Este de notorietate faptul ca laptele matern nu este doar un aliment pentru bebelus ci are si nenumarate proprietati curative. El actioneaza ca un medicament inca din prima clipa a alaptarii, cand este sub forma de colostru.
Colostrul – acest lichid galbui si vascos care se secreta inainte de aparitia lactatiei propriu-zise infuzeaza nou-nascutul cu un cocktail de anticorpi, vitamine, minerale si alti nutrienti. Este foarte important ca bebelusul sa fie pus din primele clipe ale vietii la san. Chiar daca mama are impresia ca nu are inca lapte, colostrul este acolo.
Pe langa numeroasele celule vii pe care le contine si care protejeaza copilul de agentii patogeni, colostrul va ajuta si la eliminarea primului scaun al bebelusului prin efectul sau laxativ, ii va asigura nivelul de glicemie optim si va preveni sau atenua icterul.
Nu degeaba alaptarea este puternic sustinuta si promovata de instante competente in domeniul sanatatii precum Organizatia Mondiala a Sanatatii sau Academia Americana de Pediatrie.
Laptele matern va fi pe parcursul intregii alaptari cel mai eficient medicament, indiferent ca alaptarea va dura cateva luni sau cativa ani. El poate fi utilizat atat intern cat si extern in diferite situatii.
In ce situatii concrete laptele matern actioneaza ca un medicament?
In vindecarea ombilicului dupa nastere: s-a constatat ca picaturile de lapte matern puse pe bontul ombilical ajuta la vindecare la fel de bine si chiar mai repede decat cremele cu antibiotic.
In infectiile urechii: in primul rand laptele matern previne infectiile urechii, foarte putini copii alaptati facand otite, spre deosebire de cei hraniti cu biberonul. Dar chiar si atunci cand infectia urechii s-a instalat, cateva picaturi de lapte strecurate in ureche de cateva ori pe zi vor ajuta la vindecare.
In obstructia congenitala a canalelor lacrimale: probabil cu totii am auzit de folosirea laptelui matern sub forma de picaturi de ochi ca remediu traditional, „leac babesc”.
In caz de conjunctivita. Ei bine, in ultimii ani si specialistii s-au convins de proprietatile antiimflamatorii si antibacteriene ale laptelui matern si multi dintre ei il recomanda in tratamentul canalelor lacrimare infundate si al formelor usoare de conjunctivita. In acest caz laptele matern inlocuieste cu succes antibioticul!
Datele despre proprietatile laptelui matern in aceste situatii au fost publicate inca din 2006 in documentele aflate in Biblioteca Nationala a Institutului de Sanatate din SUA.
In infectii digestive. In primul rand bebelusul alaptat va fi mai putin predispus contactarii infectiilor digestive. Rareori apare diareea si voma in cazul lor, in special in randul bebelusilor de pana la 6 luni alaptati exclusiv.
Dar si in cazul aparitiei unei infectii digestive laptele matern va avea un rol de medicament, indiferent de varsta copilului alaptat. Unul din principalele avantaje este ca laptele matern previne deshidratarea in cazul episoadelor de voma si diaree.
De asemenea el ajuta la refacerea florei intestinale, in cazul copiilor alaptati nefiind nevoie sa se administreze probiotice. Majoritatea copiilor alaptati vor trece peste episoadele de deranj stomacal doar cu ajutorul laptelui matern ca unic « medicament » administrat.
In raceli: prin laptele matern producandu-se o adevarata transfuzie de anticorpi de la mama la copil, copiii alaptati vor raci mult mai rar si vor face forme mai usoare decat ceilalti copii. In cazul unui bebelus nealaptat, daca mama raceste ea este un focar de infectie pentru copil si trebuie sa se fereasca de contactul direct pentru a nu-i transmite boala.
In cazul unui bebelus alaptat insa, raceala mamei este chiar benefica pentru el, mama netransmitandu-i infectia ci anticorpii care-l vor ajuta sa infrunte inclusiv racelile viitoare. In caz de febra la copil, alaptarea previne deshidratarea, stiindu-se ca un copil bolnav nu are pofta nici de mancare nici de lichide, in schimb sanul mamei nu poate fi refuzat.
In eruptia dentara: majoritatea bebelusilor alaptati vor trece mai usor peste disconfortul aparitiei dintilor. E drept ca in acele perioade vor suge la intervale foarte scurte de timp, tocmai fiindca suptul ii calmeaza durerile gingiilor.
In probleme ale pielii : micile iritatii ale fetei, spuzeala de puncte rosii care acopera uneori fata bebelusului, iritatia provocata de scutec pot fi tratate prin badijonarea cu un tampon imbibat cul apte matern.
Sa nu uitam ca alaptarea alina si disconfortul psihic al copilului, refugiul la sanul mamei vindeca teama, frustrarea, ajuta copilul sa treaca mai usor peste durerea cauzata de caderi, de lovituri.
Tot laptele matern scade riscul alergiilor, sporeste acuitatea vazului si a auzului si contribuie la dezvoltarea inteligentei prin continutul sau de grasimi omega 3 si aminoacizi care asigura dezvoltarea creierului. Studiile au demonstrat de asemenea ca datorita alaptarii, viitorul adult va fi protejat de dezvoltarea unor boli precum diabetul, boli ale colonului, astm , obezitate si chiar unele forme ale cancerului.
Aproape putem considera in asemenea conditii ca natura a stiut sa construiasca un panaceu pe care numai mama este capabila sa il ofere copilului.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.