Colicile sunt etapa cea mai temuta de mamici inainte de nastere, si una dintre cele mai dificile perioade de care isi amintesc mamicile care au avut parte de ea. Sa fie ceaiul un remediu pentru colici? Ceaiurile impotriva colicilor nu sunt o idee buna, din mai multe motive. Primul ar fi acela ca de fapt ele nu trateaza cauza colicilor! Afla de ce nu sunt ele potrivite pentru bebelusi si care este remediul fara gres impotriva colicilor!
Ce sunt colicile?
Colicile sunt privite de majoritatea mamicilor si bunicelor ca dureri de burtica. Medicii nu mai sunt insa convinsi ca durerile de burtica ar fi cele care produc plansul neconsolat al bebelusului. In prezent, pediatria prefera sa defineasca perioada de colici ca fiind cea in care bebelusul plange neconsolat minim 3 ore pe zi. In aceste perioade nimic nu pare sa il poata linisti, iar bebelusul mic si fragil incheie fiecare episod de colici adormind epuizat de atata tipat. Citește și despre: Dischezia infantila – ce trebuie să știi despre colicile la bebeluși
Ce cauzeaza colicile?
Multa vreme s-a crezut ca plansul bebelusului se datoreaza balonarii si crampelor. Teoria spunea ca intestinul bebelusului este imatur, si de aceea gazele care se acumuleaza in intestin cauzeaza dureri. De asemenea, multe mamici care alapteaza exclusiv au remarcat ca bebelusii sunt mai agitati sau mai balonati atunci cand ele consuma ceva anume. Unii bebelusi devin agitati daca mamele consuma varza, sau salata verde, sau fasole, sau orice altceva. Astfel s-a ajuns la meniuri foarte dietetice pentru proaspata mamica, ce ajungea sa se simta mai degraba bolnava si slabita decat plina de energie si gata sa mute muntii pentru bebelusul ei.
Pediatria moderna a descoperit insa ca unii bebelusi au colici cumplite oricat de restrictiva ar fi dieta mamelor lor, in timp ce alte mamici pot manca orice si spun ca bebelusul lor nu a avut niciodata colici. Deci daca nu alimentatia este de vina, de ce apar colicile? O alta teorie este aceea ca bebelusii se nasc sterili, iar tubul lor digestiv se colonizeaza cu bacterii benefice in primele zile de viata, prin contactul pe care acestia il au cu mamicile lor. Nasterea vaginala pare sa joace un rol esential in asta. Dar cezarienele efectuate atat de frecvent si masurile de igiena restrictive si putin absurde recomandate in unele spitale impiedica acest proces firesc de colonizare cu bacterii bune. Laptele praf are si el partea sa de vina, studiile aratand ca flora intestinala a bebelusilor hraniti exclusiv la san si a celor hraniti cu formula sunt esential diferite.
CITEȘTE ȘI: Calmarea colicilor nou născutului cu probiotice
De asemenea, s-a ridicat problema unei posibile intolerante sau alergii la proteina laptelui de vaca. Chiar daca este exclusiv alaptat, un bebelus cu aceasta alergie va avea de suferit in cazul in care mamica lui consuma lactate. Cum colicile sunt privite ca ceva normal, multe mamici nu realizeaza ca bebelusul lor ar putea avea aceasta problema. Alergia poate disparea de la sine, sau poate imbraca si alte forme, de la dermatita atopica la diverse alte tulburari digestive.
Cea mai recenta teorie legata de colici sustine ca ele nu au nici o legatura cu sistemul digestiv. Exista medici care sustin existenta celui de-al patrulea trimestru de sarcina, care se desfasoara de fapt in mediul extrauterin, dar in care bebelusul are la fel de multa nevoie de contactul nemijlocit cu mama sa. Metodele moderne de crestere a bebelusului il plaseaza pe acesta in patutul propriu, absolut superb, dar nepotrivit nevoilor sale din primele luni de viata. Cercetatorii au descoperit ca bebelusii care sunt purtati foarte mult, care petrec mult timp in contact piele pe piele cu mamicile, au mult mai putine colici sau chiar deloc, fata de cei care sunt crescuti in patut si carut. Contactul acesta permanent cu mama il ajuta pe bebelus sa isi regleze sistemul nervos inca imatur si sa se linisteasca, „scapand” de momentele de plans neconsolat.
Ajuta ceaiul impotriva colicilor?
Exista pe piata numeroase produse despre care se spune ca alina colicile. Toate aceste produse se adreseaza durerilor de burtica si cauzelor acesteia, tratand colicile bebelusului doar dintr-un punct de vedere. Este si cazul ceaiurilor impotriva colicilor. Unele dintre „ceaiuri” sunt de fapt produse chimice excesiv indulcite, care nu aduc niciun beneficiu bebelusului. Altele sunt ceaiuri din plante, insa nu incurajam administrarea de ceai la bebelusi! Inainte de varsta de 6 luni, bebelusul trebuie sa fie alaptat exclusiv, asadar ceaiul nu are ce cauta in meniul sau. Ce poti face insa, este ca daca alaptezi, sa consumi tu ceai impotriva colicilor. Un amestec de fenicul, chimen si anason are si un gust placut, stimuleaza si lactatia si are si darul de a regla subtil si delicat tranzitul intestinal, reducand balonarea si ajutand la eliminarea gazelor.
Tu ce sfaturi ai primit de la medicul tau in legatura cu administrarea de ceaiuri impotriva colicilor?
CITEȘTE ȘI: Bebe plânge și iar plânge. Să fie colici sau ora vrăjitoarelor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.