Organismele modificate genetic invadeaza piata de consum. Sunt ele periculoase? Le putem evita?
Organismele modificate genetic, prezente din ce in ce mai des pe rafturile supermarketurile, cauzeaza ingrijorare in randul parintilor preocupati ca micutii lor sa manance sanatos. Sunt ele periculoase? Ii pot face rau copilului tau? Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre asta.
Populatia in crestere a planetei necesita o mai mare productivitate in agricultura. De la pesticide din ce in ce mai puternice, s-a ajuns la introducerea in agricultura a organismelor modificate genetic. Astfel au aparut soiuri de plante mai productive sau mai rezistente la daunatori.
Ce sunt organismele modificate genetic?
Organismele modificate genetic sunt plante ale caror structura ADN a fost modificata. Cercetatorii au luat practic gene (fragmente de ADN) de la alte plante sau animale, si le-au introdus in planta pe care o vor modificata.
Scopul acestei tehnici este de a ameliora productia. Porumbul modificat genetic poate avea calitati nutritive superioare, poate fi mai rezistent la conditiile climatice, la ierbicide, insecte sau anumite boli.
Cele mai frecvent modificate genetic culturi sunt porumbul, soia si bumbacul. In anul 2012, peste 90% dintre culturile de aceste plante de pe teritoriul Statelor Unite, erau soiuri modificate genetic.
Alte plante supuse adesea procesului de modificare genetica sunt alfalfa (lucerna), inul, papaya, prunele, cartofii, orezul, sfecla de zahar si rosiile.
Exista si animale modificate genetic, fie pentru scopuri legate de cercetare, fie pentru consum. Exista specii de somon care cresc mai repede, vaci care produc lapte hipoalergenic.
Consumul organismelor modificate genetic poate fi daunator pentru copilul meu?
Parerile sunt impartite. Guvernele asigura ca utilizarea organismelor modificate genetic este perfect sigura atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru populatie.
Unele grupuri de cercetatori nu sunt insa de acord. Dupa cum e de asteptat, mai ales cand e vorba despre alimentatia copiilor, convingerea generala este aceea ca, cu cat mai natural, cu atat mai sanatos.
Avand in vedere ca organismele modificate genetic contin niste combinatii de gene care nu ar putea aparea niciodata in natura, unii specialisti se intreaba daca asta nu poate avea impact pe termen lung atat asupra mediului inconjurator, cat si asupra consumatorilor.
Unul dintre motivele de ingrijorare o reprezinta alergiile, caci organismele modificate genetic pot determina aparitia unor alergeni neasteptati sau necunoscuti. Daca o persoana este alergica la o proteina sintetizata de o anumita gena, iar gena respectiva este introdusa intr-o alta planta, pot aparea alergii la produse care pana atunci erau considerate sigure. O alta posibilitate este ca, noua combinatie de gene creata, sa determine aparitia unei alergii noi, in special la copii, care sunt cei mai expusi.
Un alt motiv de ingrijorare este acela ca nu exista nici un fel de reglementari legale care sa impuna testarea organismelor modificate genetic. Nu exista standarde de siguranta care sa reglementeze daca organismele modificate genetic pot deveni nocive, sau sunt sigure.
Oponentii organismelor modificate genetic sunt ingrijorati si de faptul ca animalele modificate genetic, cum sunt pestii, pot scapa din crescatorii in mediu, si pot produce dezechilibre severe ale ecosistemelor.
Fermierii care se straduiesc sa cultive ecologic soiurile traditionale sunt de asemenea ingrijorati de faptul ca produsele lor sunt contaminate de culturile modificate genetic din vecinatate.
Pe de alta parte, argumentele in favoarea cultivarii acestor organisme sustin ca ele sunt sigure, ieftine, au productivitate superioara si reduc nevoia de folosire a pesticidelor.
De unde stiu daca un aliment contine ingrediente modificate genetic?
Este imposibil sa stii. Pe lista de ingrediente nu este mentionat acest lucru. Uleiul, aditivii alimentari, mancarea pentru bebelusi, toate pot proveni de la organisme modificate genetic, si nu exista nici o obligativitate din partea producatorilor sa mentioneze asta.
Legislatia Uniunii Europene are unele reglementari in acest domeniu, insa ele sunt insuficiente pentru a garanta ca poti cu adevarat sa eviti complet organismele modificate genetic din alimentatia familiei tale.
Iata cateva lucruri pe care le poti face:
- Sa cumperi fructe produse local.
- Sa cuperi produse etichetate ca nefiind modificate genetic. Unii producatori isi eticheteaza produsele astfel.
- Sa cumperi produse certificate ca fiind organice.
Atentie! Cumpararea legumelor de la producatorii locali nu ofera nici o garantie, pentru ca de cele mai multe ori ele provin din seminte din comert, care sunt modificate genetic. Putini producatori locali pastreaza seminte de la an la an, de la produse traditionale.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.