Sarcasmul si simtul umorului caracterizeaza o minte sanatoasa si un spirit ager. Tu cum iti amintesti prima aniversare a copilului tau? Care a fost cea mai memorabila petrecere a sa? Sa faci fata petrecerilor de copii este deja o provocare. In afara de copii, nimeni nu se prea distreaza, pentru simplul fapt ca stresul ca totul sa iasa bine si toata lumea sa fie in siguranta este prea mare. Dar dupa ce ai trecut prin atatea nopti de nesomn si tot felul de aventuri in cursul primului an de viata al bebelusului (de genul scaunului plutitor in apa de baie 😁), poti privi prima aniversare ca pe un ritual de trecere. Iata la ce poti sa te astepti de la prima zi de nastere, cunoscuta si ca petrecerea de taiere de mot, sau de la…urmatoarele.
Muzica. In afara cazului in care DJ-ul este perfect instruit caror cereri sa raspunda, muzica petrecerii va sfarsi invariabil la melodii din Cutiuta Muzicala, Regatul de Gheata sau Cartea Junglei. Te sfatuim sa optezi pentru Cartea Junglei, lumea se va distra teribil imitandu-l pe urs 😁.
Dispute. Desigur, parintii se vor certa pe ultima sticla de bautura preferata, asta este deja subinteles. Dar va fi plin si de copii mici, care se cearta de la orice. Serios, de la orice. De la cadourile sarbatoritului, pana la cine are voie in piscina cu bile (ai ghicit, doar “eu”, nimeni altcineva), cine mananca ultimul sticks cu susan. Si daca nu exista un motiv clar de cearta, inseamna ca deja toata lumea si-a depasit ora de somn, asadar certurile se transforma in tantrumuri.
Cineva va strica tortul. Sau momentul tortului. De fapt, asemeni minionilor care au ca scop distrugerea lumii, copiii mai mici de 3 ani au ca scop distrugerea tortului. De indata ce il vor vedea – sanatos, facut in casa sau la comanda, fara zahar, din ingrediente bio, naturale, cu greu procurate – se vor repezi sa infiga macar un degetel in el. Stiu ei cat de delicioasa este frisca de pe rochita Peppei si pur si simplu nu se pot abtine. Si nici nu dau doi bani pe numarul de ore pe care le-ai petrecut pe Pinterest, cautand retete si decoruri perfecte. Citește pe larg despre: Ce înseamnă şi cum se educă disciplina la vârsta de 1 an? Explică, arată, explică încă o dată
Va mirosi a … caca 😁. Nu se stie de ce, la orice petrecere exista un parinte care nu e constient de mirosul persistent din aer, provenit de la un scutec. O lege nescrisa este aceea ca scaunele voastre se vor afla la aceeasi masa. De fiecare data cand scutecul mirositor se misca mai mult de 3 cm, ochii iti vor lacrima, dar parintele va fi incapabil sa perceapa mirosul intepator. Dupa vreun sfert de ora in care ti-ai tinut respiratia, singura solutie la care te mai poti gandi este ca tu insuti sa verifici scutecul propriului copil intr-un mod cat mai ostentativ, intrebandu-te in gura mare daca “Nu cumva de la tine vine mirosul asta?”. Este posibil ca, de fapt, copilul tau sa nu mai poarte scutec de luni bune, si sa nu inteleaga ce doresti de la el, noroc ca nu ai apucat sa te lauzi cu reusita voastra. In cele din urma, daca esti suficient de zgomotoasa, si celalalt parinte se va prinde ca ceva nu e in regula.
Mancarea gustoasa va ramane neatinsa. Pe masa se va afla un amestec impresionant de alimente sanatoase. De la primul pas facut in sala, toti invitatii vor descoperi sandvisuri delicioase, sushi, hummus, fructe si legume pe saturate, combinate in cele mai exotice si studiate decoruri. Toate vor ramane neatinse, deoarece copiii mici vor cere, fara exceptie, junk food. Biscuitii dulci se vor termina in primele 5 minute, prajiturelele si gustarile sarate la fel. Tot ceea ce contine macar 80% zahar va disparea in prima jumatate de ora (daca parintii limiteaza consumul copiilor lor, altfel e posibil ca ultimii sositi sa nu mai prinda nici macar o firimitura), si tot restul gustarilor vor fi consumate de gazda in zilele urmatoare.
Comportamente ilustrand deviatii maniacale. Dupa ce fiecare copilas a inghitit cel putin 100g de zahar pur, lucrurile scapa de sub control complet. Toata lumea alearga in toate directiile, intr-o incapere destul de mica, in acelasi timp. Tati dupa mami, mami dupa copil, copilul, nu se stie dupa ce. Vor fi tipete, urlete, strigate, crize de nervi. Unele, apartinand micutilor. Citește pe larg despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Lumanarea cu cea mai lunga durata de ardere. OK, oricat de antipatici ne-ar face lucrul asta, trebuie sa o spunem: la un an, copiii nu sunt deloc buni la suflat in lumanari. Si lucrurile nu se imbunatatesc semnificativ in urmatorii cativa ani. Si desigur, in lumanare trebuie sa sufle sarbatoritul de macar 5 ori pana se face cea mai buna poza, si fiecare dintre invitati de minim 3 ori, ca toata lumea sa fie multumita. Pentru o petrecere de dimensiuni medii, estimam peste 100 de “suflat in lumanari” reusite – pentru fiecare dintre ele, calculeaza inca 2 – 5 tentative nereusite. Atentie: daca un adult inspirat, dar insuficient de discret, decide sa ajute, iar copilul il descopera, intreaga sarada trebuie reluata de la zero. Daca tortul este unul natural, e bine sa cumperi o vitrina frigorifica deschisa in care sa fie tinut in tot acest timp.
Plecatul de la petrerece este dureros. Calculeaza un numar de tantrumuri egal numarului de copii invitati. In timp ce gazdele privesc in jur la ce e de strans si de intreaba cum de nu a mai ramas nici un strop de vin, pe nicaieri, de parca ar fi disparut de pe fata pamantului. S-or fi taiat iar toate viile?
Toata lumea manifesta SSPTPA. Aceasta este prescurtarea pentru Sindrom de Stress Post-Traumatic Post-Aniversar. Nu glumim, iti poti consulta medicul in legatura cu asta. Sarbatoritul sufera pentru ca ziua lui a trecut. Invitatii, pentru excesul de zahar. Gazdele pentru ca au strans balticele de pipi de pe podele si resturi de frisca din sifoniere. Ei se jura ca este ultima oara cand fac asta. Pana la anul. Ceilalti parinti pentru ca sunt siguri, fiecare dintre ei, ca gresesc fundamental in modul in care isi cresc copiii. Dar tu, tu poti sa fii mandra. Ai reusit. Ai supravietuit si le poti povesti si altora. Nu uita, insa, de mentiunea Acord parental obligatoriu, impusa de CNA pentru orice comedie neagra. Citește pe larg despre: LA MULȚI ANI, COPILĂRIE! 10 Rețete delicioase de torturi de casă pentru copii (după 1 an)
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.