Dragostea pentru lectura se invata de mic. Exemplul personal pe de o parte si alegerea inspirata a primelor povesti pot insemna enorm. Iata cateva sfaturi pentru primele povesti potrivite pentru micutul tau!
Lumea cartilor este fascinanta! Daca i-o vei prezenta celui mic intr-o maniera inspirata, il va atrage ca un magnet, il va prinde ca intr-o capcana si il va insoti pe tot parcursul vietii. Cartile ne invata, ne ajuta, ne stimuleaza imaginatia, ne aprind dorinta de cunoastere.
Cele mai inspirate prime povesti pentru copilul tau
Omida mancacioasa. Eric Carle, autorul acestei minunate carti pentru copii mici si foarte mici, semneaza pe coperta catorva titluri de mare succes in randul picilor.
Povestea este memorabila si nu si-a pierdut farmecul nici in prezent, desi prima editie a cartii a aparut in 1969. Ilustratiile sunt vesele, cartea are orificii numai bune ca sa tina degetelele mici ocupate.
Este povestea unei omide putin cam lacome, care mananca intr-o zi un amestec fascinant de alimente si care in cele din urma se transforma intr-un fluture.
Cel mic va invata denumiri de feluri de mancare, va primi o lectie – optimista totusi – despre lacomie si va invata despre metamorfoza celor mai urate fiinte, care brusc devin absolut minunate.
Ghici cat de mult te iubesc este un alt titlu minunat pentru cei mici. Sam McBratney creeaza un univers minunat, plin de dragoste, in culori pastelate.
Puiul iepuras si taticul sau isi declara unui altuia iubirea, intr-o poveste despre dragostea neconditionata.
Cel mic va invata despre cat de mult este iubit de catre parintii sai, ca si parintii-animale isi iubesc enorm puii, ca dragostea parintilor pentru copiii lor este de nestramutat si nu se poate intampla nimic care sa ii faca pe mami si pe tati sa ii iubeasca mai putin.
Vrei sa fii prietenul meu? este titlul unei povesti indragite despre un soricel care incearca sa isi gaseasca un prieten si care alege cele mai nepotrivite animale.
Copilul tau va avea ocazia sa invete denumirile multor animale, sa cunoasca cate o particularitate definitorie a fiecaruia dintre ele.
De asemenea va invata despre semnificatia prieteniei si despre faptul ca prietenii trebuie alesi cu grija.
Ridichea uriasa este o alta alegere care de-a lungul timpului s-a dovedit amuzanta pentru nenumarati copii. In gradina unor batranei creste o ridiche uriasa, pe care acestia nu reusesc sa o scoata singuri din pamant.
In ajutorul lor vin rand pe rand toate animalele din gospodarie.
O ocazie minunata pentru micutul tau sa invete sa denumeasca animalele domestice si sa invete o lectie importanta despre colaborare si despre intrajutorare.
Ratusca cea urata poate fi un punct de plecare minunat in procesul de a-l invata pe cel mic despre increderea in sine si in puterile sale.
Ratusca ciudata, izgonita de toate animalele din ograda, va creste si se va transforma de fapt in una dintre cele mai gratioase pasari din lume, invidiate pentru aspectul lor minunat.
Reversul medaliei este reprezentat de povesti pe care poate ar trebui sa le citesti cand copilul mai creste.
Hansel si Gretel este o poveste clasica pe care ar fi pacat ca cel mic sa o rateze. Dar credem ca ar trebui sa ii citesti varianta originala abia cand mai creste un pic.
Faptul ca mamele pot muri, ca tatii se pot recasatori cu femei care sa ii urasca pe copii si care sa ii poata convinge pe tatici sa ii abandoneze, minciuna spusa copiilor si lasarea lor in padure sunt, in ciuda finalului fericit, cam dure pentru un copil mic.
Basmele semnate de Andersen fac parte din categoria povestilor pentru copii marisori. Doza de realism din ele le face cam greu de digerat de catre copiii mai mici de 5-6 ani.
Desi sunt povesti clasice care trebuie citite, ele mai pot astepta cuminti pe raft pana cand cei mici nu mai sunt atat de mici.
Nici povestile lui Creanga nu sunt pentru stomacul tuturor. Peretii manjiti cu sangele iezilor si capetele ranjite lasate in geam sau bataia cauzatoare de moarte administrata de catre nurori soacrei celei „cu ochi la spate” pot fi si ele cam mult pentru un copil.
Care a fost prima poveste pe care i-ai citit-o copilului tau? Care a devenit povestea lui preferata?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.