Vestea ca in curand vor fi tatici poate reprezenta o provocare chiar si pentru cei mai familisti barbati. Oricat de mult si-au dorit un copil, nu au cum sa nu se gandeasca la modul in care li se va schimba viata. Chiar daca nu se exteriorizeaza la fel de mult ca femeile, barbatii au si ei framantarile lor care nu le dau pace.
In perioada de sarcina, mamica si viitorul bebelus acapareaza lumina reflectoarelor. Bietul tatic aproape ca se afla intr-un con de umbra. Si totusi…cum sunt cele noua luni de sarcina pentru el?
Prin natura lor, barbatii sunt mai degraba ingrijorati de viitorul familiei. Vor reusi sa fie niste tatici buni? Sa nu repete greselile tatilor lor? Sa le ofere sotiilor si copiilor stabilitate, siguranta materiala si afectiva?
Pe masura ce sarcina avanseaza, taticii se pot simti depasiti de evenimente.
Sotiile lor se documenteaza pe internet, fac parte din grupuri de gravide sau proaspete mamici, stiu un milion de lucruri despre analize, teste, riscuri sarcina, posibile probleme, semnale de alarma.
La inceput, aceasta preocupare intensa a viitoare lor mamici a fost imbucuratoare, iar taticii s-au multumit cu rezumatul facut de sotii. Dupa un timp insa, majoritatea taticilor nu inteleg de ce sarcina nu poate fi privita ca un fenomen perfect normal, si de ce sotiile lor se comporta de parca ar fi … bolnave.
Desi cei mai multi tatici ar vrea sa se implice activ in deciziile care tin de bebelus, o mare parte dintre ei nu au aceasta sansa.
Este greu sa iti masori fortele cu o tornada, si doar stim bine ca nimic nu poate sta in calea determinarii unei viitoare mamici! Asadar, taticii ajung sa isi asume rolul de spectatori in multe privinte care au legatura cu viitorul bebelus.
Incercarile lor de a ii face sotiei mici surprize, de a-i indeplini pofte exprimate sau intuite, de a se face utili sunt apreciate mai putin decat s-ar fi asteptat. Din contra, multe dintre gravide devin preocupate exclusiv de bebelusi inca dinainte ca acestia sa vina pe lume, iar taticul se va vedea nu numai dat la o parte, dar si minimalizat in rolul sau de pana atunci.
Nasterea este momentul in care taticii au ocazia sa se implice mai mult, spre marea bucurie a viitoarei mamici.
Desi in Romania nu exista, din pacate, o traditie legata de implicarea tatalui in nasterea copilului sau, din ce in ce mai multi barbati isi doresc sa fie implicati in asta.
Nasterea in sine poate fi o incercare dificila si pentru ei, si se pot simti speriati. Sa nu uitam ca taticii nu trec prin furtuna hormonala care le ajuta pe mamici sa faca fata nasterii. Ei isi vad sotia avand dureri, vad ca se petrec lucruri pe care nu le inteleg pe deplin si care sunt cu totul in afara controlului lor. Aceasta poate fi ceva destul de infricosator pentru un cap de familie.
Privind retrospectiv, in timp ce isi tin bebelusul in brate, taticii realizeaza ca acesta a fost doar inceputul lungului drum pe care il au de strabatut alaturi de familie.
Desi este probabil cel mai dificil drum, este si cel mai frumos si mai plin de satisfactii absolut inegalabile.
Si cum tot omul, din greseli invata, cei pentru prima oara tatici se vor descurca cu siguranta mult mai bine la al doilea copil. Vor avea la fel de multe emotii, dar vor fi mult mai pregatiti pentru tot ceea ce inseamna o a doua sarcina si nastere alaturi de sotie!
Taticii din familia ta cum au „depasit” perioada sarcinii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.