Pasca dulce preparata cu ocazia Pastelui este unul din preparatele specifice acestei sarbatori crestine. Pasca simbolizeaza sacrificiul si invierea. Forma rotunda aminteste de coroana de spini in timp de crucea de aluat din mijlocul ei de rastignirea lui Iisus. Pasca se prepara cu branza dulce si stafide. Gustul ei semnifica rasplata pentru sacrificiu.
Ingrediente Pasca dulce de Paste:
Pentru Aluat:
- 600 grame faina
- 3 oua
- 5 linguri zahar
- 30 grame drojdie
- 100 grame unt
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 pahar de lapte
- un praf de sare
Pentru umplutura evem nevoie de:
- 3 cutii branza dulce de vaca
- 2-3 oua
- 5 linguri zahar
- 1 lingura faina
- 1 lingura gris
- 150 grame stafide aurii
- coaja rasa de la o lamaie (tinuta in apa in prealabil timp de o ora)
- 50 grame unt
- 100 grame smantana
- esenta vanilie
Timp de preparare: 1 ora
Timp de coacere: 1 ora
Pentru copii: de la 2 ani o feliuta subtire
Mod de preparare Pasca dulce de Paste:
- Punem ingredientele pentru aluat in masina de paine. Cand programul pentru aluat s-a terminat acoperim si lasam la cald timp de o ora.
- Separat intr-un castron pregatim umplutura dulce pentru pasca. Dam la frigider pana cand creste aluatul.
Cum se face Pasca?
- Ungem cu ulei masa de lucru si intindem o foaie groasa de 1 cm de aluat. Marimea trebuie sa fie potrivita formei in care se va coace Pasca.
- Forma pentru Pasca, preferabil rotunda, va fi unsa cu un cub de unt. Deasupra presaram pesmet alb si mutam foaia de aluat.
- E timpul sa punem umplutura dulce in forma.
- Luam o alta bucata din aluat si realizam o forma cilindrica de grosimea unui creion. O punem apoi in doua si o rasucim. Ornam Pasca de jur imprejur ca o bordura pe peretii formei.
- Deasupra umpluturii se fac diverse modele din aluat rasucit.
- La sfarstit se unge Pasca cu un ou batut si se da la copt la foc mic timp de o ora.
- Dupa ce se raceste se pastreaza in frigider si se serveste la masa de Paste.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.