Mastita: totul despre inflamația sânului în timpul alăptării. Află cum să previi și să tratezi această problemă comună a mămicilor. Una dintre cele mai spinoase temeri ale mamicilor este mastita. Doar că în momentul în care vei avea toate informațiile la îndemână, te asigur că vei controla orice situație “ca la carte”.
Astfel, mastita este inflamația sânului cauzată de o obstrucție, de o infecție sau chiar o alergie. Obstrucția este cauza principală a apariției mastitei, pentru că laptele care se adună în spatele unui canal blocat este forțat în zona apropiată din sân, cauzând astfel inflamația țesutului.
Tocmai de aceea este important ca atunci când simțim un canal blocat, să reușim să gestionăm rapid eliberarea lui. Infecția, următoarea cauză a mastitei, este cauzată de microorganisme ce ajung în organismul mămicii prin ragade (rănile de la nivelul mamelonului și areolei). Mastita se întâlnește, în cele mai multe dintre cazuri, în primele doua-trei săptămâni de la naștere, dar se poate întâmpla oricând pe parcursul alăptării. Mastita poate apărea din senin și de regulă, afectează doar unul dintre sâni.
Cum recunoaștem mastita – Simptomele mastitei
Simptomele locale sunt la fel ca cele ale unui canal blocat, doar că durerea, temperatura și inflamația sunt, de regulă, mult mai intense. Sânul afectat este fie în parte, fie complet angrojat, dureros iar pielea este foarte roșie. Simptomele tipice mastitei includ temperatură de peste 38,5° C, frisoane, simptome asemănătoare gripei, stare generală proastă. Dacă este “doar” un canal blocat, atunci poți să simți o gâlmă în sân iar zona din apropierea ei este roșiatică, ușor dureroasă, fierbinte. Deși și în acest caz poți avea temperatură, aceasta nu va depăși 38,4° C.
Citește și despre: Bebelușul are nevoie să fie pus la sân ori de câte ori cere! Nu ceasul spune când trebuie hrănit, ci chiar puiuțul pe care îl ții în brațe
Tratamentul și managementul mastitei
La fel ca în cazul unui canal blocat, este important să alăptezi frecvent și să “golești” sânul bine daca mastita s-a produs. În acest sens, este recomandat să alăptezi la maxim două ore. Golește bine sânul afectat, dar nu îl neglija nici pe celălalt. Dacă între mese se adună lapte și simți că sânul redevine tare și dureros, poți exprima laptele, fie cu pompa, fie manual. Înainte de alăptare folosește comprese calde și apoi încearcă să aplici un masaj blând. În loc de comprese, poți umple un lighean cu apă fierbinte în care să îți scufunzi sânul în timp ce masezi din spatele zonei întărite către mamelon. Pot fi utile în mastita.
În caz de mastita pune-l pe cel mic să sugă prima dată de la sânul afectat. Dacă doare mult prea tare, atunci pune-l la celălalt și imediat după ce a pornit laptele, pune-l la sânul afectat. Asigură-te că poziționarea la sân este corectă și că atașarea este profundă. Folosește orice poziție îți este confortabilă și îți permite să masezi și zona angorjată. După alăptare, dacă sânul este mai moale, poți pune comprese reci. Dacă se mai simte încă destul de tare și dureros, mai poți exprima manual lapte cât să se simtă mai moale. Poți lua medicamente antiinflamatorii (da, ibuprofenul este compatibil cu alăptarea) care să te ajute în acest sens.
În principiu, dacă simptomele nu sunt unele extrem de intense și nu au apărut de mai mult de 24 de ore, nu este nevoie de antibiotic. Dacă însă au trecut 24 de ore și situația nu s-a îmbunătățit sau dacă tu nu te simți bine absolut deloc, cel mai probabil este nevoie de antibiotic. Nu te îngrijora, însă, cele mai multe dintre antibiotice sunt și ele compatibile cu alăptarea. În rest, odihnește-te cât poți, hidratează-te și încearcă să mănânci alimente sănătoase, pentru a ajuta organismul să facă față acestei situații. Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Mastita – Prevenția mastitei
Mastita se poate preveni. Cel mai bine este să îți alăptezi puiul, la cerere, la primele semne de foame. Ajută-l să se atașeze profund și golește sânul bine. A goli sânul nu înseamnă că acesta va rămâne fără nicio picătură de lapte, ci că se va simți moale, confortabil. Nu îl ține la un sân un anumit număr de minute ca mai apoi să îl muți la al doilea sân, pentru tot atâtea minute. Este important să îl urmărești pe cel mic să înghită. Dacă tot înghite și înghite, apoi încetinește și mai înghite din când în când, fără a da drumul mamelonului, înseamnă că încă îi mai este foame. Abia atunci poate fi mutat la al doilea sân.
Ca să eviți mastita nu purta haine care să te strângă, nu dormi pe burtă și nu folosi pompa dacă bebelușul mănâncă bine. Dacă ai sau începi să ai ragade, cheamă un consultant certificat să te ajute cu atașarea corectă a bebelușului la sân, evitând astfel o infectare a rănilor. Odată ce bebelușul se va atașa corect la sân, rănile vor trece rapid. Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant în lactație IBCLC
Chiar dacă ți se poate spune în spital să nu mai alăptezi pentru că iei antibiotic, din cauza lipsei de informații actualizate, sună la unul dintre numerele de urgență în alăptare disponibile la noi în țară și verifică împreună cu un specialist certificat compatibilitatea medicamentului. Este important ca laptele să fie mereu și mereu scos din sân, iar bebelușul poate rezolva situația foarte rapid și eficient. Laptele exprimat manual poate să aibă o compoziție gelatinoasă sau ciudată, iar gustul poate fi o idee sărat. Nu îți face griji. Laptele este la fel de bun pentru bebeluș. Nu îi face rău, nu e nimic periculos. De asemenea, febra nu va afecta în niciun fel calitatea laptelui.
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.