Jocuri cu mingea – distracție și sănătate pentru copii de orice vârstă. Descoperă beneficiile și bucuria de a te juca în aer liber.
Jocul cu mingea este distractiv și foarte sănătos la orice vârstă. În afară de râsetele pe care le provoacă, despre care știm cu toții cât pot fi de vindecătoare, jocul cu mingea îi ajută pe cei mici la dezvoltarea unor abilități. Dacă te-am făcut curioasă, hai să încingem un joc pe cinste!
- De-a dura pe podea (de la 10 luni)
- Parașuta (de la 7-12 luni)
- Lovește ținta (de la 12 luni)
- Tunelul (de la 12 luni)
- Portarul (de la 1,5 ani)
- Aruncă la coș! (de la 2 ani)
- Castel (de la 6 ani)
- Prinselea cu mingea (de la 7-8 ani)
- Prinde! Arde! (de la 7-8 ani)
- Roșu/verde (de la 8 ani)
- Măgărușul (de la 6 ani)
- Rațele și vânătorii (de la 7 ani)
Când eram mici nu ne ajungea lumina zilei pentru joaca pe afară. Soarele strălucea, copii doritori erau și ne jucam până se făcea întuneric. Nu era zi în care să nu ne jucăm afară. Și eram fericiți, și aveam prieteni mulți, reali, și joaca ne făcea poftă de mâncare și ne reducea din mofturi pentru că mereu ajungeam la masă sleiți de puteri și cu o foame imensă. Așa era copilăria noastră.
Jocul cu mingea este sănătate curată, cum ar zice mama. Provoacă râsete și voie bună care declanșează eliberarea de endorfine, substanțe chimice naturale, eliberate de organismul nostru, care ajută la calmarea oricărui tip de durere. Mișcarea pe care o faci când te joci cu mingea ajută la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge, stimulând fluxul sangvin, ceea ce se traduce prin prevenirea multor probleme cardiovasculare ce pot să apară în lipsa mișcării.
Pentru cei mici, jocul cu mingea ajută la dezvoltarea mai multor abilități pentru o dezvoltare și o creștere sănătoase. Este vorba despre capacitatea de a executa mișcări coordonate, dezvoltarea coordonării ochi-mână, capacitatea de concentrare (pentru că se îndeplinesc sarcini precise), îi învață să respecte regulile, să aibă răbdare până le vine rândul (într-un joc cu mai mulți copii), îi învață să apuce (dacă jocul este cu o minge mică, ușoară, din material textil, spre exemplu) și leagă prietenii. Și nu e nevoie să fie vară, ne putem juca foarte bine și în casă.
6 jocuri cu mingea în casă
De-a dura pe podea (de la 10 luni)
E nevoie de doar doi jucători, mama și copilul, spre exemplu, și o minge mică, ușoară, din material textil. Jocul se poate juca imediat ce copilul stă bine în șezut. Mama și copilul se așază în fund, față în față, cu picioarele desfăcute și își unesc picioarele în zona tălpilor, astfel încât din picioarele lor unită să se formeze un romb. Mama împinge mingea de la ea spre copil, astfel încât aceasta să se rostogolească. Apoi, același lucru îl face și copilul. Distracția asta, pe cât de simplă e, pe atât de multă bucurie va aduce copilului! Încearcă și vei vedea!
Parașuta (de la 7-12 luni)
Folosește pentru acest joc o minge mare, gonflabilă, din cele pe care sar copiii mai mari stând în fund pe ele. Sau una de kineto, dacă ai. Așază bebelușul pe burtică pe această minge, ține-l de piciorușe și balansează-l înainte și înapoi. Încurajează-l să pună mânuțele pe jos când îl împingi în față, eventual pune acolo o minge mică și învață-l să o apuce. Este un exercițiu care ajută formarea reflexului „parașutei“, esențial pentru mers.
Jocuri cu mingea – Lovește ținta (de la 12 luni)
Ce le place cel mai mult și mai mult copiilor mici? Să construiască, vei spune, iar eu voi adăugă că mai mult decât asta le place să dărâme ce au construit. Așadar, turnurile din cuburi gata construite pot fi dărâmate într-un mod care va provoca râsetele celui mic, dacă sunt lovite cu o minge. De data aceasta, mingea să fie nițeluș mai grea, cum ar fi o minge mică din cauciuc sau plastic. Se lovește turnul prin rostogolire, pentru a evita accidentele. Când copilul mai crește, poți juca acest joc cu o minge ușoară, din material textil, cu care să loviți o jucărie de pluș așezată pe spătarul canapelei. Ori mai multe jucării așezate în linie, spunându-i copilului pe care dintre ele să o lovească cu mingea.
Tunelul (de la 12 luni)
Folosește un tunel de joacă și o minge mică, din cauciuc. Așază-te de-o parte a tunelului și rostogolește mingea, prin tunel, spre copilul așezat de partea cealaltă. Îndeamnă-l să facă la fel, după ce prinde mingea. Următoarea rostogolire spre el a mingii va fi pe lângă tunel. Asta da surpriză, pentru că se va aștepta ca mingea să iasă tot din tunel. Când iese mingea din tunel, poți spune „Cucu-bau!“.
Portarul (de la 1,5 ani)
Construiește din două jucării moi barele care delimitează o poartă de fotbal. Nu folosi scaune sau alte piese de mobilier tari, pentru a evita riscul de lovire. Așază copilul în poarta astfel creată și du-te doi pași mai departe de ea, în față. Folosește o minge mică, ușoară, din burete sau material textil. Copilul trebuie să stea în șezut în cadrul porții (eviți loviturile care ar putea să apară dacă se aruncă să prindă mingea). De la distanța la care te afli de poartă, rostogolește mai întâi mingea cu putere spre portar. Copilul trebuie să încerce să o prindă sau să o oprească să treacă de el prin poartă. După ce v-ați familiarizat cu rostogolirea mingii spre poartă, puteți începe să exersați aruncarea mingii în poartă.
Aruncă la coș! (de la 2 ani)
Acest joc este un fel de baschet pentru cei mici. Folosește o cutie de carton cu deschiderea mai mare, o găleată sau coșul de jucării. Învață-l să arunce mingea (mică și ușoară) în acesta și premiază-i reușitele!
6 jocuri cu mingea afară
Castel (de la 6 ani)
Pentru acest joc este nevoie de 5 sau mai mulți copii și de 3 cutii de carton, doze goale de suc ori țigle. Se construiește cu acestea un castel (turn) și se desemnează ca gardian, unul dintre copii. Acesta va avea mingea de-a lungul jocului, iar sarcina lui e să lovească cu mingea ceilalți copii care vor încerca să reconstruiască turnul după ce, la începutul jocului, acesta a fost lovit cu mingea și dărâmat. Copilul care este lovit de mingea gardianului este eliminat, iar cel care reușește să reconstruiască turnul fără să fie lovit este desemnat câștigător.
Citește și despre:
Cum dezvoltăm inteligența bebelușului prin joacă, jocuri, jucării
Repere ale dezvoltarii motricitatii de la 1 la 3 ani
Bebelusul la 42 de saptamani | Devine mai mobil si mai independent
Dezvoltarea motorie la copiii de 3-6 ani
Cele mai bune jucarii educative pentru dezvoltarea intelectuala si emotionala a bebelusilor
Jocuri de logică pentru copii: distrează-te și învață în același timp!
Prinselea cu mingea (de la 7-8 ani)
E nevoie de mai mulți copii care trebuie să se ferească de mingea unuia dintre ei (desemnat la începutul jocului) pentru a nu fi lovit și eliminat.
Prinde! Arde! (de la 7-8 ani)
Se formează două șiruri de copii, față în față la o distanță de doi pași unii de alții. Mingea se aruncă de la un copil dintr-un șir la un alt copil din celălalt șir, spunând de fiecare dată „Prinde! Arde!“. Copilul care o prinde trebuie să găsească repede un alt copil din celălalt șir, să spună cuvintele și să i-o arunce. Cel care nu prinde mingea este eliminat.
Roșu/verde (de la 8 ani)
Copiii fac un cerc și în mijloc se află un alt copil care aruncă mingea către un copil din cerc, spunând „roșu“ sau „verde“ înainte să-i arunce mingea. Dacă e roșu, copilul căruia i se aruncă mingea nu trebuie să o prindă. Dacă a prins-o, totuși, este eliminat.
Jocuri cu mingea – Măgărușul (de la 6 ani)
E nevoie de 3 copii pentru acest joc și de o minge. Unul dintre copii este măgărușul și se poziționează între ceilalți doi, care trebuie să-și arunce mingea de la unul la celălalt, fără ca măgărușul să poată prindă mingea. Dacă acesta prinde mingea, ia locul celui care a aruncat mingea, care devine măgăruș.
Rațele și vânătorii (de la 7 ani)
Se împart copii în două grupe, unii devin rațe, ceilalți, doar doi, – vânători. Cei din urmă vor avea mingea și o vor folosi pentru a lovi „rațele“ și pentru a le scoate din joc. Stabiliți de la bun început, ca regulă, ca loviturile cu mingea să se facă la picioare, pentru a evita accidentările. Spațiul de joacă pentru rațe este, de asemenea, delimitat de la bun început. Astfel se conturează un teren de formă dreptunghiulară, din care rațele nu au voie să iasă, iar vânătorii nu au voie să intre. Ei trebuie să lovească rațele din afara careului. Fiecare rață lovită este eliminată. Dacă una din rațe reușește să prindă mingea fără ca aceasta să lovească mai întâi pământul, rața devine vânător, iar vânătorul, rață. Jocul se termină când s-au eliminat toate rațele. Ultima rață trebuie eliminată din atâtea lovituri câți ani are.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.