Implicarea tatălui în îngrijirea bebelușului
Află cum să construiești o conexiune puternică și să îi oferi cea mai bună dezvoltare fizică și afectivă. Multi tati considera ca nu au cum contribui la ingrijirea bebelusului in primele luni caci el este prea mic iar ei prea nestiutori. Nu este deloc asa, lasa reticenta la o parte si afla cum te poti conecta cu bebelusul tau!
Toata lumea este de acord ca prezenta mamei in viata copilului este vitala inca de la inceput si ca stransa legatura dintre ea si bebelus pune copilului bazele unui atasament securizant, ii da cel mai bun start in viata, ii asigura cea mai buna dezvoltare fizica si afectiva. Este adevarat, dar asta nu inseamna ca tatal trebuie sa “se culce pe o ureche” si sa considere ca el isi intra cu adevarat in rol doar cand copilul este apt sa joace fotbal sau sa se dea cu trotineta.
Multi tati “dau vina” pe alaptare:”a, pai e alaptat, ce pot face eu? Alti tati dau biberon si asa se conecteaza cu bebelusul, eu ce pot sa fac, e total dependent de maica-sa!”
Conectarea cu copilul nu inseamna asa cum apare in filme, un tata care da biberon cu lapte copilului. Exista multe alte moduri de a fi prezent in viata bebelusului si de a incepe sa cladesti o relatie inca din primele zile. Daca alaptarea e strict ritualul mamei, un tata poate sa-si faca alte ritualuri cu copilul si sa gaseasca alte modalitati de implicare in noua viata de familie. Iata cateva idei, dragi tati:
Implicarea tatălui – Poarta-ti bebelusul!
Inca de la nastere bebelusilor le place sa fie purtati iar acum exista atatea sisteme de babywearing usor de manipulat incat si cel mai neindemanatic barbat o poate face. Fie ca e tricou de purtare stil cangur, wrap elastic, wrap sau alt sistem, babywearingul e o excelenta modalitate de familiarizare a bebelusului cu tatal: te poate simti, se linisteste la pieptul tau, invata sa-ti recunoasca mirosul. Poti sa-l porti prin casa sau pe afara, oferindu-i putin timp pentru sine si mamei, majoritatea nou-nascutilor dorm bine in sistemul de purtare iar tu te poti plimba in timp ce iti simti si iti admiri copilul.
Implicarea tatălui – Fa-i baita sau mai bine si mai simplu, faceti baie impreuna.
Bebelusilor le place mai mult baia daca sunt tinuti la pieptul unui adult, iar contactul piele pe piele contribuie mult la consolidarea legaturii tata-copil. Poate la inceput vei fi speriat ca esti lipsit de indemanare dar in scurt timp vei capata dexteritate. CITEȘTE ȘI: Mângâierea părinților și dezvoltarea bebelușului
Implicarea tatălui – Joaca-te cu bebelusul la nivelul lui, pe podea.
In scurt timp de la nastere bebelusilor nu le mai ajunge patul pentru explorare, se plictisesc. In schimb punandu-l pe podea le oferi o noua perspectiva care-i va incanta si in plus le va da o mai mare libertate de miscare, de exersare a unor noi achizitii. Nu ezita sa te intinzi langa el si sa va jucati impreuna, atat cate e posibil la varste mici: vorbeste-i, gadila-l usor, zornaie-i jucarii, citeste-i o poveste, canta toate acestea il vor entuziasma pe bebelus.
Implicarea tatălui – Schimba-i scutecele.
Stim ca nu poti alapta, dar sa schimbi scutece poti, nu? Nu fa pe nestiutorul, nici mamele nu se nasc invatate, cum capata ele experienta in timp poti si tu. A schimba scutecul este ceva 3 in 1: contribui la ingrijirea copilului, te conectezi cu el fiindca nu schimbi scutecul ca un robot ci in timpul acesta ii vorbesti, il pupi pe burtica, il mangai, si nu in ultimul rand o scutesti pe mama de o grija, caci oricum are destule. Si cresti in ochii ei si a tuturor celor carora le va povesti ce tata dedicat esti!
Implicarea tatălui – Citeste-i! Canta-i!
Cititul este o activitate si placuta bebelusului dar si folositoare, ii ajuta la dezvoltarea creierului. Copilul va adora sa iti auda vocea,oricum o cunoaste inca din stadiul intra-uterin. Poate esti anti-talent, nu ai ureche muzicala si esti obisnuit ca toata lumea sa fuga cand incepi sa canti sau sa te implore sa incetezi. Ei, nu si bebelusul! In el vei avea un fan, cu siguranta, vor fi momentele tale de glorie si niciun auditoriu nu e atat de valoros ca propriul copil.
Implicarea tatălui – Fa-i masaj.
Orice bebelus se dezvolta bine datorita atingerilor, in primul rand, iar masajul este o buna oportunitate si sa te conectezi cu copilul si sa-l ajuti la tonifierea corpului. Invata diverse tehnici de masaj pentru bebelusi si aplica-le foarte bland. De asemenea daca bebelusul are crampe sau tendinta de constipare poti sa-i faci masaj la burtica, in sensul acelor de ceasornic, ajutandu-l atat sa se relaxeze cat si sa elimine gazele.
In concluzie, bebelusul nu este o creatura ciudata si atat de fragila incat sa-ti fie teama sa te apropii de el pana incepe sa mearga singur! Poti sa fii o prezenta activa in viata lui inca de la inceput!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.