Am adunat cele mai frecvente 7 cauze ale scandalurilor din cuplu după apariția copilului. Și am venit și cu rezolvarea lor.
Fără timp, fără sex, fără un buget satisfăcător. Aceasta ar fi, pe scurt, caracterizarea relației a doi proaspeți părinți. Plus condimentele: multe certuri, frustrări și oboseală. Cine ar putea supraviețui? Vina e împărțită. EA se simte epuizată, neînțeleasă, neajutată. EL este ignorat, criticat, certat, înlăturat pe bază de nepricepere. Iată cele mai întâlnite 7 probleme ce pot să apară în relația voastră de cuplu ca proaspăt părinte. Și soluții care ar putea face ca lucrurile să funcționeze:
PROBLEMA 1: Când treburile casnice se dublează, la fel se întâmplă și cu certurile
Evident că erau vase sau haine de spălat și alte treburi casnice de făcut și înainte de a veni copilul pe lume. Doar că niciodată nu au fost atât de multe de făcut într-un timp atât de scurt. Nu ai cum să amâni treburile casnice când ai un copil. Cum rezolvați asta?
SOLUȚIE: Țineți scorul – eu am spălat vasele data trecută, acum e rândul tău! Sau eu am spălat vasele, tu dai cu aspiratorul. Sau eu fac curat, tu scoți copilul la plimbare. Rufele trebuie spălate, altfel se împuțesc, iar copilul trebuie hrănit, altfel plânge! Simplu.
Sfat pentru femei: Nu te aștepta să-ți dea seama singur când trebuie să ajute și ce are de făcut. Bărbații răspund mai bine la solicitările directe. A, și laudă-l de fiecare dată când face ceva (chiar dacă ți se pare aiurea, că doar pe tine nu te laudă nimeni!), așa funcționează sexul ăsta opus.
PROBLEMA 2: Idei despre creșterea copilului aveți amândoi. Dar când nu funcționează, trebuie schimbate, iar cel care greșește să „plătească“
Oricât ai citi despre cum se crește un copil, nimic nu mai contează când ești în a patra noapte albă cu bebelușul. Și nici nu e momentul potrivit să ți se spună că dacă schimbi metoda de adormire, agreată de soț, nu-l vei putea educa niciodată. Sau când plânge a-nu-știu-câta-oară și tu întinzi mâna după suzetă, iar el, tăticul, ți-a spus clar că e total împotriva acestui lucru.
SOLUȚIE: Ceea ce ar putea funcționa când, să zicem, copilul nu adoarme așa cum a propus tatăl este să-l lași pe tati să suporte consecințele metodei lui. După câteva nopți nedormite, s-ar putea să-și schimbe singur ideile din cap!
Sfat pentru femei: tonul face muzica, nu uita! În problemele serioase, legate de somn sau hrănire spre exemplu, luați ca reper un medic pediatru. Și mergeți împreună la medic, ca fiecare să-și pună propriile întrebări la cabinet.
CITEȘTE PE LARG DESPRE: Ce omoară dragostea între părinți după nașterea copilului? CELE 10 PORUNCI ale căsniciei (pentru el și ea)
PROBLEMA 3: Faceți sex măcar la jumătate din cât făceați înainte și tot va fi bine
Ești obosită, plină de lapte regurgitat sau resturi de mâncare și soțul vine cu propuneri indecente de a face sex. Știu că mai degrabă ai dormi, dar mai știu că ești îndrăgostită de el și pe vremuri erai tare la chestia asta.
SOLUȚIA: primul pas este să faci rost de chef. Undeva după ce bebe face șase luni de viață, vine și cheful. La majoritatea. Planificați-vă serile de nebunii! Da, da, așa cum făceați pe vremuri când erați numai voi doi. Planificarea, chiar dacă e total opusul unei seri de sex, vă poate ajuta în aceste momente.
Sfat de la părinți cu experiență: eliberați patul de jucării înainte de a începe. Să te rostogolești pe un ursuleț de pluș care începe să cânte „Twinkle, twinkle little star“ e sinonim cu „adio orgasm!“
PROBLEMA 4: Creați timp doar pentru voi
E cam complicat când nu mai sunteți doar voi, dar merită rezolvată această problemă. E nevoie să vorbiți, indiferent despre ce și să încercați să nu vă îndepărtați.
SOLUȚIA: O primă soluție ține de a crea timp pentru voi, amândoi. Acest timp trebuie programat împreună. Alegeți acest timp în funcție de copil: când este mai liniștit și voi mai odihniți, dimineața, înainte să se trezească sau seara, după ce l-ați culcat? Discutați despre copil, despre voi, despre el, despre tine, bârfiți – face bine la psihic, politică, pandemie, ce vreți, numai vorbiți.
A doua parte a soluției este aceea de a crea timp pentru fiecare dintre voi. Nu te gândi că cele două ore cât ești plecată de lângă bebeluș este ceva rău. Te vei întoarce cu bateriile încărcate, gata să participi la maratonul familiei. Și e valabil și pentru el.
PROBLEMA 5: Nu mai poți avea (aproape) aceleași hobby-uri pe care le aveai înainte
Îngrijirea unui copil este o sarcină copleșitoare și consumatoare de timp liber. Dar dacă vei vrea să vezi doar lipsa timpului liber, cu atât vei rămâne. Alege să ieși din rutina îngrijirii lui, ca să-ți limpezești mintea. Nu e cazul să fii martir! Eroii mor la final…
SOLUȚIA: Redu așteptările. Nu mai poți ieși o noapte întreagă cu fetele prin oraș, dar e recomandat nici să nu te mai gândești la asta. Puteți, însă, să stabiliți împreună unul, două hobby-uri pe care le mai poți face și să vă faceți un program. Câte o seară pe săptămână fiecare. Și aici nu vorbim de cumpărături, ci de făcut ceva care chiar vă place. Individual.
PROBLEMA 6: Bunicii! Nu mai scăpăm de ei!
Bunicii sunt parcă mai încântați de sosirea nepoților pe lume decât au fost de proprii copii. Unii (nu toți) s-ar muta la voi cu totul, numai să fie cât mai mult în preajma noilor micuți.
SOLUȚIA: aici vorbim despre limite. E dreptul tău să spui nu, indiferent cât de generoși sunt cu ajutorul pe care îl oferă. Fiți amabili, dar fermi. E de preferat ca fiecare dintre voi să discute acest lucru cu proprii părinți, e mai frumos când îți spune copilul tău că se simte sufocat de prezența ta, decât o noră. CITEȘTE PE LARG DESPRE: Cum te pot ajuta cu adevărat bunicii în creșterea copiilor
PROBLEMA 7: Banii contează mai mult decât crezi!
Fără îndoială, banii sunt un factor de stres uriaș pentru noii părinți, iar sosirea pe lumea a copilului poate da peste cap toate calculele.
SOLUȚIA: Încercați să trăiți șase luni dintr-un singur salariu când lucrați amândoi. Un salariu îl economisiți. După această perioadă, vei afla dacă îți place să mănânci de la caserolă mâncare făcută acasă, veți strânge niște bănuți frumușei, numai buni de cheltuit în vacanțe cu familia. Ia în considerare totul când apare copilul: vrei o vilă la periferie sau un apartament într-un cartier liniștit, cu școli bune? Vrei un cărucior de lux sau un weekend la mare? Economii puteți face și din dispariția vechilor tabieturi – mese în oraș, filme la cinema etc.
CITEȘTE ȘI: Renunț la job? Stau acasă ca să-mi cresc copilul? O decizie cu pro și contra
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.