Felul doi pentru copii: rețete delicioase din copilărie
Descoperă felul doi pentru copii, preparate cu drag de mama acasă. Continuăm seria rețetelor culinare pe care ni le amintim cu drag din copilărie, prin 10 sugestii, una mai bună ca alta, ce rezistă în topul preferințelor noastre, indiferent în ce etapă a vieții ne-am afla. Vom aduce în atenție feluri precum ostropelul, mămăliguța cu unt si brânză, bureții ori puiul cu smântână, musacaua, chiftelele marinate și altele.
Alcătuiți împreună cu copilul meniul zilei, țineți cont de ce vrea el să mănânce la felul doi și de modul în care vrea să-i preparați alimentele. M-am tot gândit la semnificația expresiei – bun ca la mama acasă – și am constatat că plăcerea de a mânca acel ceva e dată de un cumul de factori, nu doar de ingredientele folosite și felul în care erau pregătite. Ci și de bucuria de a sta la masă în familie, cu cei mai dragi ai tăi alături, de ocrotirea primită, de blândețea părinților, bunicilor, de nostalgia casei tale, a mediului înconjurător, a spațiului în care îți desfășurai existența. Nu în ultimul rând, includ aici și contribuția picului de suflet al celei/celui care gătea.
Mama e un termen generic, mâncarea putea fi la fel de bine făcută de tata, bunica, bona, mătușa ori doamna Nuți de la grădi (fiica mea nu uită niciodată și poftește uneori la ostropelul servit la prânz, în anii ei de gradiniță, un deliciu nemaiîntâlnit și de neegalat până în prezent, în ciuda repetatelor mele încercări de a-l reactualiza, chiar urmărind o mulțime de rețete ale celor mai dibaci chefi. Adică e gustos dar nu-i ca acela).
Bucură-te de preparatele de felul doi pentru copii, preparate cu drag de tine acasă. Rețete savuroase care îi vor cuceri pe cei mici. În vremurile în care ni se livrează informația cu caracter publicitar despre ce trebuie frecvent să consumăm, îndreptați-vă atenția spre gătitul în casă ( în măsura în care timpul vă permite), astfel încât cartofii prăjiți plus sucurile colorate și acidulate să nu devină favoritele copiilor voștri. Împreună către un comportament alimentar sănătos!
Prânzul – Felul doi pentru copii
10 sugestii de rețete culinare cu un plus de ingrediente sufletești
MI-E POFTĂ DE COPILĂRIE
- Ostropel de pui
- Pui cu smântână
- Mămăligă cu brânză ( urs de mămăligă )
- Macaroane cu branză
- Musaca de cartofi
- Ardei umpluți
- Spanac cu ochiuri
- Chiftele de carne
- Șnițele cu cartofi piure
- Ficăței cu ceapă
Felul doi pentru copii – Ostropel de pui
Ingrediente (pentru 5 porții)
– 1 kg carne de pui (piept/pulpe/aripi)
– 5 linguri de ulei
– 5 căței de usturoi feliați
– 5 căței de usturoi pisați
– 1 l suc de roșii
– 1 lingură cimbru uscat
– sare (cam 2 lingurițe ori după gust)
– un praf de piper
– 1 legătură pătrunjel verde (tocat mărunt)
Mod de preparare:
Într-o cratiță (sau o tigaie mai înaltă înaltă și încăpătoare) puneți bucățile de pui la prăjit în ulei (pe ambele părți, la foc mediu) maxim 5 minute (dacă doriți să evitați prăjitul, puneți carnea de pui într-un vas de sticlă cu ceva mirodenii și un praf de sare, la cuptor timp de 30 minute). Presărați-le cu sare și piper. După ce s-au rumenit, scoateți-le pe un platou, iar în uleiul rămas căliți usturoiul pisat până ce devine auriu (nu mai mult ca va căpăta un gust amar). Turnați sucul de roșii. Presărați cimbrul uscat și așteptați să înceapă să clocotească. Adăugați carnea, acoperiți cu un capac și lasați să fiarbă 30 minute (sau până ce carnea se frăgezește). Apoi aromatizați cu feliuțele de usturoi, fierbând compoziția încă 10 minute. Imediat după ce opriți focul, aromatizați cu pătrunjel verde tocat. Se servește cu mămăligă ori piure de cartofi.
* Ingredientele iuți precum piperul, usturoiul, chilli pisat, vârful de la ardeiul iute sunt tolerate de mulți copii, ba chiar unii dintre ei acceptă mai ușor alimentele condimentate în locul celor simple, iar aici mă refer în special la legume.
** Sucul de roșii se poate prepara ușor în casă, fierbându-le 30 minute și apoi trecându-le prin sită, pentru a se elimina semințele și pielițele. Sau folosiți produsul conservat.
ÎNCEARCĂ ȘI:
Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Felul 2 pentru copii – Pui cu smântână
Ingrediente (5 porții)
– 1 kg piept de pui, tăiat cuburi
– 2 l apă
– 3 morcovi tăiați rondele
– 1 ardei gras
– 1 ceapă
– 1 țelină mică
– 1 pătrunjel (rădăcină)
– 1 legătură pătrunjel verde tocat
– 1 lingură de sare
– 5 linguri smântână grasă
– 2 linguri de făină
Mod de preparare:
Într-o cratiță potrivită, puneți carnea la fiert. Când dă în clocot, spumați până la limpezire. Adăugați ceapa, ardeiul gras, țelina și rădăcina de pătrunjel, toate curățate și lăsate întregi sau, dacă sunt mari, tăiate în jumătăți (ca să le puteți elimina ușor când sunt moi). Presărați și sarea. După circa 15 minute, introduceți în vas morcovii tăiați rondele. Continuați fierberea încă 30 minute, până ce ingredientele devin moi. Cu o furculiță ori cu spumiera, scoateți cu grijă legumele întregi. În amestecul de zeamă, carne și morcovi rămas turnați compoziția formată din făină dizolvată în puțina apă și smântână s-o aveți pregătită dinainte). Amestecați încet, încet, cu lingura de lemn să nu se prindă de fundul cratiței. În 15 minute e gata (în sosuri sau mâncaruri îngroșate, făina trebuie să fiarbă 10-15 minute). Aromatizați cu pătrunjel verde tocat. Se servește cu mămăligă.
Mămăligă cu brânză (urs de mămăligă)
Ingrediente
Pentru mămăligă
– 500 gr mălai grișat
– 1+1/2 l apă
– 1 linguriță sare
– 50 gr lapte ( opțional )
Umplutura pentru 4 porții
– 200 gr telemea de oaie / vacă (dată pe răzătoarea mare)
– 4 cuburi de unt
– 4 ouă ochiuri (opțional)
– 1 ceapă de apă
Mod de preparare:
Puneți apa și sarea la fiert într-un ceaun. Când clocotește, turnați în ploaie mălaiul amestecând ferm cu un tel lunguieț (punga de mălai într-o mână, telul în cealalată). Lasați la fiert minimum 20 de minute. Amestecați din când în când pentru a nu se forma cocoloașe. Spre final puteți adăga un pic de lapte, nu-i schimbă gustul dar îi îmbunătățește textura. O răsturnați pe un tocător de lemn ori într-un castron.
Luați cu lingura o bucată din ea, o așezați pe farfurie, îi faceți în mijloc o scobitură pe care o umpleți cu unt. Acoperiți cu încă o bucată de mămăligă. Presărați din abundență telemea de oaie ( dată pe razătoarea mare ori, pur și simplu sfărâmată cu furculița ). Opțional, peste stratul de brânză se așează un ochi ( ou prăjit în ulei ). Se servește fierbinte, cu ceapă de apă roșie . Iaurtul ori laptele se potrivesc perfect langă acest fel de mâncare.
De asemenea, puteți lua bucați de mărimea unui măr pe care le umpleți cu unt și telemea. Rotunjiți-le frumos în mână. Se coc în cuptor 10-15 minute, până devin rumene, iar în interior brânza e topită. De aici provine denumirea de Urs de mămăligă.
* Telemeaua se poate înlocui cu brânză de burduf ori cu brânză proaspătă de vacă, caz în care adăugați și o lingură de smântână.
** Cumpărați lactate direct de la producători (care evident respecta normele sanitar-veterinare prevazute de ANSVSA privind vanzarea directa a produselor primare).
* Nu va speriați dacă mămăliga se prinde de fundul ceaunului. Se curață ușor dacă îl lasați peste noapte la înmuiat.
PENTRU DESERT: Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)
Macaroane cu brânză
Ingrediente (5 porții)
– 1 pachet de paste ( penne / fussli / tagliatelle )
– 100 gr unt
– 1 lingură cu făină
– 1 pahar cu lapte
– 100 gr telemea rasă
– 100 gr cașcaval ras
– 100 gr mozzarella rasă
– sare după gust ( doar dacă este necesar )
– un praf de piper
– un praf de nucușoară
– 3 linguri de parmezan
– 2 linguri de pesmet
Mod de preparare
Fierbeți pastele în apă cu sare timp de 10 – 15 minute (opțional, cu 1 lingură de ulei, cât să nu se lipească intre ele).
Separat, într-o cratiță mai înaltă puneți făina în untul topit și lungiti treptat cu lapte, amestecând ferm, până obțineti un sos îngroșat, fără cocoloașe (la foc mic). Încorporați brânzeturile rase, aromatizați cu nucușoară și piper. Adăugați sare doar dacă este necesar. Lăsați amestecul să fiarbă 5 minute, apoi aproximativ 20 minute la răcit, ca atunci când puneți și smântâna, aceasta să nu se brânzească. Combinați cu pastele fierte și așezati-le într-o tavă potrivită, tapetată cu hârtie de copt sau doar unsă cu puțin unt. Presărați parmezan și apoi un praf de pesmet, așa încât rumenirea să capete o culoare apetisantă. Coaceți 35-40 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade C (grijă multă să nu se rumenească în exces). Se servesc calde.
*Cutiile ori pungile cu paste se comercializează de regulă în varianta de 400 gr.
**Savoarea felului e dată de nucușoară.
*** Folosiți orice brânzeturi aveți prin frigider, nu există o regulă în a le combina.
Ardei umpluți (6 porții)
Ingrediente
– 1 kg de carne semigrasă tocată ( de pui, curcan,porc, vită ori amestec )
– 2 cepe mari
– 4 linguri de orez
– 2 ouă
– 3 linguri de bulion
– 1 legătură mărar verde ( tocat fin )
– 1 legătură de pătrunjel verde ( tocat )
– 1 lingură sare
– un praf de piper
– 1 linguriță boia de ardei dulce
– 1 morcov dat pe răzătoarea mică ( opțional )
– smântână / iaurt grecesc
Mod de preparare:
Se amestecă bine carnea, ceapa, orezul, ouăle, sarea, boiaua, piperul și mărarul.
Se aleg 12-13 ardei grași, de mărime potrivită. Se spală și li se taie un capac în jurul codiței. Eliminați semințele. Se umplu cu tocătură. Se așează într-o tavă înaltă, iar deasupra se toarnă apă cu bulion cât să-i cuprindă. Se pun 2 ore la cuptor ( 180 grade C ) Verificați-i din când în când. În cazul în care se rumenesc prea tare, acoperiți tava cu o foile alimentară de aluminiu. Când sunt gata, presărați în zeama rămasă patrunjel verde tocat. Serviți-i cu smântână ori cu iaurt grecesc.
* Alegeți ardei grași albi (cei roșii sunt prea mari pentru o porție de 2)
** Dacă preferați sosul mai dens, îi puteți îngroșa cu o lingură de făină (amestecată cu apa și bulionul)
*** Sosul e și mai gustos dacă îi adăugați 1 lingură de vegeta bio (din legume naturale, fără aditivi și coloranți alimentari)
**** Nu e nevoie să căliți tocătura. Sunt delicioși și așa, umpluți cu ingredientele crude.
Musaca de cartofi
Ingrediente
– 1 kg carne tocată de vită (mânzat/porc/amestec)
– 1 kg cartofi, tăiați rondele
– 2 – 3 cepe tocate mărunt
– 1 ardei gras tocat mărunt
– 2 – 3 linguri bulion
– apă cât cuprinde vasul
– 1 lingură sare
– un praf de piper
– 1 linguriță boia de ardei dulce
– 5 ouă
– 1 legătură mărar
– 2 linguri ulei
Mod de preparare
Într-o tigaie mai înaltă, căliți în ulei încins carnea, ceapa și ardeiul gras. Amestecați ușor și picurați câte puțină apă. E gata în 10-15 minute (veți observa cum carnea își schimbă culoarea). Condimentați cu sare, piper, boia.
Cartofii tăiați rondele alternează cu carnea înăbușită în 5 straturi aranjate într-o cratiță potrivită și unsă cu ulei ( 3 de cartofi, 2 de carne ). Turnați deasupra apă cu bulion și cu un praf de sare (ori o lingură mirodenii bio uscate, din ingrediente naturale, fără e-uri). Se dă la cuptor sa scadă, la 180 grade C, timp de 2 ore. Cu 20 minute înainte de a fi gata, scoateți cratița și puneți deasupra ouăle bine batute cu un praf de sare si mărar. Se va forma un strat ca de omletă, aspectuos și delicios în combinație cu musacaua. Se lasă puțin la răcit cât să se poată lua din cratiță porționată frumos. Se servește caldă, cu iaurt grecesc sau smântână.
* Alegeți cartofii roșii deoarece nu se sfărâmă dacă stau 2 ore în cuptor.
** Alegeți carne slabă, nu cu multă grăsime, ca și la chiftele.
*** Nu va chinuiți cu perpelirea feliilor de cartofi în ulei așa cum vi se recomandă în majoritatea rețetelor. Rezultatul nu e cu mult mai bun, așadar munca depusă în plus nu se justifică.
Spanac cu ochiuri
Ingrediente
– 2 kg spanac
– 50 gr unt
– 150 gr lapte (o jumătate de cană)
– 1 lingura sare
– 4 ouă pentru prăjit (ochiuri)
Curățați spanacul de tulpinile groase, spălați-l și puneți-l la fiert într-o oală mare, în apă clocotită cu sare. În 20- 25 de minute e gata. Scurgeți-l și lăsați-l la răcit atât cât să-l puteți toca mărunt. Apoi, puneți-l într-o cratiță cu unt și căliți-l câteva minute. Se lungește cu lapte gras (3,5 %). Țineți-l puțin pe foc să fiarbă. Serviți-l cald, cu ochiuri (sau cu ouă moi și usturoi verde).
Ouăle pentru prăjit (la fel ca și cele pentru fiert moi) trebuie să fie foarte proaspete. Spargeți-le și puneți-le ușor într-o tigaie cu ulei încins. Presărați-le cu sare. Rumeniți-le la foc mic câteva minute. Se scot cu ajutorul spumierei (lingura cu găuri).
Șnițele cu cartofi piure
Ingrediente
– 1 kg piept de pui
– 3 linguri făină ( pline cu vârf )
– 3 ouă
– 1 linguriță sare
– un praf de piper
– ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Tăiați pieptul de pui în fâșii de un deget și sărați-le. Separat, într-un castron încăpător, faceți un sos gros din făină, ouă bătute, un praf de sare și un praf de piper (să fie de consistența unei smântâni grase). Prajiți pe ambele părți carnea dată prin sos, la foc mediu, într-o tigaie cu ulei încins. Scoateți șnițelele pe un platou tapetat cu șervet din hârtie pentru a li se absorbi excesul de grăsime. Se servesc calde, cu piure, salată verde sau murături alături, în funcție de preferințe.
* Piureul se face din 1+1/2 kg cartofi albi, curățați taiați în sferturi și fierți în apă cu sare, timp de 25-30 minute (până devin moi). Se pasează în combinație cu 100 gr unt și 100-150 gr lapte până la omogenizare. Optional se pune o lingură cu smântână.
** Alegeți murături în saramură.
Chiftele de carne
Ingrediente
– 1 kg de carne semigrasă tocată (de pui, curcan,porc, vită ori amestec)
– 2 cepe mari
– miezul de la 2 felii de pâine înmuiat în apă ori lapte
– 2 ouă
– 5 căței de usturoi bine pisați
– 1 legătură mărar verde (tocat fin)
– 1 lingură sare
– un praf de piper
– un praf de nucușoară
– 1 cartof curățat și dat pe răzătoarea mică (opțional)
– ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Cât timp pâinea stă într-un bol cu apă/lapte la înmuiat, amestecați foarte bine într-un castron încăpător restul ingredientelor, până la omogenizare (folosiți o lingură de lemn după care amestecați ferm cu mâna). Adăugați apoi și miezul de pâine, stors și pasat cu furculița. Rolul acesteia e de a face chiftelele mai fragede și mai pufoase. Luați cu lingura din compoziție și formați cu mâna umedă chiftele (bile pe care le puteți turti un pic). Prăjiți-le pe ambele părți, la foc mediu, într-o tigaie cu ulei încins. Le scoateți ușor pe un platou tapetat cu un servet de hârtie (să se excesul de ulei). Se servesc cu piure de cartofi.
Un plus de savoare e oferit de un sos de roșii turnat fierbinte peste chiftele sau chiar dat în câteva clocote împreună cu acestea. Astfel devin marinate. (o lingură de unt, 500 gr suc de roșii gros din conservă, 2 foi de dafin, 1 linguriță miere, 1 linguriță oțet, căteva frunze de țelină, un praf de sare, un praf de piper – se fierb câteva minute până amestecul se îngroașă). Se pot servi și cu mămăligă.
* Dacă adăugați un albuș făcut spumă (cu mixerul), o lingură de smântână și un vârf de cuțit de bicarbonat, le modelați mai mari ( cam cât căușul palmei ), le tăvăliți prin pesmet fin și le prăjiți în mult ulei, înseamnă că ați pregătit pârjoale moldovenești. Merg perfect cu salată de sfeclă roșie.
Ficăței cu ceapă
Ingrediente
– 1 kg de ficăței de pasăre
– 3 cepe tăiate solzișori
– 1 lingură oțet balsamic
– 1/2 lingură sare
– 2 foi de dafin
– un praf de nucușoară
– 3 linguri de ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Spălați ficățeii, amestecați-i cu ceapa și puneți-i în ulei încins, la foc mic, într-o tigaie mai înaltă. Lăsați-i să fiarbă înăbușit (acoperiți tigaia cu capac). Amestecați-i din când când, să se rumenească pe toate părțile. În primele 30 minute nu le adăugați apă. Dacă este nevoie, o s-o faceți puțin câte puțin, mai târziu, când sucul propriu a scăzut de tot. Gustul bun se dă spre sfârșit, după circa o oră, când sunt aproape gata. Adăugați sarea, piperul, foile de dafin, oțetul, nucușoara. Abia acum prind culoarea brun-inchis specifică preparatelor trase la tigaie. Veți constata că ficățeii au devenit fragezi, iar ceapa s-a înmuiat atât de mult încât s-a transformat într-un sos gros. Se servesc calzi, cu piure / mămăligă și murături.
Cu speranța perpetuării unor aspecte ale tradițiilor culinare românești, vă încurajăm să incercați recomandările noastre de rețete ca laa mama acasă, adăugând la fiecare rețetă un pic de suflet și un strop de pasiune. Satisfacția de a le face pe plac celor mici și celor mari se va măsura în zâmbete, aprecieri și mulțumiri. Pofta mare, tuturor!
ÎNCEARCĂ ȘI:
7 Rețete rapide și savuroase pentru copii | PORȚIA DE IMUNITATE
Cartoful alb la bebelusi | Cand se introduce in alimentatia bebelusului?
Supa crema de cartofi dulci pentru bebelusi de la 7-8 luni
Piure de cartofi dulci si conopida pentru bebelusi de la 8-10 luni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.