Muscatura de purice la copii este un eveniment relativ frecvent. Micile insecte sunt destul de răspândite în mediu și nu e deloc rar ca ele să găsească gazde umane, cel puțin temporar. Aspectul mușcăturilor de purice este caracteristic, ciupiturile fiind grupate; acestea declanșează prurit și nu e deloc neobișnuit ca cei mici să se scarpine, existând riscul de a se suprainfecta.
Muscatura de purice la copii – ce sunt puricii și unde trăiesc aceștia?
Puricii sunt insecte de dimensiuni mici și de culoare maro închis sau neagră. Pentru că nu au aripi, se deplasează prin sărituri. Corpul lor este protejat de o „carapace” dură, ceea ce înseamnă că nu e suficient să îi strângi între degete ca să îi omori; e nevoie să îi presezi între două suprafețe dure, de pildă între masă și unghie.
Rareori poți spune că animalul tău de companie are/a avut UN purice. De obicei, unde există unul, sunt mai mulți. Puricii se înmulțesc rapid, mai ales dacă ai animale. Dar chiar și în absența animalelor de companie, puricii se pot hrăni foarte bine ciupindu-i pe membrii familiei, caz în care te vei trezi cu niște ciupituri misterioase.
Muscatura de purice la copii – simptome caracteristice
Mușcăturile de purice la copii sau la adulți sunt relativ ușor de recunoscut. Acestea determină mâncărime intensă, iar pielea din jurul fiecărei ciupituri poate deveni sensibilă sau chiar dureroasă. Unii copii dezvoltă o reacție alergică locală, manifestată prin umflarea și înroșirea pielii.
Scărpinatul nu face decât să agraveze și mai mult lucrurile. Pielea este lezată, iar în microfisurile sale se pot grefa bacterii care determină o infecție locală. Este de dorit să protejezi copilul să nu se scarpine; poți aplica mici plasturi pe fiecare înțepătură sau poți calma mâncărimea cu loțiuni speciale pentru pișcături.
Cum arată muscatura de purice la copii?
Mușcătura de purice are un aspect destul de caracteristic: este mică, rotundă, ușor ieșită în relief, cu un halou roșiatic în jurul punctului central unde a fost puncționată pielea. De cele mai multe ori mușcăturile de purice apar grupate câte 3 – 4 într-o anumită zonă, mai frecvent în zona gleznelor și a gambelor. Alte locuri comune pentru înțepăturile de purice sunt în jurul taliei, la subraț, sub sâni, în zona inghinală sau în pliurile coatelor și genunchilor.
Mușcătura de purice la copii – complicații
Pentru oameni, riscul de a contacta o anumită boală ca urmare a mușcăturii de purice este foarte mic. Dar înțepătura poate servi ca poartă de intrare pentru microorganisme, în special pentru bacterii, astfel încât poate apărea o infecție, mai ales consecutiv scărpinatului. Mușcătura de purice infectată are culoare roșu aprins, e caldă și poate secreta puroi. La unele persoane, mușcătura de purice poate determina o reacție alergică mai discretă sau mai intensă.
Mușcătura de purice – oare am purici în casă?
Dacă ai vreun blănos de companie, probabil că acesta este gazda puricelui tău. Mușcătura de purice la copii și adulți poate fi considerată un eveniment accidental, căci micuțele insecte preferă să stea în blana câinilor sau a pisicilor. În cazul în care puricii se înmulțesc, pot ajunge să contamineze covoarele, saltelele și alte materiale textile din locuință. Uneori, prezența puricilor este dificil de observat, dar pot fi văzute fecalele acestora, sub forma unor puncte mici cât un vârf de ac care dispersează o nuanță de roz atunci când intră în contact cu apa.
Pot avea purici in casă și dacă nu am animale de companie?
Desigur, puricii pot mușca și persoanele care nu au animale de companie. Adesea, noi suntem cei care îi aducem în casă din spațiile comune: din iarbă, din fața blocului, din praful din curte sau de pe stradă. Puricii preferă iarba mai înaltă și zonele umbrite.
Așa cum proprietarii de animale de companie trebuie să își stropească interiorul locuinței în cazul în care se confruntă cu o invazie de purici, stropirea zonelor de curte afectate de o asemenea invazie devine necesară. Atenție, însă, la modul de aplicare a tratamentelor și la impactul pe care l-ar putea avea acestea asupra altor animale!
Mușcături de purici la copii versus mușcături de țânțari
Dacă observi pe pielea ta sau a copilului niște denivelări roșii, de dimensiuni mai mari, este un semn că ați avut parte de o „întâlnire” cu un țânțar, nu cu un purice. E posibil să vezi o înțepătură unică sau o grupare de pișcături. În general, femelele sunt responsabile pentru aceste pișcături, pe care le fac pentru a se hrăni cu sânge.
Pentru a trata o mușcătură de țânțar, începe prin a spăla bine zona cu apă și săpun. Dacă înțepătura e deranjantă, gheața poate calma iritația locală. O cremă antiinflamatoare poate liniști senzația de mâncărime, iar un antihistaminic poate fi recomandat dacă numărul de pișcături e mare. Țânțarii pot transmite boli precum Zika sau West Nile; din acest motiv, e mai bine să încerci să le previi prezența în și în jurul locuinței.
Citește și despre:
Înțepăturile de insecte la copii – Măsuri generale de protecție
3 Probleme de sănătate la copii vara care pot fi prevenite
Când copilul muscă: motive si cum îl dezveți
Bebe mușcă sânul în timpul alăptării? Ce poți să faci pentru a-l opri
Paduchii la copii – Ghid pentru părinți
Mușcături de purice la bebeluși – cum le tratezi?
Chiar dacă mușcăturile de purice la copii și bebeluși sunt inofensive, ele pot declanșa, totuși, un nivel ridicat de disconfort local. Având în vedere cât e de delicată pielea celor mici și tendința lor de a se scărpina, ele se pot umfla și pot forma bășicuțe cu lichid.
Discută cu medicul copilului despre cum e cel mai bine să acționezi în cazul în care juniorul este mușcat de purici. De obicei zona se spală cu apă călduță și un săpun blând; administrarea unui antihistaminic poate calma mâncărimea. E bine să tai scurt unghiile celui mic, pentru ca să eviți scărpinatul excesiv.
Surse articol Mușcătura de purice la copii:
- https://www.healthline.com/health/flea-bites#flea-removal
- https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions–pediatrics/f/flea-mite-or-chigger-bites-in-children.html
- https://www.healthline.com/health/flea-bites#flea-removal
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31082162/
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.