Cand vine vorba de boli ale copiilor “intelepciunea populara” este plina de sfaturi si remedii naturale, asa-zisele “leacuri babesti”. Unele sunt considerate depasite, ineficiente sau chiar periculoase pentru copilul mic dar altele au fost puse in practica de-a lungul veacurilor cu succes.
Sa vedem care ar fi leacurile babesti de evitat si care sunt remediile care functioneaza si pot fi de mare ajutor copilului in boli simple precum raceli sau afectiuni digestive.
Leacuri babesti de evitat la copii:
In primul rand frectiile cu spirt sanitar sau orice fel de alcool sunt strict interzise in cazul copiilor mici! Chiar si in cazul aparent inofensivelor sosete inmuitate in otet trebuie avut grija ca otetul sa fie intai indoit cu apa. Copii avand pielea foarte subtire pot absorbi aceste substante foarte usor prin piele si se pot intoxica.
Trebuie sa manifestam precautie in privinta ceaiurilor, unele plante fiind contraindicate copilului mic sau in anumite boli, de aceea ar fi bine sa cerem parerea specialistului inainte de a administra un ceai sau vreo tinctura pe baza de plante. Si in ceea ce priveste cantitatea de ceai trebuie sa cerem parerea unui specialist avizat.
Baile reci sau impachetarile reci in caz de febra sunt total interzise si periculoase. In caz de febra se poate face baie in putina apa (cat sa acopere corpul pana la mijloc) la 34-35 de grade Celsius iar impachetarile se vor face cu prosoape inmuiate in apa calduta (la temperatura camerei) si stoarse bine.
Leacuri babesti pentru copii testate ca fiind eficiente:
Pentru combaterea febrei: felii de cartofi puse pe talpi, palmi sau fruntea copilului
In caz de tuse:
- siropul de muguri de brad,
- siropul de ridiche neagra – in ridichea scobita se pune miere si se lasa la macerat,
- ceaiul de ceapa indulcit cu miere
Pentru nas infundat functioneaza o ceapa mare taiata in 4 pusa in noaptea in camera in care doarme copilul, inhalatii cu ceai de musetel sau menta.
Pentru constipatie: consumul de prune uscate, o lingurita de miere dimineata pe stomacul gol.
In caz de diaree: mucilagiu de orez, ceai de menta, afine.
Pentru cresterea imunitatii si deci evitarea racelilor:
- siropul de catina,
- miere cu catina,
- folosirea usturoiului si a cepei din belsug in alimentatie,
- alimente probiotice.
In concluzie leacurile babesti ne pot fi de ajutor in tratarea copilului dar nu ar trebui sa se substituie unui tratament recomandat de specialist daca simptomele nu se amelioreaza in urma administrarii lor in 2-3 zile.
Tu ai aplicat cu efect vreunul dintre aceste leacuri copilului tau? Ai vreun leac babesc inedit pe care ai vrea sa-l impartasesti cu noi?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.