- Reacții alergice
- Căzături copii
- Dizlocarea cotului/umărului
- Iritațiile pielii
- Arsuri la copii
- Înțepături de albine
- Obiecte blocate în nas
Ghidul părintelui pentru a-i menține pe cei mici în siguranță
Prudenţa este arta de a controla riscul – Alexandru Paleologul.
În calitate de părinți, asigurarea sănătății și bunăstării copiilor este o responsabilitate de maximă prioritate. Însă, așa cum bine știți, situații neprevăzute apar destul de frecvent, și nu neapărat din cauza nesupravegherii copilului. În ciuda eforturilor noastre de a le crea micuților un ambient sigur, accidentele în care sunt implicați bebeluși se pot întâmpla, fiește, într-o clipită, pe neașteptate. În materialul de față veți descoperi importanța acordării primului ajutor în gestionarea diverselor leziuni suferite și modul eficient în care adulții aflați în preajmă trebuie să reacționeze, evident în caz de urgență.
Incidentele la care ne vom referi sunt acele evenimente neplanificate, ce au drept rezultat lezarea unui bebeluș. Pot varia de la banale lovituri și vânătăi minore, până la accidente mai serioase, cum ar fi căzăturile, arsurile, sufocarea sau ingerarea unor substanțe nocive. Deși unele apar din cauza unor circumstanțe neprevăzute sau a unor factori de mediu care nu depind de controlul nostru, multe pot fi prevenite prin vigilență, măsuri de protecție a copilașilor și prin informare.
Deși este imposibil a se evita complet toate riscurile, există măsuri preventive cât a le reduce la minimum. Măsuri simple cum ar fi montarea unor grilaje de siguranță, fixarea mobilierului și a firelor electrice, păstrarea la distanță a substanțelor periculoase și supravegherea strictă pe durata jocurilor pot diminua semnificativ rata de accidentare a bebelușilor, în mediul familial. Din cauza unor factori cum ar fi curiozitatea copilului, etapele sale de dezvoltare sau circumstanțe neprevăzute, vrem-nu-vrem accidentele tot se întâmplă.
Haideți să vedem rând pe rând tehnicile esențiale de prim ajutor în cazurile de accidentări obișnuite și mai puțin obișnuite ale bebelușilor! Cum să recunoaștem semnele de suferință, ce înseamnă administrarea tratamentelor de bază și când se solicită asistența medicală profesionistă. Dacă părinții vor deține cunoștințe și abilități de prim-ajutor, vor avea curaj, încredere, eficiență, în situațiile de urgență. Astfel, sănătatea și siguranța copiilor lor sunt garantate.
7 Măsuri de prim-ajutor în caz de accidentare
A fi pregătit și informat despre primul ajutor poate face diferența între a genera sau nu rezultate pozitive. Prin informare, prevenție și intervenție în timp util, părinții pot crea un ambient mai sigur pentru copii și pot răspunde cu calm, atunci când au loc accidente.
Reacții alergice la copii
Reacțiile alergice survin ca reacții de apărare a organismului la un element care îl invadează. Sistemul imunitar îl consideră periculos și dezvoltă anticorpi pentru a-l distruge.
Simptome reacții alergice:
umflarea feței, a guriței sau a gâtului
dificultate în respirație, greață, vărsături
amețeală, greutate la înghițire sau vorbire
mâncărimi la ochi, secreții nazale, urticarie
Prim ajutor în caz de reacții alergice:
Dacă bebelușul prezintă simptome de alergie sau șoc anafilactic, sunați urgent la 112, mai ales dacă în trecut s-a confruntat cu reacții alergice severe, când i s-a administrat un anumit aliment
Administrarea unui antialergic în doza adecvată, în urma sfatului dat rapid de pediatru
Prevenție reacții alergice
Informarea supraveghetorilor despre problema copilului, în caz de sensibiltate la unele produse (nuci, fructe de mare, ouă, pește, lapte, grâu)
purtarea unei brățări care specifică alergenul și păstrarea la îndemână a antialergicului potrivit.
Căzăturile la copii
Căzăturile între 5 luni și 1 an sunt foarte frecvente. Bebelușii se ridică singurei, merg de-a bușilea, fac primii pași, ca atare riscă să alunece, să se împiedice, să cadă. Uneori, pot fi atât de agitați, încât pică și de masa de înfășat sau din cărucior. Accidentările sunt de regulă minore, gravitatea survenind la contactul lor cu suprefețe ascuțite, obiecte periculoase sau din pricina loviturilor din zona capului.
Simptome căzături:
piele înroșită, tăieturi, sângerări, zgârieturi, julituri
dureri acute dacă lovitura care a provocat deplasarea/fractura unui os
dificultăți la folosirea sau mișcarea membrului accidentat
Prim ajutor în caz de căzături
Apelați 112 dacă bebe s-a lovit grav, cu atât mai mult dacă e vorba de tâmple, creștet, gât, frunte. De multe ori, copilul este afectat, dar nu dă semne de suferință. Chiar dacă aparent se simte bine, consultați-vă cu pediatrul.
Dacă gâtul e partea accidentată, faceți tot posibilul să țineți bebelușul nemișcat, până la sosirea personalului medical. Procedați la fel, în caz de fractură sau tăietură profundă.
Asigurați-vă că rana (zgârietură, julitură, tăietură) e curată, folosindu-vă de apă și săpun. Dacă leziunea este de mici dimensiuni, se lasă descoperită, astfel încât vindecarea să se producă rapid.
După caz, aplicați un unguent cu antibiotic, pentru a se evita infectarea.
Dacă e necesar, utilizați un bandaj (doar pe pielea curată și uscată). Se îndepărtează abia după ce se formează crusta.
În situația sângerării, presați uniform zona cu un prosop/hârtie/bandaj/material curat
Prevenția căzăturilor
Atenție sporită dacă bebe e pe masa de înfășat. Nu-l lăsați nesupravegheat!
Îndepărtați bebelușul de casa scărilor, balcoane, terase supraînălțate, ferestre.
Nu lasați copilul nesupravegheat în premergător. Riscă să cadă, mai ales în dreptul pragurilor (personal, am pățit cu primul copil, culmea când era înconjurat și de 4 adulți. S-a întâmplat într-o fracțiune de secundă)
Opriți accesul către pervaz, eliminând din preajmă taburetele, scaunele, măsuțele, pe care micuțul s-ar putea cățăra
fixați de perete piesele de mobilier și luați din calea lui elementele fragile, de decor. Odată ce bebe se agață de tot ce îi iese în drum, există și ghinionul ca acestea să se răstoarne.
Utilizați apărători speciale pentru colțurile mobilierului.
Grilajul pătuțului se va menține ridicat. Protecția laterală se va îndepărta abia când copilul va crește.
Dizlocarea cotului/umărului la copii
Accidentarea aceasta apare deseori între 1-3 ani, în special când copilașul este apucat, ridicat ori tras de antebraț. Sau învârtit în joacă, de ambele mânuțe. Personal, am pățit de vreo 5 ori, cu cel de-al doilea copil. De la un banal dans, la aniversarea de 2 anișori, am ajuns la UPU Pediatrie.
Simptome cot/umăr dizlocat
Se simte imediat că ceva e neregulă, mâna atârnă (flexată).
Apar dureri, iar luxația este vizibilă.
Primul ajutor cot/umăr dizlocat
Mergeți urgent la medic, este singurul în măsura să corecteze poziția articulației. Procedura este una simplă și durează foarte puțin. Radiografia nu este recomandată. Brațul va fi folosit imediat, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.
Prevenție cot/umăr dizlocat
Evitați ridicarea copilului, apucându-l de o mână.
Avertizați pe cei din jur de sensibilitatea articulațiilor micuțului.
Iritațiile pielii la copii
Apar cel mai des, între 0 și 2 ani, de la scutecul nepotrivit. Pot fi provocate și de căldura excesivă. În categoria lor, includem și eczemele, urticaria, aftele. Multe dintre acestea dispar odată cu creșterea și dezvoltarea copilului.
Simptome iritația pielii la copii
înroșirea epidermei de la căldură
umflături mici sau bășicuțe cauzate de scutec
acnee neonatală
pete roșii cu bășici în mijloc
cruste uleioase pe sclap
blânde roșii, mâncărimi de la urticarie
zone de epidermă deshidratată, mai închise la culoare decât pielea, cauzate de eczeme
Prim ajutor – iritația pielii la copii
Când cauza este căldura, în primul rând mutați copilul într-un loc răcoros, cu umiditate scăzută. Astfel de iritații nu necesită tratament, trecând de la sine. Evitați unguentele și pudrele, care nu fac altceva decât să blocheze porii și să capteze căldura.
În caz de iritație de scutec, schimbați produsul cu unul fabricat din ingrediente sănătoase, delicate, fără chimicale dăunătoare sănătății. Dacă iritația de scutec trece de zona scutecului, consultați medicul.
În cazul acneei neonatale, zona afectată se curăță cu apă și săpun.
Dacă apar pete roșii care nu se decolorează la presare, solicitați sfatul unui pediatru.
Crustele de lapte se elimină prin spălarea scalpului cu un șampon delicat.
Consultați pediatrul pentru tratamentul urticariei. Copilului i se vor prescrie antihistaminice pentru diminuarea disconfortului
Prevenție – iritația pielii la copii
Nu lăsați copilul să se scarpine. Tăiați-i unghiuțele, astfel încât să nu își zgârie pielea deja iritată
Evitați alergenii (din alimente, haine, scutece) și temperaturile extreme
Feriți micuțul de expunerea prelungită la soare
Schimbați-i scutecul des, mențineți-i pielea uscată, curată
Țineți din când în când copilul fără scutec, direct pe o aleză fină, delicată
Alegeți măsura potrivită de scutec. Și un model prea strâns i-ar putea cauza iritații.
Arsurile la copii
Arsuri – apar la atingerea obiectelor fierbinți (cana cu cafea, fierul de călcat, soba, oala cu apă fiartă).
Simptome arsuri copii
piele înroșită, provocată de arsuri solare, grad I
piele înroșită, ce prezintă bășici, provocate de arsuri, grad II
piele și țesuturi arse în profunzime, cu aspect alb la suprafață, grad III
Prim ajutor – arsuri copii
Apelați 112 dacă bebe e mai mic de 3 luni, suprafața vătămată este extinsă, vizează mâini, ochi, față, zona genitală, dacă respiră greu sau a inhalat fum.
Îineți partea arsă sub jetul cu apă rece, 10 minute ori aplicați o compresă cu apă rece pe porțiunea afectată (gr.I și II). Se spală delicat, cu săpun, o dată pe zi.
Nu încercați leacuri băbești (ungere cu ulei, unt, gheață), nu spargeți bășicile formate.
Sunați pediatrul dacă arsura se infectează. Apelați la 112 și desprindeți îmbrăcămintea, doar dacă arsura e cauzată de chimicale corozive. Spălați apoi cu apă caldă pielea, timp de 20 minute, fiind atenți ca substanțele să nu se prelingă pe alte zone ale corpului. Protejați arsura cu pansament curat. Unguentele se aplică numai cu recomandare medicală
Prevenție arsuri copii
Atenție sporită dacă sunteți angrenați în multiple activități.
Îndepărtați copilul de sursele încinse.
Feriți bebelușii de expunerea la razele solare, folosiți hăinuțe lejere și creme SPF.
Nu lasați niciodată substanțele chimice la îndemâna copiilor, țineți-le sub cheie.
Nu permiteți jocul cu focul (acces la brichetă, chibrituri, lumănări aprinse).
Înțepătura de albine la copii
Înțepăturile de albine apar destul de des odată cu ieșirile în natură.
Simptome înțepătura de albine
înroșire rapidă a pielii
durere acută, umflături
prezența acului înfipt în piele (de la albine).
Prim ajutor – înțepătura de albine
îndepartați cu atenție acul albinei (cu unghia)
spălați zona afectată cu apă și săpun
aplicați o compresă rece sau o loțiune cu efect calmant
adresați-vă medicului doar în situația în care după înțepătură apar reacții alergice
Prevenție – înțepătura de albine
Evitați expunerea bebelușului în medii unde albinele au activitate intensă.
Nu încercați să loviți albina/viespea, îi veți declanșa instictele de apărare.
Nu intrați în panică, pastrați-vă calmul, acționați corect, depărtându-vă.
Îmbrăcați copilul cu haine adecvate (subțiri dar care acoperă în întregime corpul).
Obiecte blocate în nas la copii
Astfel de accidente apar din joacă, din curiozitate, dacă obiecte de mici dimensiuni sunt lăsate la îndemâna copilului
Simptome obiecte blocate în nas la copii:
scurgeri nazale pe nara blocată sau chiar sângerări
Prim ajutor – obiecte blocate în nas la copii:
Sunați urgent pediatrul sau mergei la camera de gardă.
Nu îndepartați singuri obiectul cu pricina., sigur îl veți mai mult. Apar și alte pericole plus că îngreunați procedura medicală de eliminare
Prevenție – obiecte blocate în nas la copii:
Eevitați să țineți în preajma copilului obiecte de dimensiuni reduse. Vor fi tentați să le înghită, să le introducă în nas sau în ureche, fie că sunt piese de lego, pastile din gumă, nasturi ori bucățele de șervețel.
Citește și despre:
In vacanta cu bebe – Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor?
Soluții eficiente pentru tratarea înțepăturilor de insecte la bebeluși
Cel mai bun spray împotriva insectelor pentru bebeluși și copii?
COD ROȘU – Pielea copiilor și iritațiile de vară
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.