Tusea latratoare, stranutul si aversiunea fata de ideea de a consuma lichide sunt comune.
Drosera: este extrem de utila in raguseala provocata de suprasolicitare, care apare in cazul tipatului sau plansului prelungit. Adesea aceasta suprasolicitare declanseaza atacuri de tuse seaca bruste, care se succed rapid lasand copilul fara suflu. Administrarea de lichide calde nu face decat sa agraveze aceste simptome.
Hepar Sulphur: raguseala cronica este extrem de complianta in fata administrarii acestui remediu. Aceasta raguseala se inrautateste la aer sau bauturi reci si se amelioreaza dupa o gargara cu apa calduta, de exemplu. Tusea poate fi declansata de dezvelirea corpului, chiar daca ea se produce intr-o incapere incalzita normal.
Phosphorus: poate fi recomandat in cazul raguselii cauzate de folosirea excesiva a vocii, care este adesea insotita de o senzatie de arsura atunci cand copilul rade sau vorbeste. Consumul de alimente sau bauturi reci amelioreaza raguseala si scade durerea de gat. Raguseala care cedeaza la acest remediu apare de obicei seara, insa vorbitul declanseaza atacuri de tuse.
Spongia: este remediul potrivit pentru copil daca exista o senzatie de constrictie si arsura a laringelui, o raguseala ameliorata de consumul de lichide calde.
Causticum: este considerat un remediu extraordinar in cazul raguselii produse de un exces de secretie. Persoanele care beneficiaza de acest tratament spun ca simt raguseala pana in piept, fiind chinuite de o tuse nesatisfacatoare care nu le ajuta sa elimine secretiile.
Arum triphyllum: este util atunci cand vocea cedeaza brusc si trece intr-un registru acut. Este mai frecvent recomandat cantaretilor sau oratorilor, dar poate fi util si in cazul copiilor.
Selenium: este eficient pentru stimularea expectoratiei si curatarea corzilor vocale. Se recomanda in cazul raguselii si a tusei pline care apar dimineata dupa trezire.
Carbo vegetabilis este un remediu adecvat atunci cand raguseala apare dupa expunerea la aerul umed de seara. Starea este agravata de aerul rece si umed.
Avand in vedere varietatea remediilor care pot fi folosite, este evident ca cele mai bune rezultate vor fi obtinute cu un tratament particularizat, adecvat copilului tau si starii lui. Doar un medic homeopat cu experienta te poate ajuta satisfacator in acest sens.
Precautii speciale:
Raguseala poate fi o afectiune usoara, dar se poate transforma intr-o laringita severa, care poate pune viata in pericol atunci cand vorbim despre bebelusi si copii foarte mici.
Se recomanda ca in cazul bebelusilor cu varste mai mici de 3 luni sa te prezinti la camera de garda in cazul in care se instaleaza raguseala, caci laringita poate evolua extrem de rapid la aceasta categorie de varsta.
In cazul copiilor mai mari, daca apar dificultati in respiratie, respiratie suieratoare, cianoza, tirajul intercostal sau alte simptome care sugereaza insuficienta respiratorie, este obligatoriu sa te prezinti de urgenta la camera de garda.
Tu ai tratat raguseala copilului tau cu remedii homeopatice?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.