Esti ingrijorata deoarece doctorul a facut o remarca legata de nivelul de lichid amniotic, ca fiind prea scazut sau in exces? Iti oferim informatii in legatura cu acest lucru. Lichidul amniotic are un rol foarte important pentru fat dar multe mame nu se gandesc la el decat pe ultima suta de metri cand li se fisureaza membranele sau “li se rupe apa”. Sau in cazul in care medicul ii semnaleaza anumite probleme legate de nivelul lui.
Sa vedem mai intai ce este lichidul amniotic.
La cateva zile de la fertilizarea ovulului incepe sa se formeze sacul amniotic care va adaposti embrionul si se va umple de lichid amniotic. Acest lichid are o culoare galben pal si se formeaza initial din plasma din sangele mamei.
Pana in saptamana a 12 a de sarcina lichidul amniotic este in mare parte apa cu electroliti dar din trimestrul al doilea apar in compozitia lui proteine, carbohidrati, lipide si uree, toate acestea favorizand cresterea fatului. In jurul saptamanii a 16 a de sarcina rinichii fatului incep sa functioneze astfel incat urina fetala este principala sursa de formare a lichidului amniotic. Cea de-a doua sursa este reprezentata de fluidul excretat de plamanii copilului.
Care este rolul lichidului amniotic?
La inceput lichidul amniotic e absorbit de pielea copilului si de tesuturi in general. Pe la mijlocul sarcinii pielea incepe sa se schimbe asa ca lichidul este mai mult ingerat decat absorbit. Lichidul amniotic functioneaza ca o “perna” care apara fatul de posibilele injurii exterioare si ii asigura fatului o miscare usoara care contribuie la dezvoltarea musculaturii si a scheletului.
De asemenea faptul ca fatul inghite lichidul amniotic il ajuta sa-si formeze tractul gastro-intestinal. Actul de a inghiti este o abilitate foarte importanta practicata inca din uter si care va pregati alaptarea copilului dupa ce se naste. Nu in ultimul rand lichidul amniotic formeaza urina si mentine o temperatura constanta pentru fat in interior.
Ce inseamna “prea mult” sau “prea putin” lichid amniotic?
Pe parcursul sarcinii lichidul amniotic tot creste pana prin saptamana 32 a sarcinii apoi nivelul ramane constant pana la celebrul moment al “ruperii apei”. Mici schimbari ale nivelului pot aparea in functie de cat inghite fatul.
Dar pentru unele femei cantitatea de lichid amniotic poate constitui un aspect problematic si anume poate fi prea mult: polyhydramnios, sau prea putin: oligohydramnios. Nivelul lichidului amniotic se masoara prin ultrasunete. Masuratorile sunt insa estimative.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Ce inseamna prea putin lichid amniotic?
Acest diagnostic se pune cand nu este suficient lichid amniotic in jurul fatului. Cu aproximatie 4% dintre femei sunt diagnosticate cu oligohydramnios. In cele mai multe cazuri cauza ramane necunoscuta. Cat lichid consuma mama are legatura astfel incat la un control lichidul poate fi mai putin, la altul mai mare, in functie de cat s-a hidratat femeia insarcinata.
De asemenea nivelul scazut se poate datora unei fisurari de membrane prin care se scurg cantitati mici. In cazul unei sarcini la termen lichidul amniotic insuficient nu duce la complicatii dar poate creste riscul interventiilor medicalizate in procesul nasterii.
In alte cazuri nivelul insuficient indica probleme cu rinichii fatului sau cu placenta, mai ales in cazul pre-eclampsiei. Bebelusii aflati in asemenea situatie sunt mai mici decat varsta reala a gestatiei si sunt usor de simtit prin abdomenul mamei.
Complicatiile in cazul lichidului amniotic insuficient depind de cauza sa si de momentul diagnosticarii. Cu cat insuficienta apare la o varsta mai mica a sarcinii cu atat complicatiile sunt mai severe si anume:
- Dezvoltarea diferita a plamanilor
- Nastere prematura
- Prezentatie pelviana
- Stres fetal
In multe cazuri se recomanda inducerea nasterii pentru ca sunt riscuri ca placenta sa nu functioneze corect. Aceasta procedura nu este scutita de riscuri, bebelusii lipsiti de sprijinul placentei putand suferi atat in timpul unei nasteri induse cat si a unui travaliu spontan.
Alte metode de solutionare ar fi injectarea de fluid inaintea travaliului, prin amniocenteza sau in timpul travaliului, printr-un cateter introdus in uter, asta pentru a se evita compresia cordonului ombilical.
Ce inseamna lichid amniotic in exces?
Polyhydramnios inseamna ca bebelusul este inconjurat de prea mult lichid amniotic. Anumiti factori sunt asociati cu lichidul amniotic in exces si anume:
- diabetul mamei, inclusiv daca e gestational
- sarcina gemelara
- blocaj in intestinul fatului care il impedica sa absoarba lichidul amniotic
- fatul produce prea multa urina
- bebelusul nu inghite suficient lichid amniotic
- probleme genetice
Complicatiile lichidului in exces cuprind riscul intrarii in travaliu prematur datorita presiunii puse uterului de volumul in exces al lichidului. De asemenea fatul se poate plasa in pozitii care nu sunt ideale pentru nasterea vaginala. Poate aparea prolaps de cordon ombilical, care este o urgenta medicala.
Desi aceste complicatii sunt rare se recomanda totusi investigatii pentru a se vedea daca exista o cauza identificabila pentru polyhydramnios. In mai bine de jumatate din cazuri cauza ramane necunoscuta.
Exista anumite tratamente, ca de exemplu excesul de lichid amniotic poate fi scos cu ajutorul unui ac. Daca doctorul vede riscul unui prolaps de cordon el va rupe membranele, mentinand copilul pe pozitii si va avea grija sa existe acces la sala de operatii in caz de cezariana de urgenta.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.