Orice părinte iubitor își dorește să îi ofere copilului cel mai bun start în viață. Și poți face asta încă din clipa în care îl ții pentru prima oară în brațe, nu e nevoie să îl aștepți să învețe să meargă sau să vorbească, pentru asta. Importanța bacteriilor care trăiesc în corpul uman este evidentă, deși incomplet înțeleasă. Prin urmare, e important să te asiguri că microbiomul natural al bebelușului este cât mai bine protejat, din prima clipă după naștere.
Microbiomul nou născutului este mai important decât cel al adultului
În ultimii ani a devenit clară importanța florei intestinale pentru starea de sănătate a organismului. Există o mulțime de probiotice pentru adulți. Și există și studii care demonstrează că un microbiom sănătos la nou-născut are beneficii pe termen lung în dezvoltarea copilului și pentru starea sa de sănătate.
Microbiomul copilului se începe să se formeze înainte de naștere
Microbiomul începe să colonizeze viitorul bebeluș încă din perioada vieții intrauterine. Metaboliții proveniți din flora intestinală a mamei sunt transferați către fetus prin placentă și prin lichidul amniotic. Cea mai mare parte a microbiomului este transferat în momentul nașterii vaginale. Este momentul în care pe pielea nou-născutului ajung o multitudine dintre microorganismele din și de pe trupul mamei, provenite din secreția vaginală, din zona rectului și de pe piele. Iată cum poți proteja acest microbiom dobândit de copil. Citește și despre: Probioticele, îngerașii sistemului imunitar la copii
Evită antibioticele
Este posibil ca medicii să prescrie antibiotice în cazul unei infecții bacteriene. Dar dacă poți evita utilizarea acestora, fă-o. Studiile demonstrează că dezechilibrele florei bacteriene a nou-născutului au un impact pe termen lung asupra imunității acestuia și îl expun unui risc crescut de îmbolnăvire. Uneori, administrarea antibioticului nu poate fi evitată. În acest caz, alăptarea și suplimentele cu probiotice speciale pentru bebeluși contribuie la refacerea echilibrului florei intestinale. Citește și despre: Importanța fibrelor, proteinelor și a fierului în alimentația unui bebeluș
Alăptează
Alăptarea este o metodă excelentă de a stimula dezvoltarea și maturizarea tubului digestiv al nou-născutului. Laptele matern are propriul său microbiom și este bogat în compuși cu rol prebiotic. O treime din carbohidrații din laptele matern sunt considerați nedigerabili de către organismul uman. Ei sunt sintetizați special pentru a întreține flora intestinală a nou-născutului.
Un studiu efectuat în anul 2020 demonstrează că laptele matern administrat bebelușilor născuți prematur le îmbunătățește microbiomul și stimulează dezvoltarea neurologică, scăzând riscul de apariție a bolilor inflamatorii.
A fost emisă ipoteza că laptele matern contribuie la consolidarea barierei intestinale și ajută la prevenirea alergiilor.
Alăptarea bebelușilor născuți prin cezariană contribuie la popularea intestinului cu o floră intestinală sănătoasă, în ciuda faptului că micuții nu au beneficiat de colonizarea naturală aferentă nașterii vaginale.
Adoptă un animal de companie pentru a diversifica microbiomul
Cercetările au demonstrat că microbiomul bebelușilor ai căror părinți au animale de companie este mai variat, cu o preponderență a bacteriilor bune din genul Bifidobacterium, care contribuie la prevenirea constipației și a altor probleme digestive. În plus, bebelușii care cresc într-o casă cu animale de companie au un risc mai scăzut de a dezvolta alergii.
Un alt studiu demonstrează că expunerea bebelușilor la animalele de companie crește numărul de bacterii din genurile Ruminococcus și Oscillospira, ceea ce reduce riscul de apariție a obezității.
Un studiu din 2014 arată că bebelușii care cresc în compania unui câine beneficiază de un profil microbian deosebit al prafului de casă, ceea ce se asociază unei creșteri a populației de lactobacili. Una dintre aceste specii protejează împotriva alergiilor și infecțiilor respiratorii.
Administram probiotice bebelușilor?
Probioticele sunt importante, benefice și utile pentru adulți, dar impactul lor asupra bebelușilor este mai puțin studiat.
Unele cercetări demonstrează că, în doze adecvate, probioticele pentru copii au efecte pozitive și asupra bebelușilor. Altele, din contră, sugerează că, pe termen lung, ar putea determina creșterea riscului de infecție.
Conform specialiștilor, probioticele pentru bebeluși nu ar trebui administrate la întâmplare. Dimpotrivă, ar trebui ca medicul să aibă posibilitatea de a recomanda un probiotic conținând o anumită specie bacteriană, conform nevoilor fiecărui bebeluș.
Du copilul afară cât mai mult posibil
Știința demonstrează că acei copii care petrec mult timp afară au un microbiom mai variat, bogat în bacterii bune de tipul proteobacteriilor prezente în plante. Se pare că petrecerea unei bune părți din zi afară poate restabili o parte din microbiomul pierdut în momentul în care copilul este hrănit cu lapte praf, în loc de lapte matern. Copiii crescuți în natură, care ating solul mereu, sunt expuși unei game mai variate de bacterii exact în perioada în care sistemul lor imunitar este în plină dezvoltare. Este extrem de important pentru combaterea alergiilor. Citește și despre: Microbiomul și imunitatea unui bebeluș: despre rolul bacteriilor bune pentru sănătate
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.