Prima întâlnire dintre părinți și bebeluș este unică și irepetabilă. E începutul unei mari iubiri, o conectare afectivă care se construiește pas cu pas, dar care începe din acel moment magic.
Ce caracterizează prima întâlnire dintre mamă și bebeluș la naștere?
Această primă întâlnire a fost deja precedată de alte întâlniri, în timpul examinărilor ecografice din timpul sarcinii. Ne întâlnim copilul pentru prima dată în timpul primei ecografii. În luna a 3-a cu ultrasunetele 3D, îl vizualizăm, doctorul ne spune că are o dezvoltare normală, putem să îi vedem degețele (toate 10), mâinile, ochii… Și, un alt punct fundamental, îi putem cunoaștem sexul. Cert este că până la naștere copilul este fanteziat.
Este întotdeauna atât de puternică prima întâlnire adevărată după naștere?
Cred în dragoste la prima vedere deoarece sunt mămică! Există întotdeauna o magie incredibilă atunci când nou-născutul este pus pe burtă sau în brațele mamei sau ale tatălui său imediat după naștere? Da! Mama are un sentiment de trăire extraordinară: fetița sau băiețelul este acolo, acum, cu adevărat. Bebelușul apare ca o persoană la prima vedere cu care abia așteptai să te întâlnești. Unicitatea primei întâlniri dintre părinți și bebe este de la sine înțeleasă. Atunci se întâmplă ceva extraordinar: stabilirea treptată a conectării afective, începutul unei mari iubiri.
Piele pe piele
Timp de una până la două ore după naștere, nou-născutul experimentează o perioadă de trezire calmă și vigilență propice discuțiilor, învățării și memorării. O parte din motivul acestei stări de atenție este eliberarea de catecolamine în corpul nou-născutului, un hormon care îl ajută să se adapteze fiziologic la noul lor mediu. La rândul ei, mama secretă o cantitate de oxitocină, „hormonul iubirii” sau „hormonul atașamentului”, care contribuie la această stare de „preocupare maternă primară”. Cele două ore de la naștere sunt așadar un moment privilegiat pentru prima întâlnire dintre mamă și copil. Citește pe larg despre: Câtă magie are loc într-o oră bebelușească?
Dacă nașterea a decurs bine, nou-născutul este prezentat mamei încă de la naștere, ideal „piele pe piele”: este așezat gol, acoperit pe spate după ce a fost uscat, pe burta mamei. Acest contact piele-piele din primele minute de viață și prelungit (90 până la 120 de minute) permite o tranziție lină între lumea in utero și viața actuală și promovează adaptarea fiziologică a nou-născutului prin diferite mecanisme.
– menținerea eficientă a temperaturii corpului;
– un echilibru mai bun al glucozei din sânge;
– o mai bună adaptare cardio-respiratorie;
– adaptare microbiană mai bună;
– o scădere marcată a plânsului.
De asemenea, se crede că contactul piele la piele favorizează stabilirea legăturii mamă-copil, în special prin secreția hormonului oxitocină. „Această practică de contact intim în primele ore după naștere poate facilita comportamentul de atașament și interacțiunile dintre mamă și copil prin stimuli senzoriali precum atingerea, căldura și mirosul. „. CITEȘTE ȘI: Cum percepe bebe nașterea în fiecare stadiu, ce simte în acele momente pas cu pas
Magia primei întâlniri dintre mami și bebe
În fotografiile nou-născuților din sala de naștere, ceea ce este adesea uimitor este această privire profundă a nou-născutului la doar câteva minute de viață. Pentru specialiști, acest aspect este unic, deosebit. Dacă lăsăm copilul în prezența mamei sale, privirea primei jumătăți de oră va juca un rol fundamental și fondator. Acest moment unic între mamă și copil are rol de „bonding”, în sensul că favorizează și întărește atașamentul mamă-copil dar și tată-copil. „Efectul asupra părinților este foarte puternic și îi marchează într-un mod pozitiv, provocând emoții puternice, având astfel un efect parental care nu trebuie neglijat”. Primele momente din viața bebelușului în sala de nașteri alături de mama sa sunt magice și esențiale pentru a favoriza această conexiune inedită. CITEȘTE ȘI: De ce e bine să amâni prima băiță a bebelușului?
Alăptarea timpurie
Se recomandă ca „mamele să înceapă să-și alăpteze copiii într-o oră de la naștere. Imediat după naștere, nou-născuții trebuie așezați piele-pe-piele cu mamele lor timp de cel puțin o oră. Cele două ore din sala de nașteri sunt momentul ideal pentru o alăptare timpurie pentru mamele care doresc să alăpteze, dar și pentru cele care doresc să ofere bebelușului o singură „alăptare de bun venit”. Acest moment este un moment special de interacțiune cu bebelușul și din punct de vedere nutrițional îi permite să beneficieze de colostru, denumit și aurul lichid, acesta fiind un lichid gros, gălbui, foarte bogat în proteine și diverși factori de protecție, prima masă a nou-născutului.
Un bebeluș știe să sugă încă de la naștere, atâta timp cât îi sunt oferite condițiile optime. „Diferitele studii au arătat că bebelușii ținuți pe sânul mamei lor imediat după naștere prezintă un comportament caracteristic înainte de prima hrănire. Primele mișcări, efectuate după 12 până la 44 de minute, au fost urmate de o fixare corectă a sânului însoțită de o alăptare spontană, după 27 până la 71 de minute. După naștere, reflexul de sugere este optim după 45 de minute, apoi scade, oprindu-se două ore până la două ore și jumătate”.
Din punct de vedere hormonal, căutarea sânului de catre bebeluș provoacă eliberarea de prolactină (hormonul de lactație) și oxitocină, ceea ce face mai ușor să începeți să secretati și să ejectați lapte. În plus, în aceste două ore după naștere, bebelușul se află „într-o stare intensă de acțiune și memorare. Dacă laptele curge, dacă a reușit să-l ia în ritmul său, va înregistra această primă hrănire ca pe o experiență pozitivă, pe care va dori să o reproducă mai târziu”. Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor
Această primă hrănire se face în mod ideal în timpul orei magice pentru a favoriza inițierea alaptarii dar si continuarea acesteia. Într-adevăr, „datele actuale indică faptul că contactul piele pe piele între mamă și nou-născut la scurt timp după naștere ajută la inițierea alăptării, crește probabilitatea alăptării exclusive timp de una până la patru luni și prelungește durata totală a alăptării”.
Cât timp după naștere ar trebui să tăiați cordonul ombilical?
Multă vreme s-a obișnuit tăierea cordonului ombilical care leagă nou-născutul de placentă în câteva secunde după naștere. Astăzi se recomandă să mai așteptați câteva clipe. Dar gestul în sine rămâne neschimbat, atât în practica sa, cât și în semnificația sa simbolică.
Până de curând, medicul sau moașa care a efectuat nașterea a fixat și tăiat cordonul ombilical la 10 până la 15 secunde după naștere. Astăzi, este din ce în ce mai obișnuit să o faci după un minut, așa cum este recomandat în special de OMS și Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie. Multe studii au arătat într-adevăr că clamparea tardivă este benefică pentru toți nou-născuții, fie la termen sau prematur. Aceste câteva secunde în plus limitează riscul de anemie și promovează o mai bună oxigenare. Citește pe larg despre: Secționarea întârziată a cordonului ombilical la naștere
Tăierea cordonul ombilical după naștere în practică
Doctorul sau moașa începe prin prinderea cordonului, adică punând o clemă pentru a întrerupe curgerea sângelui, înainte de a tăia sau a oferi tăticului să o facă. Ea va plasa apoi un mic forceps ombilical din plastic, la aproximativ 2 cm de ombilic. Stai linistita, cordonul ombilical nu are terminații, bebelusul tău nu va simți absolut nimic. Poate fi necesar să se preleveze sânge din cordon pentru examinări (serologia toxoplasmozei, grupa sanguină a bebelușului, căutarea infecției etc.). Moașa merge, folosind un ac și o seringă, să ia acest sânge într-unul din vasele cordonului. Este perfect nedureros și sigur. Celulele stem conținute în acest sânge pot fi într-adevăr folosite pentru a trata un pacient cu leucemie… CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși!
Neonatologul continuă să urmărească nou-născuții în prima luna de viață, pe timpul șederii în maternitate acesta se ocupă de bebe din prima clipă a nașterii până când sunt întorși acasă sau transferați la un spital regional în cazuri speciale. Prin urmare, rolul său este acela de a utiliza cât mai bine progresul tehnic și cunoștințele care s-au înmulțit în ultimii ani pentru a îmbunătăți îngrijirea, supraviețuirea și calitatea vieții nou-născuților.
Citește pe larg despre:
Care este rolul medicului neonatolog?
În ce cazuri intervin unitățile de îngrijire neonatală?
Secțiunea cordonului ombilical la naștere
Prima nota la naștere – scorul Apgar
Când și ce vaccinuri primește nou-nascutul imediat după naștere
Analize, teste suplimentare până la externarea din maternitate
Motivele spitalizării neonatale
Complicații la naștere: aspirarea de meconiu
Părinții pot participa la îngrijirea nou născutului prematur?
Alimentația adecvată a nou născutului prematur
Riscurile pentru nou-născut în secția de neonatologie
Întărirea legăturii mamă/copil
Aici: Ce se întâmplă cu nou născutul în sala de naștere și până la externare, ne spune NEONATOLOGUL
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.