Stim ca ai auzit de nenumaratele nenorociri pe care parul de animale le poate declansa. Stiai ca TOATE sunt mituri?
Multe mame clatina dezaprobator din cap atunci cand copii lor sau alti copii manifesta interes pentru animale. Inca este raspandita conceptia ca animalele nu au ce cauta in aceeasi casa un copil mic si un animal. Cel mai frecvent invocat motiv este…parul. Da, parul!
Exista numeroase mituri legate de cum parul de caine si pisica ne poate imbolnavi. Parul animalelor de companie „se inspira si face gheme de par in plamani”. Parul se „aseaza pe organe”. Parul se „inghite” si provoaca boli grave. Toate acestea sunt mituri sau exista un sambure de adevar?
Parul de animale nu poate fi inhalat. Parul de animale inghitit nu se aseaza pe organe!
Caile respiratorii sunt foarte inguste si au numeroase mijloace de protectie, asa ca este exclus ca parul de caine sau de pisica sa fie inhalat si sa ajunga pana in plamani. Parul de animale inghitit urmeaza acelasi traseu ca alimentele. Tubul digestiv este inchis. Daca prin peretele tubului digestiv ar putea trece un fir de par, ai avea probleme mult mai serioase decat asta! Acest mit a pornit, totusi, de la un sambure de adevar: chistul hidatic. Chistul hidatic nu are nici o legatura cu parul animalelor, ci cu un parazit care se poate gasi in tubul digestiv al cainelui si ale carui oua, eliminate prin fecale, odata inghitite, pot duce la aparitia chistului hidatic. Hidatidoza are insa mai degraba legatura cu ceea ce mananca cainele, cu frecventa cu care este deparazitat si cu respectarea masurilor de igiena in propria locuinta.
Parul de animale nu este principalul factor alergen cand vine vorba de animalele de casa.
Multa vreme s-a considerat ca alergiile se declanseaza de la parul animalelor. Intre timp, cercetatorii au descoperit ca nu parul este cel care declanseaza alergia, ci expunerea la diverse proteine: saliva, matreata, purici sau fecale de purici in cazul animalelor nedeparazitate la timp. Asadar, daca ai un copil alergic la caine sau la pisica, alergia sa se va manifesta si daca tunzi animalul, si daca iei un animal cu parul scurt.
CITEȘTE ȘI DESPRE: De ce crește numărul de copii cu alergii? Unde greșim?
Bebelusii nu se pot ineca daca inghit par.
Am putea spune ca aceasta afirmatie depinde strict de cantitatea de par pe care o poate inghiti bebelusul. Realitatea este ca bebelusul nu are cum sa se inece daca un fir de par ajunge accidental in gurita lui. Diametrul firului de par este atat de mic incat copilul nici nu si-ar da seama ca l-a inghitit, si l-ar elimina natural pe „partea cealalta”.
Parul de animale nu determina aparitia cancerului.
Cu totii avem cate o cunostinta care are o vecina a carei colega a trecut prin vreo boala grava din cauza parului de animale. De fapt, parul de animale este absolut inofensiv. Bolile care se pot transmite de la animal la om sunt extrem de putine, daca e sa luam in calcul patologia speciilor implicate si absolut toate pot fi evitate prin respectarea masurilor de igiena, deparazitari si vaccinari curente. In mod surprinzator, poate, cercetarile recente au descoperit ca, de fapt, copiii care cresc in aceeasi locuinta cu un animal (sau mai multe) sunt mai sanatosi decat cei care nu au contact cu animalele. Sistemul lor imunitar este mai rezistent si mai bine antrenat, incidenta alergiilor este mult scazuta, dezvoltarea motrie, cognitiva si emotionala sunt net superioare in cazul copiilor care cresc in compania unui animalut.
CITEȘTE ȘI: Probioticele – Îngerașii sistemului imunitar
Tu ce ai mai auzit, legat de modul in care parul de animale il poate afecta pe micutul tau?
Ai discutat cu medicul pediatru despre asta?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.