Alăptarea este dureroasă. Chiar dacă în timpul alăptării poate apărea disconfort deoarece corpul tău se adaptează, acesta ar trebui să dispară repede. În primele zile pot apărea probleme precum umflarea sânilor, angorjarea lor iar mameloanele pot deveni sensibile sau iritate. Aceste probleme pot fi remediate insa dacă poziționarea și atașarea copilului la sân sunt făcute corect.
Laptele matern colectat poate calma și vindeca mameloanele iritate. Conform cercetărilor, folosirea unei creme naturale pentru mameloane cu lanolină împreună cu o alăptarea corectă este mult mai eficientă decât folosirea laptelui matern pentru calmarea mameloanelor iritate.
Trecerea de la alăptare la hrănirea cu biberonul și invers este ușoară. Aceasta trecere repetată de la alăptare la biberon și invers poate duce la confuzii, mai ales în prima perioadă. Este important să alăptezi la cerere în primele 4-6 săptămâni pentru ca organismul tău să învețe cât lapte trebuie să producă.
Care este riscul introducerii biberonului în primele 4-6 săptămâni? Copilul ar putea începe să prefere biberonul în locul sânului deoarece nu a avut timp să învețe miscările corecte ale limbii. Hrănirea la sân poate fi solicitantă pentru copil însă este esențială pentru dezvoltarea lui. Dacă totuși trebuie introdus biberonul mai devreme, alege unul care este proiectat special pentru copiii alăptati. Acesta trebuie să îi permită copilului să reproducă aceleași miscări de supt pe care le face la sânul mamei și nici nu va crea preferințe.
Dacă nou-născutul se hrănește la fiecare ora, este un semn că acesta nu primește suficient lapte. Este o neînțelegere care apare frecvent. În realitate, doar 1% din femei nu pot produce fizic suficient lapte. Folosirea suplimentelor sau sărirea peste alăptări pot, într-adevar, să ducă la scăderea cantității de lapte. Organismul funcționează pe bază de cerere și ofertă tocmai de aceea alăptarea sau colectarea laptelui cu pompa de sân poate crește cantitatea de lapte produsă. Este absolut normal ca nou-născutul să se hrănească mai des la început deoarece stomacul acestora este foarte mic. Laptele matern este mai ușor de digerat decât formula de aceea copiii alăptați trebuie să mănânce mai des.
Mamele trebuie să alăpteze de la ambii sâni la fiecare hrănire. Nu este nici o problemă dacă cel mic se hrănește de la un singur sân atâta timp cât acesta se satură. Compoziția și consistența laptelui variază de la începutul până la sfârșitul alăptării. La începutul unei alăptări laptele este hidratant în timp ce laptele ”de sfârșit”, secretat spre sfârșitul alăptării este plin de proteine și grăsimi și contribuie la dezvoltarea copilului. Dacă alăptezi de la un singur sân ai grijă ca la următoarea hrănire să începi cu celălalt sân pentru a te asigura că ambii sâni vor produce suficient lapte.
Alăptarea nu permite ambilor părinți să relaționeze cu părinții. În timp ce alăptarea este un moment special pe care mama îl împărtășește cu copilul, există numeroase activități pe care partenerul le poate împărtăși cu copilul: băița bebelușului, schimbarea scutecelor, adormirea copilului, purtarea sau plimbarea.
Viitoarele mame ar trebui să frece mameloanele cu un material aspru pentru a le înăspri. Sub nici o formă! Acest lucru ar putea irita pielea mameloanelor care este deja foarte sensibila din cauza schimbărilor din perioada sarcinii. Pielea mameloanelor trebuie să rămână suplă și hidratată și este indicată folosirea cremelor speciale pentru a evita iritarea lor.
Există situații însă în care mama trebuie să apeleze și la alte metode de a colecta laptele. Printre acestea se numără:
- Sâni angorjați: colectarea este importantă deoarece aceasta ajută la golirea sânilor iar copilul se poate atașa mai ușor la sân pentru a se putea hrăni.
- Întoarcerea mamei la muncă situație în care aceasta îi poate oferi celui mic nutrienții de care are nevoie chiar dacă nu este acasă.
- Copilul nu se hrănește bine.
- Copilul s-a născut mai devreme iar mama trebuie să stimuleze apariția laptelui pentru atunci când bebelușul va putea fi alăptat.
Cea mai utilizată metodă de colectare folosită de mame este pompa pentru sâni. Acesta este un dispozitiv esențial deoarece oferă rezultate rapide și ajută la golirea sânilor între alăptări, sau la colectarea laptelui matern atunci când mama nu poate alăpta.
Pompa de sân electrică Lansinoh este concepută cu ajutorul experților în alăptare să mimeze modul natural de sucțiune al bebelușului, pentru o colectare eficientă a laptelui matern, fără durere sau disconfort. Aceasta se asamblează fără efort, se curăță ușor, este eficientă și este prevăzută cu 2 faze de funcționare (stimulare si colectare) și 6 nivele de sucțiune ajustabile.
Prima fază, asigură o sucțiune rapidă pentru stimularea lactației și inițierea fluxului de lapte în timp ce în a doua fază ritmul de colectare încetinește, iar sucțiunea este profundă pentru maximizarea fluxului de lapte.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.